Subtop: Toots terug in Grand Prix met 74,5%

Subtop: Toots terug in Grand Prix met 74,5%

0 2008

Op Geldrop Hippique maakte Imke Schellekens Bartels vandaag haar langverwachte rentree in de Grand Prix met haar grote reus Toots (v. Jazz). Na afwezigheid van meer dan 2,5 jaar, waarin de zwarte ruin kampte met onherleidbaar ‘geproest’, was het vertrouwen van amazone en paard na twee geweldige Inter II-proeven vorige maand dusdanig groot, dat het vandaag moest gebeuren. De comeback van Toots was goed voor een ruime overwinning en een mooie 74,5%. Emmelie Scholtens reed vandaag haar Dancer (v. Vivaldi) ook na lange periode weer in de ring en ook zij verdiende een eerste plek, in het ZZ-Zwaar. Jonna Schelstraete won de Intermediaire I met Cupido (v. Tuschinski), terwijl de U25-rubriek op het nippertje gewonnen werd door Daniëlle Houtvast met Utah (v. Jazz).

Grand Prix: ‘Waanzinnige proef!’

Imke Schellekens-Bartels kan heel tevreden terugkijken op haar eerste Grand Prix na zo’n lange tijd. ‘Geen woorden voor dit gevoel! Toots loopt ‘gewoon’ een waanzinnige Grand Prix na 2,5 jaar eruit te zijn geweest. Toots made me cry today…’, is haar eerste reactie. De eerste piaffe was nog wat magertjes, met een 6,5 beloond het laagste cijfer, maar verder prijkten er vele achten op het protocol. De pirouette naar rechts leverde zelfs bijna een negen gemiddeld op, bij alle juryleden. Zij zetten alle drie Imke en Toots aan kop, zij het met flink wat verschil in de score. Van de jury bij C was er 76,7%, terwijl het jurylid bij M nog geen 72% voor de verriching van het duo overhad. Maar Toots is back, heeft hij in Geldrop laten zien!
Tweede werd Lynne Maas met een mooie score van 70,80%, met haar Krack C-vos Zamora. Marlies van Baalen volgde met Ratzinger (69,933%). Theo Hanzon werd in het zadel van Top’s Zoe (v. Negro) vierde met 69,867. Dominique Filion reed Wenicienta naar de vijfde plek met 69,833%. Jonna Schelstraete behaalde met Bosley (v. Diamond Hit) 68,033% en mocht daarmee de zesde prijs ophalen.

ZZ-Z: Dancer met gemak naar winst

Gisteren imponeerde Emmelie Scholtens op Geldrop Hippique door met de zevenjarige KWPN-hengst Dorado (v. Krack C) van Ad Valk haar Lichte Tour-debuut te winnen. Vandaag was het opnieuw raak. Ze maakte met de voor het Oldenburger Verband goedgekeurde hengst Dancer (v. Vivaldi) haar rentree in de ring. Begin 2012 reed ze de toen vierjarige vos naar een derde plaats in de VSN-finale, waarna hij verhuisde naar Kirsten Brouwer, die indrukwekkende resultaten met hem behaalde, zoals Pavo Cup-kampioen in 2013 en wereldkampioen in Verden bij de zesjarigen. Sinds februari dit jaar zit Scholtens zelf weer in het zadel. Dancer zette meteen een winnend resultaat neer in het ZZ-Zwaar, met precies zeventig procent. Er prijkten negens voor de beide schouderbinnenwaartsen en veel achten op het protocol. De score werd wat gedrukt door de pirouettes en de wissels, die nog niet helemaal bevestigd zijn. Kyra Klinkers werd tweede met 66,153%. Zij bereed de merrie Zitara (v. Rubin Royal), die gefokt is door de familie Klinkers zelf, uit de Grand Prix-merrie Tara (v. Jazz). Daarna weer een gaatje met de rest van het veld; de derde prijs was voor Lars op ’t Hoog met Swingtop (v. Sandro Hit), met 63,571%, gevolg d door Petra van Esch met Fiji (v. Florencio).

Intermediaire I: Oranje voor Schelstraete

Gisteren reed ze al een prachtige PSG-proef, die goed was voor bijna 73% en een tweede plaats. Nu toonde Jonna Schelstraete opnieuw dat zij en haar Cupido (v. Tuschinski) in vorm zijn. Voor hun Inter I-proef was er bijna 71%, die het duo de winst opleverde. ‘Cupido liep heel stoer’, vertelt Jonna. ‘Hij wordt steeds heter als hij een paar dagen achter elkaar loopt, dus ik moest er behoorlijk aan sturen, maar het is zo’n gaaf paard! Groot en mooi, en hij heeft fantastische gangen. Ik doe het nog kalm aan met hem, hij mag nog wat constanter worden. Maar ok, hij is ook nog maar acht, hè…’ De amazone was heel succesvol op Geldrop Hippique, dat ze ‘een gigantisch mooi concours’ noemt, met veel sfeer, en super georganiseerd. Naast de prachtige klasseringen met Cupido waren er een derde plaats in de Subli Cup met Grand Charmeur (v. Apache) van Ad Valk. ‘Ik heb hem nog maar een week of acht. Hij ‘moest’ al na een maand mee naar Breda, omdat we hem graag willen kwalificeren voor de finale. Maar hij pakt het super op, volgens mij vindt hij het wel gezellig als er zoveel publiek is!’ Met Bosley was er ook nog eens ruim 68% in de GP: ‘Op een kadervormingswedstrijd wordt er altijd wat strenger gejureerd, dus dan is die score gewoon fantastisch! Bosley komt net kijken in de Zware Tour -hij is met zijn negen jaar jong genoeg. Hij reageerde wat gespannen op al dat publiek, want bij het baan verkennen zat het nog niet zó vol. In de uitgestrekte draf, naar het terras toe, week hij daardoor wat af van de lijn, maar ik dacht “Ok, als je maar blijft gáán!”. We hadden veel achten, vooral in de galop. Als hij ontspannen is, loopt hij beter, maar dat komt wel.’

Tweede in de Inter I was Saskia Maertens met Legend of Loxley (v. Lord Loxley) met 68,421%. Lotte Meulendijks met MDH Ohio (v. Pasolongo) en Lars op ’t Hoog met Don Presidente (v. Dauphin) waren met scores van ruim 67% goed voor de derde en vierde stek.

U25: Houtvast nipt eerste

De eerste vier combinaties in de U25-proef bleken goed aan elkaar gewaagd. Ze eindigden op minder dan een procent van elkaar. Daniëlle Houtvast trok aan het langste eind met Utah (v. Jazz). Ze was de enige die boven de 70% uitkwam. Maxime van der Vlist stuurde de Negro-zoon Bailey naar 69,922%. Derde werd Anne Meulendijks met MDH Avanti (v. United). Jill Huybregts werd vierde met Eventz Zamacho Z (v. Rousseau), met 69,767%. (cd)

Uitslagen Geldrop Hippique Subtop.

Foto: Remco Veurink

Reacties