Subtop: Jeanine Nieuwenhuis blij met TC Athene *update*

Subtop: Jeanine Nieuwenhuis blij met TC Athene *update*

0 1421

RV Liempde organiseerde zondag op manege De Rekkendonken weer een subtop wedstrijd.

‘Geweldige kans met TC Athene’

De Young Riders-rubriek werd gewonnen door een kersverse combinatie: Jeanine Nieuwenhuis met TC Athene (v. United). De twintigjarige amazone maakte begin juli de overstap van Stal Hexagon naar Tim Coomans Dutch Sport Horses. Een stap naar een andere stal houdt automatisch in dat er afscheid genomen moest worden van toppers als Hexagon’s Baldacci (foto v. Havidoff), goed voor twee keer teamzilver op een EK en Truemanda (v. Rubiquil), met wie ze als jongste ruiter ooit de Grand Prix bereikte vier jaar geleden. Ervaring heeft Jeanine genoeg; ze lijkt ook snel gewend aan ‘haar’ nieuwe paarden. In de Pavo Cup-finale was er zilver voor haar, met de vierjarige TC Great Lady (v. Bretton Woods). Dan is er Genua TC, de vierjarige Charmeur-hengst die in de VSN Trofee liep. Jonge paarden dus, die ze onder begeleiding van Tim Coomans opleidt.  ‘In totaal heb ik zo’n tien paarden te rijden; tijdelijk, voor bijvoorbeeld de IBOP, en meer ervaren paarden. Er zijn er drie die op YR-niveau zitten of daar tegenaan; naast Athene is dat onder andere de eveneens tienjarige vos TC Astron HM, met wie ik vorige week voor het eerst Z2 gestart ben. Daar ben ik een enorme fan van. Maar met Athene TC heb ik ook een super klik. Gerdine (Maree, zijn vorige amazone die hem in de Lichte Tour uitbracht en met wie Tim Coomans hem in gezamenlijk eigendom heeft, red.) heeft hem twee weken geleden bij Tim gebracht; ik vond het meteen een fantastisch paard. In de proef was ik nog wat onzeker. Ik moet die YR-proef wel honderd keer gereden hebben, maar met een nieuw paard is het toch aftasten. Rijd ik op de AC-lijn voorwaarts of houd ik ‘m juist wat verzameld? Om alle oefeningen optimaal te laten zien, zijn we nog te kort een combinatie. Jurylid Van de Harst vond het beeld heel mooi, maar gaf de tip om brutaler te rijden. “Beetje gas erop!”, zei hij.’ Of Athene m’n nieuwe Young Riders-paard wordt? Daar durf ik niks over te zeggen. Het zou heel gaaf zijn, maar er zijn meer opties. Ik ben in elk geval superblij dat ik de kans krijg van Gerdine en Tim om hem te rijden!’

Winst dus voor Jeanine Nieuwenhuis met TC Athene met 67,89%, gevolgd door Zoë de Booy met Wodan (v. Osmium), met een score van 67,04%. Plek drie was voor Suzanne Swinkels met het achttienjarige ex-Lichte Tour-paard van Jenny Schreven, Proud (v. Jetset-D), met een score van 62,24%. De andere jeugdrubriek, die van de Junioren, werd gewonnen door Sem Stiemer. Hij reed Umbra (v. Lancet) naar een gemiddelde score van 64,86%. Guusje van Heeswijk met Zanduco Like (v. Farrington) mocht de tweede prijs ophalen: 64,32%.

PSG: Twee keer Thamar Zweistra

In de Lichte Tour (Prix St.Georges) was het de ex-collega van Nieuwenhuis, Thamar Zweistra, die de lakens uitdeelde. Was het vorige week nog Hexagon’s Double Dutch (v. Johnson) die naar de winst liep, deze keer troefde Denzel (v. Zidane) zijn stalgenoot af, zij het met een miniem verschil: 69,80 om 69,54%. Zweistra bleef een straatlengte voor op de rest van het veld, onder aanvoering van Leonie Nijskens met Crespo (v. Valdez) met 64,80% en Katharina Mulder met Wisky (v. Sjors B) met 63,36%. De Inter I-proef leverde winst op voor Melissa Stikkelorum met Painted Black-zoon Baruch, met 67,57%.

ZZ-Zwaar: Nipte winst voor Vienna Romp

In het ZZ-Zwaar waren in twee proeven de nummers één en twee hetzelfde. Het oranje lint was beide keren voor Vienna Romp met Darshan (v. Vivaldi), met 64,57 (proef 38) en 62,86 (proef 37). Tweede was Tess Mertens met De Niro-zoon Zaniro (64,14% en 62,29%). In de eerste proef was er een derde plek voor Britt Meersma met Chicarie (v. Tolando) met 60,14%; in de tweede proef ging de derde prijs naar Stacy Bax met Zidaza (v. Sydney) met 61,00. (cd)

Subtop Liempde 3 oktober 2015

Foto: Focussed

Reacties