Subtop: Painted Black-nakomelingen bovenaan

Subtop: Painted Black-nakomelingen bovenaan

0 395
Appuyeren
Appuyeren

In Barsingerhorn reden de dressuurcombinaties vandaag tot en met Lichte Tour niveau tijdens de Subtopwedstrijd van de week. In de eerste groep ZZ-Zwaar deelnemers was het de debuteerde Shanna Lust met haar Black Painted Texel (v. Painted Black), die twee keer naar de overwinning reed met 66,6% en 65,2%. In de tweede groep ZZ-Zwaar deelnemers werden de oranje linten verdeeld onder Britt van Egmond en de tevens debuterende Mellanie Welles. Tessa Koning, die vandaag voor het eerst Intermediaire I reed, won samen met haar Sylkorine (v. Flemmingh). In de Prix st. George reed Carlijn de Boer naar een persoonlijk record en tevens de hoogste dagscore van bijna 67%. Zij zadelde eveneens een nakomeling van Painted Black, Wimbledon.

Juryleden Thea Vermunt en Hergen van Hall waren zeer te spreken over de nummers één en twee van de eerste groep ZZ-Zwaar deelnemers. Dit waren in beide proeven respectievelijk Shanna Lust en Tina de Jong met Alandra JD (v. Sydney).

‘Vreselijk fijne draf’

‘Beide amazones staken er met hun paarden bovenuit. Dit kwam door de lossigheid en gedragenheid die de paarden toonden. Shanna liet in de tweede proef mooie pirouettes zien, die meer gezet waren. Ze reed haar paard met correcte halslengte door de proef’, begint Hergen van Hall. Thea voegt daaraan toe: ‘Ondanks dat er nog wel wat foutjes in de proef zaten, heeft Black Painted Texel een vreselijk fijne draf. Tina haar paard had dat ook, maar in de draf had ze af en toe nog wat moeite met de balans van haar sensibele paard en daardoor was het niet geheel constant. In de galop daarentegen ging het als vanzelf en begon de amazone ook te stralen. ‘De aanleuning van het paard van Tina was goed en de wissels waren mooi groot’, vult Hergen aan. Beide juryleden hadden nog wel twee opmerkingen over de ZZ-Zwaar rubrieken. Zo vonden zij het jammer dat bij meerdere ZZ-Zwaar combinaties de basis eigenlijk nog niet voldoende voor elkaar was. Daarnaast waren er in beide rubrieken veel late afmeldingen of zelfs combinaties die zonder afmelding gewoonweg niet verschenen. Er zijn genoeg ruiters die op de wachtlijst staan en wel willen starten. Voor juryleden, deelnemers en organisatie is het niet fijn als er te laat of zelfs niet wordt afgemeld.

‘Kloppend beeld’

Britt van Egmond won de eerste proef van de tweede groep ZZ-Zwaar deelnemers. Haar proef met Zlatan (v. Clint Eastwood) werd door de juryleden beoordeeld met 63,14%. In de tweede proef was Mellanie Welles de beste (63%) met de Gelderse ruin Zander (v. Parcival). Over Britt met haar voormalige eventingpaard Zlatan was jurylid Lia de Ruiter enthousiast: ‘Zlatan is een heerlijk paard dat samen met Britt een harmonieus en kloppend beeld gaf. Britt kan nog hogere punten scoren door de proef netter af te werken. Ook Mellanie vormden met haar Zander een aansprekend beeld. De proef was foutloos, al mag het paard iets meer berg op lopen.’

Koning en De Boer troeven concurrentie af

De Intermediaire I kwam op naam van Tessa Koning, die 60,07% scoorde. Dolblij vertelt Tessa, die dagelijks acht paarden voor diverse eigenaren rijdt: ‘Ik reed deze proef voor het eerst en het was nog best wel even wennen. De schouderbinnenwaarts op de AC-lijn was daardoor rommelig. Maar mijn serie om de drie voelde heel fijn aan. Sylkorine staat te koop, maar voordat ze verkocht wordt, wil ik nog graag een paar keer internationaal Lichte Tour starten. Vervolgens zou ik ook nog met haar naar de Grand Prix willen. Zo lang ze nog niet verkocht is, ga ik het gewoon proberen.’ Jurylid Lia de Ruiter over de winnares: ‘Tessa reed als een van de weinige een heel goed zig-zag appuyement in galop. Deze was mooi verdeeld. Ook de eerste pirouette was correct uitgevoerd. Over het algemeen werd er door de amazones in de Intermediaire I vandaag in een te hoog tempo gereden. Dit was zonde, want dat ging ten koste van de verzameling. Wat heel fijn was, dat ik na afloop van de rubriek nog enkele deelnemers kon spreken. Je kunt de proef met de deelnemers nog eens evalueren en vaak nemen zij de tips ter harte.’
Carlijn de Boer won (66,97%) met haar Wimbledon de Prix st. George rubriek. Over deze combinatie waren beide juryleden, Hergen van Hall en Thea Vermunt, het helemaal eens; Het beeld van deze combinatie was erg sympathiek met een mooie stille aanleuning, toch mag de amazone met nog wat meer power gaan rijden. (CdB)

Uitslag Subtop Barsingerhorn 21-2-2015

Reacties