Subtop: Lichte Tour-winst voor vader en dochter Van der Schaft

Subtop: Lichte Tour-winst voor vader en dochter Van der Schaft

0 1203

Op de subtop wedstrijd in Emmeloord was het Stal Van Silfhout die de dienst uitmaakte in de Zware Tour. Marc-Patrick Fritz won met ex-indoor kampioen Zware Tour van Diederik van Silfhout, Bonzanjo (v. Jazz) met dik 73%. zelf werd de Olympiade-ruiter tweede met Vorst D (v. Hors la Loi II, ruim 71%); vader en trainer Alex van Silfhout mocht voor zijn proef met Zep de derde prijs ophalen (69%). In de Lichte Tour gaven vader Rien en dochter Romy de concurrentie het nakijken. Rien won de Lichte Tour met Chopin C.l. (v. Dayano) met 67,5%, terwijl Romy met Be Painted (v. Gribaldi) de Intermediaire I op haar naam schreef met 68,2%.

‘Zo’n eerste plek blijft leuk’

Twee jaar lang zagen we hem niet in de ring; nu heeft Grand Prix-ruiter Rien van der Schaft weer een paard onder het zadel waar hij ‘fijn mee aan de gang is’ en dat hij voorlopig mag blijven rijden. Een week of zes geleden behaalde hij bij zijn debuut met Chopin bijna zeventig procent; nu was de score iets lager. ‘Het ging ook wat minder dan in Zwolle; daar was ik echt 100% tevreden, zeker voor zo’n eerste keer. Vandaag maakten we ook geen fouten, maar kon het galopgedeelte sterker. En of zo’n proef dan 65 of 67% oplevert, dat vind ik eigenlijk niet interessant. Winnen blijft echter leuk, stiekem, al is dat niet het doel van wedstrijden rijden. Ik vind op concours gaan gewoon mooi. En starten is alleen leuk als het zin heeft en als je je paard voor elkaar hebt. Met het concept “je paard in de picture rijden voor de handel” heb ik niks.’

Doorrijden naar Grand Prix

De negenjarige Chopin heeft Rien nu zo’n 2,5 jaar in training. De ruin is sinds kort van een Amerikaanse eigenaresse, aan wie Rien les geeft. ‘Op Chopin zit ze echter niet zo vaak; ze laat hem door mij rijden. Het is zeker een paard voor de Grand Prix; piafferen en passageren doet hij heel goed; de wissels om de pas zijn nog niet helemaal bevestigd.’ Over het karakter van Chopin zegt zijn ruiter: ‘Chopin is een heel fijn paard, zowel in de omgang als met rijden. Het is een paard dat lekker meewerkt, al is dat in mijn ogen niet meer dan logisch als je je paard op een correcte manier traint en hem niet in de weg zit.’ Binnenkort brengt Rien nog een paard uit in de subtop: een achtjarige nakomeling van Wup.

Focus op Romy

De belangrijkste reden dat we Rien de afgelopen tijd gemist hebben op de dressuurwedstrijden – als deelnemer dan – is dat de focus van de familie Van der Schaft op de begeleiding van Romy ligt. ‘Zij gaat echt voor de paarden en voor het rijden op het hoogste niveau en dus vinden we het niet meer dan logisch dat haar carrière voorrang krijgt’, laat Rien weten. Naar dat hoogste niveau is de 25-jarige amazone hard op weg. Eerder reed ze al U25 met de Oldenburger ruin Seigneur; aan haar huidige toppaard Be Painted (v. Gribaldi) heeft ze een paard dat eveneens de Zware Tour kan lopen, volgens Rien. De tienjarige ruin is nog altijd in mede-eigendom van de fokker, de familie Geelkerken. Van der Schaft kocht Be Painted voor de helft toen hij nog een veulen was en Romy leidde hem zelf op.

De overige prijswinnaars in de Prix St.Georges waren Julia Goedhart met First Barrichello (v. Florencio) met 64,21% en Jolanda de Nekker met Zamara Sue (v. Solitair) met 61,45%. Romy van der Schaft liet in de Inter I Bennie van Es met de Pinto-hengst Maurits van Nassau (v. Willem van Nassau) en Jacob van der Heide met Horsea’s Barbie (v. Sydney) achter zich. Zij behaalden respectievelijk 64,34% en 62,63%.

Junioren: Van der Hauw twee keer één

Kirsten van der Hauw was twee keer de beste bij de Junioren/Young Riders. Ze stuurde Horses2Fly Tiadette LN (v. Gribaldi) naar 65,88% (teamtest) en 63,36% (individuele proef). In de teamtest was de amazone net even beter dan Rianne Kooistra met Jazz-zoon Alfresco (65%). Lin Chi-chun behaalde twee keer een voldoende score met de voorheen door Lisanne der Nederlanden uitgebrachte Alaska DVB (v. Weltino).

ZZ-Zwaar: Matige scores

Annemarie Tiktak was met Wonder Lady (v. Parcival) de hoogste score in het ZZ-Zwaar (proef 35). Ze liet in deze proef Jody Bakker met Horses2fly Airforce (v. Jazz) net achter zich. Deze twee combinaties waren de enigen die met een voldoende score naar huis gingen. Proef 36 leverde een oranje lint op voor Kimberley Sol met Zandigo (v. Tango, 63,21%). Voor Jody Bakker was er opnieuw een rode rozet; Annemarie Tiktak moest nu genoegen nemen met de derde positie. (cd)

Uitslagen subtop Emmeloord 07092016

Foto: DigiShots

Reacties