Subtop: ‘Score bevestigt keuzes’

Subtop: ‘Score bevestigt keuzes’

0 60
schimmel dressuur

Dominique Filion won de Grand Prix met maar liefst 71,70%. Dit deed ze gisteren met haar topmerrie Customzadels Wenicienta (v. Rosario) tijdens de Subtopwedstrijd van de week in Nieuw en Sint Joosland. Met 70,99% behaalde Geert-Jan Raateland het oranje lint in de Intermediaire II. In de Prix st. George ging de overwinning ruimschoots naar Dinja van Liere met de pas KWPN-goedgekeurde hengst Duval’s Capri Sonne. Zoe de Booij won een ZZ-Zwaar rubriek, evenals Maarten van Stek en Tatiana Makarova die de eerste plek in de andere ZZ-Zwaar rubriek moesten delen.

Enthousiast vertelt Dominique: ‘Natuurlijk ben ik superblij met deze score tijdens mijn vierde GP-start. Het betekent toch dat we op de goede weg zijn op dit niveau. Mijn instructrice Anne van Olst werd vierde, maar zei tegen mij ‘wow ik ben verslagen door mijn eigen leerling, maar van jou verliezen vind ik niet erg’. Voor mij was het de afgelopen periode ook best wel onzeker of ik de goede keus had gemaakt. Ik heb namelijk veertien jaar heel fijn gelest bij Anky van Grunsven. Toen heb ik de overstap gemaakt naar Anne en dat op het hoogste niveau. Dan is het best wel even afwachten of dat allemaal goed gaat en ook klikt. Met deze score is het nu wel bevestigd dat ik de goede keus heb gemaakt en dat maakt deze score extra mooi. Er is eigenlijk niks wat Wenicienta niet kan en de proef verliep foutloos. De vorige keer had ik nog fouten in oefeningen die dubbel telden. Dat ging nu dus goed, al kan de piaffe en passage nog stabieler worden. Nu doe ik even rustig aan met haar en wil ik eind december naar Sonnega. Het liefst ga ik ook naar wedstrijden waar Anne rijdt, zodat ze mij kan helpen. Dat is op dit niveau wel heel prettig.’
Jurylid Jeffrey Heijstek laat weten over de proef van Dominique: ‘Het was een hele mooie proef, waarbij het paard goed op eigen benen en met een stille aanleuning liep. Daarnaast geeft Dominique haar hulpen bijna onzichtbaar. Ze scoorde veel achten en acht-en-halven, onder andere voor de appuyementen en series. Ook de piaffe was best goed, wel kan de passage iets constanter.’ Lynne Maas was, net als Dominique, de enige die boven de 70% scoorde. Met haar Zamora (v. Krack C) reed ze naar 70,35%, wat de tweede plaats opleverde.

‘Het leek alsof het vanzelf ging’

Geert-Jan Raateland zadelde zijn Zorro (v. Jazz) waarmee hij met een score van 70,99% in de Intermediaire II bewijst klaar te zijn voor de Grand Prix. Jeffrey Heijstek was een van de juryleden die ook deze proef beoordeelde. ‘Dit was ook een goed proef, waarbij het leek alsof het vanzelf ging. En zo moet de dressuur er volgens mij uitzien. Soms mag Geet-Jan Zorro iets meer op halslengte houden, daarnaast was de piaffe goed genoeg, maar kan die nog wel wat mooier’, aldus Heijstek positief. Stephanie de Frel bezette de tweede en derde plaats. Met VMF Zanyo (v. Turbo Magic) debuteerde ze met 65,00%. Met haar andere paard CMF Zipp (v. Jazz) reed ze naar een nette score van 64,80%.

Topscore Duval’s Capri Sonne

In de Prix st. George gaf Dinja van Liere de overige deelnemers het nakijken. Met de hoogste dagscore van maar liefst 76,32% stond ze bijna vijf procent los van de nummer twee. Daarmee sleepte ze eveneens het startbewijs voor Jumping Amsterdam binnen. Dit was Gerdine Maree met TC Athene (v. United). Hun score bedroeg 71,58%. Er waren nog twee deelnemers die boven de 70% scoorden. Dit waren respectievelijk Willem-Jan Schotte met Chuppy Checker CL (v. Osmium) (70,86%) en Stephanie de Frel met Don Schufro-nakomeling Castenwaard (70,46%).

De Booij beste

De hoogste score over beide ZZ-Zwaar rubrieken werd behaald door Zoe de Booij met haar Wodan (v. Osmium). De juryleden beoordeelden haar proef met 67,14%. In de tweede groep ZZ-Zwaar eindigde Maarten van Stek en Tatiana Makarova ex aequo bovenaan met 66,00%. Van Stek zadelde Worldly-nakomeling William en Tatiana reed President’s Allright (v. Jazz). (CdB)

Uitslag Subtop Nieuw en Sint Joosland 30-11-2014

Dinja van Lieren en Capri Sonne jr. behoren tot de boegbeelden van de Hoefslag Academy.
Lees hier meer.

Vergelijkbare artikelen

Reacties