Subtop: Kyra Klinkers domineert Lichte Tour-rubrieken

Subtop: Kyra Klinkers domineert Lichte Tour-rubrieken

0 445

Op de subtop wedstrijd in Someren-Heide gingen de oranje linten in het ZZ-Zwaar naar Ilse van Cranenbroek met de zwarte Ampère-zoon Emerald S. De combinatie zette scores neer van bijna 68 en 69%. De stoere ruin is een volle broer van de KWPN-gekeurde Fellini, die twee jaar geleden een recordbedrag van 380.000 euro opbracht op de Excellent Dressage Sales. De tweede plek was in beide proeven voor Mandy Wilms met de eveneens zevenjarige El Ganador (v. Estobar NRW).

De Lichte Tour was de afdeling van Kyra Klinkers. Haar debuutwedstrijd met tweevoudig WK Verden-deelneemster Equirelle W (v. Florett As) sloot ze winnend af met 67,6%; de hengst Fürst Edition (v. Fürst Edition) werd tweede met 66,5% en alsof dat nog niet genoeg was, won ze met de door de familie Klinkers uit Grand Prix-merrie Tara (v. Jazz) gefokte Zitara (v. Rubin Royal) diens Intermediaire I- debuut met 67,8%. ‘Eigenlijk loopt Zitara ook Prix St.Georges, maar drie paarden in één rubriek is niet te doen, dus moest zij maar de Inter I lopen. Ik had zoiets van: “Ik zie wel waar het schip strandt. Nou, het strandde helemaal niet! Zitara is niet heel makkelijk; ze lijkt precies op haar moeder, zowel wat betreft uiterlijk als qua karakter en dat houdt in dat het best een hete tante is. Ik heb haar ondanks dat ze twaalf is, nog niet veel uitgebracht. Ze is dus relatief onervaren. Dat komt omdat ze eerst twee veulens gebracht heeft en ook omdat ik altijd genoeg paarden te rijden had en heb. Daarnaast is Zitara een lang paard; ze laat zich daardoor wat moeilijk sluiten.’ Zitara is net als moeder Tara (v. Jazz), die Kyra in de U25 uitbrengt, door de familie Klinkers gefokt.

‘Equirelle is zó’n gemakkelijk paard!’

Ook een merrie, maar dan simpeler te rijden, is Equirelle W. We kennen de elegante zwarte van de selecties voor het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden, waar de Florett As-dochter in 2014 en 2015 eerste reserve voor was. Ook dit jaar rijdt Kyra de selectiewedstrijden voor het WK, dat in 2016 voor het eerst ook voor zevenjarige dressuurpaarden gehouden wordt, en voor het eerst in ons land. ‘Ik twijfelde of ik haar niet ZZ-Zwaar zou blijven starten’, vertelt Kyra. ‘De eerst selectiewedstrijd voor het NK wonnen we namelijk. Maar ik kies dan toch voor het WK en dus moest er een winstpunt behaald worden in de Lichte Tour. Ondanks wat kleine dingetjes in de proef, zoals een pirouette naar rechts die niet fijn liep, en een slordige wissel aan het eind van de uitgestrekte galop, liep ze heel goed vandaag. Equi is een paard met een ongelooflijk fijne instelling; ze laat zich gemakkelijk bewerken. Verder heeft ze drie hele goede basisgangen en haar uitgestrekte zijn altijd goed voor achten of negens. Vandaar ook die mislukte wissel; ik was te gretig om een mooi punt voor het uitstrekken te halen en toen kwam ze niet fijn terug. Mijn schuld! Ondanks haar jeugdige leeftijd is ze eigenlijk heel safe in de oefeningen.’ De Limburgse amazone rijdt Equirelle al vanaf dat ze zadelmak is. Ze reed de merrie op trens in Someren. ‘Dan loopt ze toch nog het fijnst. Ik zit eraan te denken om haar een keer internationaal te starten; dan zal ze wel op stang en trens moeten lopen. Vandaar dat ik haar er thuis wel af en toe mee train. De reden dat ze eventueel internationaal gaat lopen, is dat ik dan twee paarden kan starten, naast Whoopydoo. Ik richt me wat dat betreft echt helemaal op Whoopy en Equi; zij gaan voor als het gaat om het maken van een wedstrijdplanning.’

‘Stoere, maar ongegecompliceerde hengst’

Dan was er nog een derde paard waar Kyra mee in de prijzen viel: de Westfaler hengst Fürst Edition (v. Friedensritter). De negenjarige bruine is van een Britse eigenaar; hij staat nu anderhalf jaar bij Kyra. ‘Hij moest nog heel veel leren, ondanks dat hij acht jaar was toen ik hem op stal kreeg. Hij had in Engeland alleen wat jonge paardenwedstrijden gelopen. Ik heb hem eerst een hele tijd thuis doorgetraind, totdat bijvoorbeeld zijn wissels bevestigd waren. In het Z2 en in het ZZ-Licht werd hij vorig jaar twee keer tweede achter Equirelle, vandaar dat hij eigenlijk niet zo opviel. Inmiddels is hij heel bevestigd in de proef; ook vandaag liep hij eigenlijk fluitend naar 66%. Alleen de pirouettes gaan nog niet zoals het hoort. “Eddy” heeft alles mee: mooi, veel uitstraling, fijne gangen. Ondanks dat hij hengst is, is hij heel ongecompliceerd in zijn rijden. Vandaag pakte hij ook prima aan, hoewel het zijn eerste keer buiten was en er genoeg te zien was hier. Hij is voor de verkoop; ik zou zeggen: ideaal Junioren- of Young Riders-paard. Er komt wel echt iets binnen als je zo’n paard onder je kont hebt!’

In de Intermediaire I eindigde Zinzi Aegten met Whispering Dream (v. Diamond Hit) nipt achter Klinkers en Zitara. Met tweetiende punt achterstand moest ze tevreden zijn met het rode lint. In de PSG gingen de overige prijzen naar Peter de Boer met Arrevederci (v. San Remo) met 64,01% en Janneke van Riet met Delyon (v. Sting) met 63,49%.

Subtop Someren 08-05-2016

Tekst: Christine Dijk
Foto: Jessica Pijlman/Made By Jessy

Reacties