Subtop: Strijd om finaleplaatsen

Subtop: Strijd om finaleplaatsen

0 71

Vandaag werd tijdens de Subtopwedstrijd van de week in Kootwijk, de derde en tevens laatste selectiewedstrijd verreden voor de finale van de KNHS Kampioenschappen. Op ZZ-Zwaar en Lichte Tour niveau streden de deelnemers om de felbegeerde startbewijzen van dit kampioenschap dat eind juli in Hoofddorp wordt gehouden. Dinja van Liere en Marieke van der Putten waren de uitschieters en grossierden in oranje en rode linten.

In het ZZ-Zwaar reed Dinja van Liere met haar bewegingstopper Duval’s Capri Sonne (v. Rhodium) voor de derde keer tijdens de selectiewedstrijden twee maal naar de overwinning. In de eerste proef was haar proef goed voor een score van 71%. De tweede proef ging nog beter en werd beloond met een percentage van 73,71%. ‘Duval’s Capri Sonne was best wel fris. Zo stoof hij naar binnen bij het binnenkomen van mijn eerste proef en maakte hij een dribbeltje voor het aangalopperen. Maar daarentegen haalden we bij het ene jurylid vele achten in het drafgedeelte en bij het andere jurylid weer veel achten in de galop. Ik maakte zelf nog wel een stomme fout door vanuit de baan te starten en dat mocht natuurlijk niet. Hier kreeg ik bij beide juryleden twee punten aftrek voor. Ik heb de laatste tijd best veel Subli wedstrijden gereden en dan mag je met de jonge paarden gewoon vanuit de baan starten. Ik denk dat ik daardoor een beetje in de war was. De tweede proef had ik meer controle en die voelde ook beter. Toch weet ik dat het nog netter kan. Voor de uitgestrekte draf en galop, maar ook voor een schouderbinnenwaarts, pirouette, de gangen draf en galop en mijn houding en zit haalde ik in deze proef een negen. De enige onvoldoende, een vijf, was voor een keertwending. Ik ga me nu rustig voorbereiden op het kampioenschap. Wellicht dat ik met hem nog een keer kür wil rijden, omdat dat de aangepaste kür is van het ZZ-Licht en ik deze nog niet gereden heb. Verder moeten we deze vorm zien te behouden, waarbij het trainen van de basis belangrijk is’, aldus Dinja, die vandaag vijf paarden reed (ook in de Subli Cup) en lovend was over de goede organisatie.

Liefste paard van de wereld

In de andere ZZ-Zwaar groep won Dana Hazeleger-Hewett tweemaal overtuigend met 68,43% en 73%. Dit deed ze op haar hengst Sancerre (v. Sir Donnerhall). ‘Sancerre is het liefste paard van de wereld. Ik heb hem al vanaf dat hij twee en een half jaar oud was. Hij was toen net twee dagen zadelmak. Verder heb ik hem helemaal zelf opgeleid. Hij is hengst, maar super betrouwbaar. Ik rijd regelmatig met hem in het bos. Met hem is het elke dag genieten. In de proef liep hij heel fijn. Mijn doel was om hem ontspannen voor te stellen en dit is gelukt. We haalden een negen in de serie en achten in de piouettes. Alleen in de eerst proef ben ik een keer verkeerd gereden. Dit was heel zonde, maar dat kan gebeuren’, aldus Dana, die lest bij Alex van Silfhout en zich ook op zal maken voor de kampioenschappen.

Wederom Van Liere

Ook een van de twee Prix st. George rubrieken kwam op naam van Van Liere. Met Adonie (v. Rubiquil) reed ze naar een score van 69,08%. ‘Met Adonie heb ik echt weer de stijgende lijn te pakken en dat zien we ook terug in de scores. We zaten even in een dipje, maar dat is voorbij. Ik kan er steeds meer aan rijden, waarbij het beeld mooi blijft. Het was moeilijk om haar mooi bovenin te houden. We hebben gewerkt aan de nageeflijkheid bovenin, maar wel met behoud van ruggebruik. Ook met haar heb ik me geselecteerd’, voegt Dinja trots toe. Tweede in deze rubriek werd Marieke van der Putten met Zingaro Apple, die ze pas voor de tweede keer op wedstrijd uitbracht. Marieke over haar proef: ‘Over de proef met Zingaro Apple ben ik heel tevreden. Hij kan heel heet worden en echt overenthousiast, waardoor ik de controle verlies. Maar dat ging vandaag goed. Het is echt een heel leuk paard om mee te werken.’

Drie keer prijs

In de andere Prix st. George rubriek was het wederom Marieke van der Putten die in de prijzen viel. Met haar Zip-a-Way Texel (v. Krack C) was de winnende score 70,66%. En met Ambria (v. OO Seven) reed ze naar 70,59%, wat een tweede plaats betekende. ‘Zip-a-Way Texel was veel meer ontspannen. Hij liep heel goed in het drafgedeelte wat hoge cijfers opleverde. Alleen in de galop zaten nog wat foutjes. Ambria vindt het altijd best spannend in de ring en wordt dan wat terughoudend, waardoor ik nog niet kan laten zien hoe ze echt kan lopen. Toch ging het vandaag al veel beter. Verder loopt ze altijd heel constant in de aanleuning’, vertelt Marieke, die zelf niet in topvorm was door een flinke griep. (CdB)

Uitslag Kootwijk 14-6-2014

Binnenkort staan op de KNHS-website wie zich geselecteerd hebben voor de KNHS Kampioenschappen.

 

 

Reacties