Subtop: Stal Hexagon domineert

Subtop: Stal Hexagon domineert

0 106

Gelukkig voor de deelnemers aan de eerste subtop selectie voor het nationale KNHS kampioenschap in juli a.s. bedacht de natuur dat het eindelijk tijd werd voor de lente en bijbehorende temperaturen. Het was op de voortreffelijke terreinen in Almelo een komen en gaan van combinatie die azen op de broodnodige selectiepunten. Opvallende prestaties voor de ruiters en amazones van stal Hexagon uit het Zeeuwse Schore: Dinja van Liere (ZZ/Z), Thamar Zweistra (Prix St.Georges) en Laurens van Lieren (Grand Prix) gingen allen met een overwinning terug naar stal.

In de Grand Prix, die als observatiewedstrijd mee telde, was de hoogste score (71.99%) voor Laurens van Lieren en zijn Hexagons Wellnetta, die net als Bon Ami, die in de ZZ/Z van zich liet horen, afstamt van Labo x Louisville, een eigen fokprodukt waarmee vader Leunus ooit Grand Prix reed. ‘De proef ging lekker, Wellie begint steeds meer balans en routine te krijgen. Hoogtepunten waren de piaffes en eners waar we achten mee verdienden, eigenlijk al met al een constante proef met een A-kader resultaat’, meende Van Lieren. Bij thuiskomst moest Van Lieren met zijn stalgenoten als toetje op jacht naar een loslopend paard, die uiteindelijk na veel geren weer op stal gezet kon worden.

Danielle van Mierlo, die haar eerste Inter II met BMC Ucento (v.Metall) reed en op 69.69% uitkwam: ‘Ik reed geen Future Test omdat ik graag in mei een U-25 wedstrijd in Munchen wil gaan rijden en dan staat de Inter II als eerste proef op het programma. De galoponderdelen van Ucento scoren altijd hoog, ook nu kregen we weer achten. Waar ik heel blij mee ben is dat de piaffes steeds beter lukken. Ook met Azzurro ging het in de ZZ/Z heel goed. We waren tevreden met onze tweede en derde plaats’.

Twee forse groepen Prix St.Georges combinaties traden in het strijdperk, maar alleen de koplopers kwamen boven de 70 procent uit. In de eerste groep was Thamar Zweistra met de leuke Whoopy (v. Rubiquil) het meeste uitgeslapen. De Zeeuwse amazone won met 70.75%. Tevreden vertelt Zweistra: ‘Ja het was een fijne proef. Whoopy loopt met steeds meer afdruk en heeft de laatste tijd aan kracht gewonnen. Dat komt de proeven ten goede’. Vlak achter Zweistra scoorde Dominique Filion met Mac Rider Wenicienta (v.Rosario) boven de 70 procent (70.35): ‘Zoals andere ruiters in mijn groep vielen de punten wat tegen, maar ja, dat is dressuur! De juryleden vonden het wel een proef met veel harmonie. Ik kreeg hoge cijfers voor de uitgestrekte gangen en moet nog wat aandacht gaan schenken aan de kleine voltes.’

In de tweede groep schitterde Hans Peter Minderhoud met Glocks Ziësto (74.91%). Minderhoud:’ Ziësto was heel goed. We kregen achten en negens voor de draf. Zijn galopwerk was ook heel goed, alleen de stap was nog wat gespannen. In de Grand Prix had Glock’s Lord of Loxley (v.Lord Sinclair) de zomer al in zijn hoofd en was niet helemaal bij de les waardoor we wat dure fouten hadden’. Achter Minderhoud bevestigde Florentine Rootveld met Up Seven (v.OO Seven)  de vorm van de laatste weken. De Winterwijkse amazone werd met een sterk gereden proef tweede(71.97%); ‘ja super he!’, was het commentaar van Rootveld.

In de ochtenduren schoven de ZZ/Z juryleden aan voor een lange zit, maar  de scores van winnares van deze eerste groep Dinja van Liere met Hexagons Bon Ami(v.Labo), respectievelijk 73.57 en 66.29 procent, waren dik verdiend. Jurylid Marleen Le Mat verwoordt de prestatie van Van Liere zo: ‘Een genot om naar te kijken. Een proef met goede in- en afwerking en een negen en acht voor de pirouettes. Jammer dat we nog geen halve punten mogen geven op dit niveau. Ook Danielle van Mierlo (tweede) is een amazone met fijne inwerking en zit. Helaas wat spanning bij de wissels. Wel wil ik samen met mijn collega Jacques van de Harst de aandacht vragen voor het niveau in de ZZ/Z. Er zijn nog te veel combinaties die er nog niet thuishoren’. Dinja Van Liere kijkt terug:’ Voor de eerste proef waren we nog niet helemaal klaar met losrijden,ik zat er net iets te kort op. Tussen beide proeven door kon ik Bon Ami er beter aanzetten, waardoor de tweede proef heel fijn ging. De pirouettes waren super mooi, die kan ‘ie goed. Ik ben dus heel blij met mijn prestaties en Bon Ami’. In de middaggroep was het Joyce Lenaerts die met haar Show Boy(v.Show Star) als enige de 70 procent ruim haalde (71.57%) en dus won. ‘Nog maar kort geleden werden we KNHS-kampioen Z2, waarna we rustig doortrainde. We besloten naar Almelo te gaan en dat we meteen al zouden winnen had ik niet verwacht’. (AvdH)

Uitslag subtop 1e selectie KNHS-kampioenschap, Almelo 14 april
Grand Prix: 1. Laurens van Lieren, Hexagons Wellnetta, 71.99%; 2. Margo Timmermans, Utah, 69.98%;3. Hans Peter Minderhoud, Lord of Loxely, 69.01%; 4. Diederik van Silfhout, Vorst D., 68.37%; 5.Lorraine van den Brink, Orlandus, 67.66%. Inter II: 1. Danielle van Mierlo, BMC Ucento, 69.69%; 2. Jan Pieter Weenink, Custom Zadels Tobias, 66.54%. Future Test: 1. Amanda Suijker, Untouchable, 63.10%.
Prix St.Georges 1e groep: 1. Thamar Zweistra, Whoopy, 70.75%; 2. Dominique Filion, MacRider Wenicienta, 70.35%; 3. Diederik van Silfhout, Anne Beth, 68.60%; 4. Geert Jan Raateland, Zorro, 68.51%; 5. Femke Beljon, Zoraida, 68.11%. Prix St.Georges 2de groep: 1. Hans Peter Minderhoud, Glocks Ziesto, 74.91%; 2. Florentine Rootveld, Up Seven, 71.97%; 3. Robin Beekink, Bella Rosa, 68.86%; 4. Janneke Punte, Furst Felix, 68.82%; 5. Laurens van Lieren, Liebling 67.37%.
ZZ/Z38: 1. Dinja van Liere, Hexagons Bon Ami, 73.57%; 2. Danielle van Mierlo, Azzurro, 66.86%; 3. Josan van den Broek, Zetdorijke, 64.43%. ZZ/Z37: 1. Dinja van Liere, Hexagons Bon Ami, 66.29%; 2. Floris Mak van Waay, Trappel, 66%; 3. Danielle van Mierlo, Azzurro, 65%. ZZ/Z37 2de groep: 1. Joyce Lenaerts, Showboy, 71.57%; 2. Emmelie Scholtens, Santo Domingo, 68%; 3. Diederik van Silfhout, Bonzanjo, 66%. ZZ/Z38: 1. Joyce Lenaerts, Show Boy, 68.86%; 2. Diederik van Silfhout, Bonzanjo, 66.57%; 3. Jean-rene Luijmes, Cristall Il Divo, 65.86%.

Reacties