Subtop: Van der Putten ongenaakbaar naar A-kadersore

Subtop: Van der Putten ongenaakbaar naar A-kadersore

0 1125
Marieke van der Putten met El Capone

Marieke van der Putten is de afgelopen tijd onverslaanbaar. Niet alleen meer tijdens jonge paarden rubrieken of op een KNHS Indoorkampioenschap ZZ-Licht met Elcapone (v. UB40), maar nu ook met drie paarden op het hoogste niveau. Vandaag tijdens de kadervormingswedstrijd in Tolbert deed ze er nog een schepje bovenop. Met OO Seven dochter Ambria reed ze naar een persoonlijk record en A-kaderscore van maar liefst 72,17%.
In de kop van het klassement van de Lichte Tour rubrieken en het ZZ-Zwaar waren de prijswinnaars aan elkaar gewaagd. In de Lichte Tour de gingen de overwinningen naar Bennie van Es en Veronique Roerink. Ellen Wynia werd door de juryleden bovenaan geplaatst in de ZZ-Zwaar rubriek.

Marieke en Ambria lieten hoofdjury Monique Peutz genieten: ‘Van het begin tot het eind van de proef was er veel harmonie tussen Marieke en Ambria. Ambria is ontzettend gehoorzaam en liep met een mooie stille aanleuning foutloos door de proef. Het eerste stuk mocht misschien een fractie meer gesloten en gedragen blijven, maar de passage was erg mooi. De piaffe mag nog iets meer afdruk hebben. In de stap was het paard direct mooi ontspannen. En in galop toonde de combinaties mooie kleine pirouettes.’ Al in een eerder interview gaf Glock-stalruiter Marieke van der Putten aan dat zij nog geen plannen heeft voor de toekomst. Haar doel was in eerste instantie om goed te leren paardrijden.

Tweede en derde plek voor Van Baalen

Ook voor de nummer twee was er een A-kaderscore. Dit was Marlies van Baalen met Ratzinger (v. Ricardos). Zij scoorden 71,73%. De derde plek en tevens B-kaderscore was eveneens voor Van Baalen. Dit keer reed ze met Zinidi (v. Gribaldi) naar 69,80%. Over de proeven van Marlies vertelt Monique Peutz: ‘Ratzinger ging heel goed en scoorde zeker in de draf tour veel achten en 8,5-en. Hij heeft een extreem goede stap. In de piaffe en passage laat hij veel techniek zien. Wel had hij in de piaffe af en toe iets balansverlies. In de galop liet hij mooie grote wissels zien. Al mag Ratzinger in de series meer voorwaarts blijven. Ambria en Ratzinger ontliepen elkaar niet veel. Met Zinidi vormt Marlies ook een prachtig plaatje. Zinidi heeft een goede draf met veel expressie en toont ook techniek in de piaffe en passage. Wel mogen deze laatste twee iets constanter worden. Ook het totaalbeeld mag wat vanzelfsprekender, maar ik denk dat dat een kwestie is van kilometers maken. Het is zeker een paard met potentie.’ Vierde in het grote deelnemersveld werd Femke Beljon met Popeye (v. Havel). Ook zij reed naar een B-kaderscore van 69,23%. Kim Schmid zadelde Pharmahorse Theodoor (v. Metall) en werd vijfde (67,47%). Verder vult Monique aan: ‘Indoor Tolbert is een fantastische accommodatie die zeker de aandacht van de ruiters verdient. Het heeft goede bodems en het is top georganiseerd.’

Oranje voor Maurits van Nassau

Maurits van Nassau (v. Willem van Nassau) blijft met zijn bonte kleur en barokke type een aparte verschijning in de ring. Toch wist hij met zijn ruiter Bennie van Es weer te imponeren en zo zijn zegereeks voort te zetten. Hun Intermediaire I proef werd beloond met 65,79%. Anouk Noordman en Zeronica (v. Talos) eiste het rode lint op (65,20%). De derde plek (63,68%) was voor Stephanie Berends met Sipko’s Armani (v. Tchaikovsky).

Roerink aan kop

Met haar zelf opgeleide Calibre (v. Dreamcatcher) reed Veronique Roerink naar een percentage van 67,89 in haar Prix st. George proef. Laura Zwart werd met Winstron (v.Gribaldi) tweede (66,45%). Een derde plaats met bijna 66% was weggelegd voor Marije van Thuyl-Tromp. Zij zadelde de Sir Donnerhall-merrie AQ-stables Catosion.

Wynia en De Jonge uitschieters

Dubbele winstpunten waren er voor de winnares van het ZZ-Zwaar, Ellen Wynia. Met haar Chakakahn (v. Sir Donnerhall) werd ze eerste. Het percentage kwam uit op 65,86%. Nipt tweede (65,43%) werd Kim de Jonge met haar leermeester Pays bas (v. Cabochon). Ravel-nakomeling Bojangles met in het zadel Nienke Limburg debuteerde op dit niveau en waren goed voor het witte lint (61,71%). (CdB)

Klik hier voor alle uitslagen.

Reacties