Subtop: Tuigpaard Cadans M uitschieter in Sonnega

Subtop: Tuigpaard Cadans M uitschieter in Sonnega

0 2209

In Manege Caprili in Sonnega gingen de eerste prijzen in de subtop wedstrijd van vandaag naar Kelly Zuidervaart met Cadans M (v. Torino) met 67,86% in het ZZ Zwaar, Saskia Knol met Cynosa (v. Tuschinski) met 62,83% in de Lichte Tour en Rianne Kooistra met Allrisk (v. Jazz) met 63,72% in de Junioren/Young Riders-rubriek.

Kelly Zuidervaart rijdt haar tuigpaard-gefokte Cadans M naar steeds betere scores in het ZZ-Zwaar. Deze keer was ze in Friesland een echte uitschieter met 67,86%. ‘Sinds eind vorig jaar rijd ik Cadans in het ZZ-Zwaar. Het gaat hard met hem! We hadden nog wel wat foutjes; ik ging bij het binnenkomen iets verzitten en toen maakte Cadans een wissel. En in galop kan hij wat ruimer worden. Als hij het spannend vindt, wordt hij eigenlijk te kort.’ Cadans is het eerste paard dat Kelly in deze klasse uitbrengt. Eerder reed ze wel met de NRPS-ponyhengst Lord S in het ZZ-Zwaar. De opvallende palomino was zijn paardencollega’s regelmatig de baas. Net als Lord is Cadans ook geen standaard paard in de zware dressuursport. De bijna negenjarige ruin voert alleen tuig- en Gelders bloed. Hij komt uit een super tuigpaardstam en werd als driejarige zelfs nog aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Zijn amazone beleerde hem zelf toen hij vier jaar was en is met hem begonnen in de L1. ‘We hebben alle klassen gewoon netjes uitgereden. Met intructrice Linda Wijnker werken we vooral aan de basis: recht richten, ontspanning, aanspanning… Cadans pakt alles heel gemakkelijk aan en we denken dat hij wel meer kan. Het zou echt supergaaf zijn om Lichte Tour en dan nóg hoger met hem te rijden! Voor mij is dat dan de eerste keer.’ De dertigjarige Kelly rijdt Cadans voor eigenaar Jan Schouten, van wie ze ook nog een vierjarige Bretton Woods-hengst onder het zadel heeft. Cadans mag er dan heel imponerend uitzien, met zijn enorme front en stoere lijf; volgens zijn amazone heeft hij maar een klein hartje. ‘Het is een echte teddybeer. Hij is dol op aandacht en knuffelen. Ik vind het niet moeilijk om hem die aandacht te geven, want ik ben net zo gek op hem!’

Willem Joezer de Jong en Tatjana Mulder hadden met 60,71% behoorlijk het nakijken met Horses2fly Allure Pr (v. Sandreo) en Codora V (v. Sandreo). Op de vierde en vijfde plek eindigden Margriet Koopmans met de Friese merrie Tallina K.W. (v. Dries 421) en Wesley Tesselaar met Napoleon. Hun score bedroeg 60,57%. Deze vijf prijswinnaars wisten als enigen van de zeventien starts een winstpunt te scoren.

PSG-winst in geleende slipjas

In de Lichte Tour werd iets beter gepresteerd, maar behaalde nog altijd minder dan de helft van de deelnemers een voldoende score. Het eerste lint ging naar een debutant in de Prix St.Georges, Saskia Knol met Cynosa. In een van haar instructrice Christa Larmoyeur geleende slipjas stuurde ze de bruine merrie van Tuschinski naar 62,83%, net iets meer dan Kenna Bakker met Binck (v. Santano). Voor Laura Zwart met Winston (v. Gribaldi) was er 61,45%. De vierde prijs kon worden afgehaald door Marjolein Noppert met Socrates (v. Kennedy). Zij zag 61,18% onder aan haar protocol staan.

De kleine rubriek voor jeugdruiters leverde prijzen op voor twee Junioren-amazones. Rianne Kooistra met Jazz-zoon Allrisk ging er met de winst vandoor, met een score van 63,72%. De tweede prijs was voor Romy Vreugdenhill, die met Patrick 62,03% behaalde. (cd)

Uitslag Subtop Sonnega 28022016

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties