Subtop: Topsport in Ermelo

Subtop: Topsport in Ermelo

0 97

Gisteren stond de tweede selectiewedstrijd in het teken van de KNHS Kampioenschappen op het programma in Ermelo. Daarnaast werden er kadervormingswedstrijden voor de Grand Prix en de U25 gehouden. Op ZZ-Zwaar en Lichte Tour niveau werd gestreden om de felbegeerde plaatsingspunten voor het kampioenschap. In het ZZ-Zwaar, waarbij twee groepen ieder twee proeven reden, waren het Dinja van Liere en Patrick van der Meer die beide met twee oranje linten huiswaarts keerden. In de drie groepen Prix st. George stonden Diederik van Silfhout, Marieke van der Putten en Manon van Hylckema Vlieg bovenaan. Kaderscores in de Grand Prix werden behaald door Hans Peter Minderhoud met zijn nieuwe troef Glock’s Flirt (foto, v. Florestan) en Diederik van Silfhout met Vorst D (v. Hors la Loi II). Kim Huizer behaalde een kaderscore in het U25.

Diederik van Silfhout reed in de Prix st. George proef naar een fraai percentage van 72,04%. Hij zadelde Anoraline (v. Samba Hit). Marieke van der Putten behaalde met haar nieuwe topper Zingaro Apple (v. Painted Black) direct 70,53% bij haar debuut. En Manon van Hylckema Vlieg reed Krack C-nakomeling Arcibald naar een zeer nette 70,07%. De drie winnaars van de Lichte Tour waren zeer te spreken over hun proeven.

‘Veel beter’

Diederik kijkt kritisch terug op zijn proef met Anoraline: ‘Het ging gelukkig veel beter dan de eerste selectiewedstrijd in Almelo. Dat was voor mij de eerste buitenwedstrijd met haar en ze was toen heel gespannen. Ik zat er nu ruim op tijd op om zo lekker ontspannen te kunnen losrijden. In de proef liep ze super fijn met veel negens voor de drafonderdelen. Soms mag ze in het beeld nog net iets vlugger zijn. Ik weet nog niet of ik met haar de laatste selectie ook rijd, want er staat nog meer op de planning. Zoals het CHIO in Rotterdam en Outdoor Gelderland.’ Het rode lint (67,17%) in deze eerste groep ging naar Marlies van Baalen met Zinidi (v. Gribaldi). En derde (66,12%) werd Yvonne Copal met Mac Rider Anne (v. Tuschinski).

Marieke reed met Zingaro Apple, die ze voor eigenaresse Simone van Maaswaal-Korver rijdt, naar een eerste plek. Maar met Ambria (v. OO Seven) werd ze ook nog eens vierde (69,61%) en met Zip-a -way Texel (v. Krack C) achtste (68,03%): ‘Zingaro Apple rijd ik pas drie maanden. Het is een apart gefokte ruin, want zijn moeder is een nakomeling van het tuigpaard Renovo. Het is een super ijverig paard, soms zelfs een beetje te. In de draftour scoorde hij hoog en haalde hij meerdere negens. Met hem ga ik door met de selecties. Met Ambria en Zip-a-way Texel doe ik ook mee aan de selecties. Ambria liep een foutloze proef, maar had wel wat last van spanning, waardoor ik er niet geheel aan kon rijden. Zip had ik niet zoals normaal. Dit kan gebeuren, volgende keer beter.’ Tweede (70,33%) in deze tweede groep werd Kirsten Brouwer met de goedgekeurde hengst Westenwind (v. Flemmingh). Gevolgd door (69,67%) Joyce Lenaerts met Show Boy (v. Show Star).

‘Fijne aanleuning’

Manon van Hylckema Vlieg was in de derde groep de beste: ‘Archibald was een beetje heet, maar daardoor toont hij wel heel stoer. Voor onder andere de keertwendingen, pirouettes en verruimingen scoorden we heel goed. Ik heb ook mee gedaan aan de eerste selectiewedstrijd waar ik tweede werd. De derde start ik niet. Ik wil Archibald nu even thuis houden en verder de Grand Prix oefeningen trainen. Daarna richt ik mij op de KNHS kampioenschappen.’ De tweede (69,21%) en derde (65,86%) plaats waren voor respectievelijk Fieke Houwen met Zweed (v. Scandic) en Yessin Rahmouni met Van Krack STH (v. Krack C).

Dinja van Liere zadelde haar topper Duval’s Capri Sonne (v. Rhodium) en werd met 74,71% en 71,29% twee keer eerste in het ZZ-Zwaar, net als tijdens de eerste selectiewedstrijd. ‘Ik had het gevoel dat ik nog meer controle had dan bij de eerste selectiewedstrijd. Ik heb echt super fijn kunnen rijden en had zelf onderaan mijn protocol staan dat de jury had genoten van de proef.’ Achter Dinja eindigde in de eerste proef Jeroen Okkema met Rolling Stone (v. Ravel) op de tweede plaats (70,43%) en Jonna Schelstraete- van den Ham op de derde plaats (68,00%). Zij zadelde United-nakomeling CSI. In de tweede proef waren het achtereenvolgens Jeroen Okkema met Rolling Stone (67,57%) en Bart Veeze met Brown Boy (v. Sandreo) (66,29%) die de tweede en derde plek behaalden.

Patrick van der Meer was zeer te spreken over zijn Coco Chanel (v. Sandreo). Hij won beide proeven in de tweede groep ZZ-Zwaar deelnemers met 65,86% en 70,57%. ‘Dit was voor Coco pas haar derde wedstrijd, naast het WK Jonge Dressuurpaarden, dus ze heeft nog niet zoveel routine. Toch liet ze twee solide proeven zien, waarbij de fijne aanleuning en de takt in alle drie de gangen heel goed is. Met deze selectiewedstrijd heb ik mij gekwalificeerd voor het KNHS kampioenschap en zal ik de derde selectiewedstrijd in Kootwijk niet rijden.’ In de eerste proef werd Willem-Jan Schotte met Chuppy Checker CL (v. Osmium) tweede (65,71%) en Stephanie de Frel met VMF Winston (v. Jazz) derde (64,86%). In de tweede proef was het Dorien Höppener die de tweede plaats op eiste. Met haar Boa Vista Do Bria (v. OO Seven) scoorde ze 67,71%. Ook Femke Beljon scoorde met Zeanine (v. Ferro) 67,71% maar werd daarmee derde.

‘Afwachten hoe hij het zou doen’

Hans Peter Minderhoud heeft een nieuwe troef op stal. De dertienjarige Glock’s Flirt, die voorheen werd gereden door voormalig stalruiter van het Glock Horse Performance Center, Marcel Schoenmakers. Schoenmakers reed dit paard al op Grand Prix niveau, maar begon voor zichzelf en Hans Peter kreeg het paard daardoor te rijden. In Ermelo wist hij tijdens de kadervormingswedstrijd een eerste plaats en ruime A-kaderscore te bemachtigen van maar liefst 73,73%. ‘Thuis liep Flirt al heel fijn en ik wist wel dat als hij het zo in de proef zou doen, dat er dan een mooie score in zou zitten. Maar ik rijd hem nu pas een half jaar en het is toch altijd even afwachten hoe de paarden het op een wedstrijd doen. Het blijkt dat hij heel ongecompliceerd is en netjes de proef doorloopt. Hij heeft een mooie passage en piaffe in huis en ook een hele goede stap. Daarnaast draait hij de pirouettes mooi klein en spring de wissels echt van de grond. Ik had alleen een foutje in de wissels om de twee en de laatste middellijn was iets uit balans. Met Glock’s Flirt wil ik op Outdoor Gelderland rijden en Ermelo was een mooie wedstrijd om even te kijken hoe hij het op wedstrijd doet.’ Met 69,30% schreef Diederik van Silfhout met Vorst D wederom een B-kadescore op zijn naam en behaalde hij een tweede plaats. Met Vorst maakt Diederik al deel uit van dit kader. Met Popeye (v. Havel) verscheen Diederik ook in de baan en scoorde hij 68,17%, wat goed was voor een vierde plaats. Dit leverde hem een vierde plaats op. Over zijn proeven vertelt hij: ‘Vorst loopt steeds makkelijker en constanter door de proef heen. De piaffe kan nog wat beter en er zat een klein hakkeltje in de wissels om de twee. Maar ik ben echt super tevreden over hem. Ook Popeye liep heel goed met fijne piaffes en passage. Het was alleen heel jammer dat de zig-zag in galop de mist in ging, dit scheel zo maar twee procent. Hopelijk mag ik met een van beide paarden meedoen aan het CHIO in Rotterdam, waar ik ook met Arlando (v. Paddox red.) aan deelneem.’ Derde (68,77%) in deze rubriek werd Johan Rockx met Verdi De La Fazenda (v. Florett As).
In de U25 rubriek werd een kaderscore behaald door de winnares Kim Huizer. Zij zadelde Topas-nakomeling Oxford en reed naar 65,19%.
De derde en tevens laatste selectiewedstrijd wordt op 14 juni gehouden in Kootwijk. De KNHS Kampioenschappen ZZ-Zwaar en Lichte Tour worden van 30 juli tot en met 3 augustus verreden in Hoofddorp. Tegelijkertijd met het NK voor Senioren, Young Riders en Junioren. (CdB)

Klik hier voor alle uitslagen.

Foto: Sjoert.com

 

Reacties