Subtop: Thalia Rockx op weg naar ‘jongste Grand Prix-amazone’

Subtop: Thalia Rockx op weg naar ‘jongste Grand Prix-amazone’

0 4478

Vandaag was er op de subtop wedstrijd in Ermelo bijna 70% voor Thalia Rockx met Verdi de la Fazenda (v. Florett As) in de Intermedaire II. De nog maar vijftienjarige amazone is hard op weg om de jongste Grand Prix-amazone ooit te worden, een record dat nu op naam staat van Jeanine Nieuwenhuis. De dochter van bondscoach Johan Rockx, tevens de vorige ruiter van de veertienjarige ruin, behaalde een derde prijs en, belangrijker, een startbewijs voor het allerhoogste niveau. Op het NK dit jaar won de amazone nog zilver bij de Young Riders met het fokproduct van de familie Rockx, achter Nieuwenhuis.

Hoogste score voor Van der Putten

In de Zware Tour ging de winst naar Marieke van der Putten met de OO Seven-dochter Ambria. Met de expressieve grote bruine reed ze naar een mooie score van 72,35%. Het rode lint ging, tot haar eigen verrassing naar Lianne Crielaard. Met Amerto (v. Kennedy) was ook zij goed voor een score boven de 70%. Opvallend is ook de vierde positie voor Tatiana Makarova met Wenicienta, tot begin dit jaar gereden door Dominique Filion. De Rosario-dochter bleef in Nederland, terwijl zijn amazone naar Rusland verhuisde.

Krista Kolijn domineert LT

Krista Kolijn won vandaag op het KNHS-centrum zowel de Prix St.Georges als de Intermedaire I. Met Aladin behaalde ze respectievelijk 69,67% en 68,09%. Vooral met haar score in de PSG stak ze met kop en schouders boven de rest van de deelnemers uit. De overige prijzen in deze rubriek gingen naar Marian Navis-Vrogten met Zolita (v. Concreto), Britt van der Panne met Tuschinski-zoon Atink, Yvonne Zuring met Showsister (v. Show Star), Gabrielle de Groot-Rost met Bibi Vita (v. Discovery) en Judith Pietersen met Kop Jansen Timberland (v. Tjitse vd Oergong). De prijswinnaars in de Intermediaire I waren naast Kolijn Lonneke Rijpkema met Verdi (v. Montecristo), Laura Ravelli met Aike (v. Obelisk) en Christianne Goes met Accountancy Bellissimo (v. Florencio).

Jeugd: Twee keer prijs voor Féline Bakker

In de teamtest was EK-Young Riders-amazone Diana van de Bovenkamp met de talentvolle Corvette (v. Rhodium) degene met de hoogste score (66,25%); zij reed alleen deze proef. De tweede prijs ging naar Féline Bakker met Vennedy (v. Kennedy), gevolgd door Anouk Frehse met Wait N See (v. Rousseau), beide starten zij bij de Junioren. De individuele proef was wel een prooi voor Bakker, met 66,38%. Anouk Beelen werd nu tweede.

ZZ-Zwaar: ‘Bas heeft talent voor GP’

Pas twee weken rijdt Judith Pietersen de Friese hengst Kop Jansen Bas. Toch was er nu al een eerste en derde prijs in het ZZ-Zwaar, met scores van 65,43 en 64,93%. De Jorn-zoon werd al eerder op Lichte Tour-niveau uitgebracht door Corina Conradi-van den Bunt en later door Hennie Roffel, toen zij nog bij Kop Jansen reed: ‘Bas is ontzettend netjes opgeleid en ik kon er zo mee weg rijden. Natuurlijk krijg je dan nog wel wat afstemmingsfoutjes, maar wat een gaaf paard is dit zeg! Hij geeft een heel fijn gevoel en is super werkwillig. Dat heb je wel nodig op dit niveau. Het is een paard dat al heel goed kan sluiten; hij treedt ook maar zo een paar pasjes aan in piaffe. Ik denk dat het er echt eentje is voor het hoogste niveau. Maar eerst gaan we zo gewoon lekker door in het ZZ-Zwaar, zodat we ook die kleine dingetjes eruit krijgen. Hij is pas acht, dus haast hebben we niet.’ De nakomeling van Jorn is van Stal Ted Kop Jansen, bij wie Judith elf jaar lang in dienst was. Sinds kort is ze verder gegaan als zelfstandige, met haar eigen stal Judith Pietersen Dressage, zodat ze zich ook kan richten op het geven van lessen en clinics. Daarnaast traint ze nog steeds de paarden van haar werkgever. ‘Ik heb van hem altijd talentvolle Friezen te rijden, zoals Gadget, Google, Timberland en Limited Edition. De naam van deze ‘Bas’ is niet zo flashy misschien, maar niet minder bijzonder. Hij is genoemd naar de vrouw van Ted, wier achternaam Bas luidt.’

Het oranje lint in de tweede ZZZ-proef ging naar Peter Greben met de Tango-ruin Zitango, met 66,29%. Net als in de eerste proef was de tweede stek voor Marloes Oosterhof met de sjieke Emmerson, een zoon van Jazz. Hij scoorde twee keer rond de 65%. (cd)

Subtop Ermelo 18092016.

Foto: DigiShots

Reacties