Subtop: Vai Bruntink aan kop met jonge paarden

Subtop: Vai Bruntink aan kop met jonge paarden

0 1112

Op de subtop wedstrijd bij Hippisch Centrum La Grande in Beuningen was het Vai Bruntink die de eerste groep ZZ-Zwaar aanvoerde. Met twee jonge paarden, Engel d’Ottie (v. Vivaldi) en Dance Royal (v. Wynton), bezette ze plek één en twee. Voor de Lichte Tour had ze de KWPN-hengst Ebony (v. Painted Black) meegenomen.

Vooral met die laatste was ze heel tevreden, ook al zaten er genoeg verbeterpunten in de proef. ‘Ik wil me met Ebony graag kwalificeren voor het WK Jonge paarden in Ermelo dit jaar en toen lazen we dat er dan met de zevenjarigen een PSG-proef op stang en trens gereden moet worden. Ik wist dat Ebony in principe de oefeningen beheerst en dus heb ik hem hier gestart, in plaats van op het buitenseizoen te wachten. Die kwalificatie heb ik dan maar alvast binnen. Anders had ik waarschijnlijk gewacht totdat hij nog wat meer bevestigd zou zijn.’ De amazone noemt de eisen voor het WK behoorlijk pittig, voor zulke jonge paarden. ‘We kregen vooral fouten in de galop. Ebony moet nog routine krijgen in de wissels. Thuis in de training is het een schat van een paard en kun je er een kind op zetten, maar op zo’n wedstrijd bouwt hij wel spanning op. Het is al veel beter geworden op concours hoor; tot voor kort was ik vaak een beetje aan het meeliften als hij zo heet werd in de proef. Ik heb dan profijt van mijn trainingen bij Will Rogers. Op vrijdagavond heb ik nog meegedaan aan een clinic met hem en Anne Blomgren.’ De score van Vai en de zwarte beauty bedroeg 66,3%, waarmee ze een vierde plek in de wacht sleepten. De overwinning in de PSG ging naar Jessica Greelish met Cavalia. Zij reed naar een prima resultaat van 68,22%. Agaath van der Lei werd tweede met San Remo-zoon Molenkonings Zanzibar, op de voet gevolgd door Cindy van Vugt met Bingo (v. Goodtimes). Beide zagen 66,5% onderaan hun protocol staan.

Bruntink: ‘Kilometers maken’

In de eerste ZZ-Zwaar groep was de blonde amazone eveneens fijn aan het rijden met twee jonge paarden. Ook Engel d’Ottie is nog maar zeven jaar. Vai reed haar als vijfjarige al naar de finale van de Subli Cup. De bruine merrie heeft talent te over, maar mist net als haar stalgenoot nog wedstrijdervaring. ‘Ik had Engel één keer eerder in het ZZ-Zwaar gestart, en nog een keertje in het ZZ-Licht. Dance Royal heeft zelfs nog minder proeven in de benen. Ze zijn dan ook allebei zo groen als gras. Toch was de draftour bij beide paarden al heel goed en Engel was zelfs extra in het drafgedeelte. In de galop maakten we er een zootje van de eerste lijn, maar daarna stond ze er eigenlijk wel weer goed aan. Dance kan vooral nog winnen wat betreft expressie. Het is gewoon een kwestie van kilometers maken. Voor nu is het in elk geval goed genoeg.’ Dance Royal is een halfbroer van Vai’s Lichte Tour-paard Chardonnay (v. Winningmood), die net als volle broer El Paso gefokt en in eigendom is van de familie Hoogeslag.

In deze eerste proef zette Vai met Engel een score neer van 66,14%; met Dance Royal bedroeg het resultaat 64,43%. Chris Epskamp werd met Wubels Zw (v. Rubels) derde met 61,71%. De tweede proef werd op naam geschreven door Esmee Donkers met Zaffier (v. Painted Black), met een uitstekende 71,43%. Mariska Schalekamp-Middelkoop zadelde Champaign (v. Sorento) en behaalde 62,71%.

Uitschieter Marieke van der Putten

Opnieuw was Marieke van der Putten degene met de huizenhoge score. Met OO Seven-dochter Ambria was er bijna 73% in de Inter II, waarmee de amazone van Stal Glock dus opnieuw een startbewijs voor de Grand Prix in de wacht sleept. Met de dressuurgenen van de grote merrie zit het wel goed: haar oma is (Olympic) Barbria (v. Doruto), met wie Tineke en Imke Bartels beide zeer succesvol waren op het allerhoogste niveau. De AES-goedgekeurde hengst Goliath’s Bria (v. Voice) is een halfbroer van Ambria. In 2010 zette fokker-eigenaar Isabel van Gisbergen-Sponselee Ambria in training bij Edward Gal, nadat ze eerst een veulen van De Niro had gebracht. Gal was overtuigd van het talent van de expressieve zwarte en heeft inmiddels de helft van de merrie in eigendom, samen met Nicole Werners. Stephanie Beek-Peters reed in deze gecombineerde Midden/Zware Tour-groep Bernardau (v. Uptown) naar 66,65% in de Grand Prix.

In de tweede groep ZZ-Zwaar waren Jip de Bot en Nina van Mook de prijswinnaars. Proef 35 leverde winst op voor De Bot met Babou (v. Goodtimes) met 64,71%, gevolgd door Van Mook met Elinda M (v. Maestro) met 61,29%. In proef 36 was de klassering omgekeerd, met beide ongeveer 62%. (cd)

Subtop Beuningen 08032016.

Foto: Remco Veurink

Reacties