Subtop: ‘Ik heb heerlijk gereden’

Subtop: ‘Ik heb heerlijk gereden’

0 301

In de gecombineerde rubriek voor Intermediaire I en II reed Saskia Poel overtuigend tijdens haar rentree. In Barsingerhorn, waar de Subtopwedstrijd van de week werd verreden, zadelde zij haar Unforgettable (v. Olivi). Ze behaalde een fraaie score van 70,66% in haar Intermediaire I proef. De Prix st. George kwam op naam van Eva van der Linde met haar Krack C-nakomeling Belle Lady Texel. Hun score bedroeg 67,70%. Met Obama (v. OO Seven) was Kim Thijssen de beste in het ZZ-Zwaar (67,43%).

Over haar proef vertelt Saskia: ‘Ik vond het een fijne proef en had heerlijk gereden. Ik krijg steeds meer controle en had bij één jury zelfs 74%. Een acht en 8,5 waren er voor de uitgestrekte draf en achten voor de series. Verder een aantal keer een 7,5 in de draftour en pirouettes. Thuis ben ik bezig geweest met de zwaardere oefeningen en daardoor heb ik even geen wedstrijden gestart, maar nu moet hij toch weer wat wedstrijdroutine opdoen. Dan wil ik begin volgend jaar de overstap maken. Mijn instructeurs Emmelie Scholtens en mijn vader, Frans Poel, helpen mij daarbij’. Hoofdjury Herman Smit vult aan: ‘Het is een zeer getalenteerd paard, met een groot atletisch vermogen en ruimte in zijn gangen. Daarnaast zie je dat het paard een bijzonder karakter heeft en de amazone de hulpen gedoceerd moet geven.’ Jurylid bij H, Els Schotman over de proef: ‘Het is een goed gaand paard, wat alleen beter kon was de aanleuning.’
Beste combinatie van de Intermediaire II was de debuterende Marjolein van Koningsveld met Salvador (v. Lancet). De juryleden beoordeelden haar proef met 64,14% en achten voor de piaffe. Opvallend was de prestatie van Keoma Zondag die met twee paarden debuteerden in de Intermediaire II en met beide het startbewijs behaalde voor de Grand Prix.

Stijgende lijn

Eva van der Linde won de Prix st. George en werd tweede in de Intermediaire I met 66%. ‘Het ging heel fijn en voelde beter dan vorige week in Benningbroek. Ik heb de stijgende lijn te pakken. Het gaat steeds meer vanzelf. Belle haalt eigenlijk altijd wel achten voor de uitgestrekte stap, die dubbel telt, maar ook vaak voor de pirouettes. In de training werk ik aan de aanleuning. Door Belle steeds meer verzameld te laten lopen, wordt de aanleuning stiller. En die verzameling krijg ik door vaak terug te schakelen en hier weer voorwaarts uit te rijden’, aldus Eva die op dit moment maar liefst tien paarden te rijden heeft. ‘Wij hebben onze eigen fokkerij op Texel en komend najaar hebben we zes merries die een Ibop proef moeten lopen. Vier daarvan rijd ik en twee worden door Lotje Schoots voorgesteld. Deze zes merrie zijn overigens allemaal drachtig. In totaal verwachten we volgend jaar 23 veulens! Daarnaast rijd ik verschillende paarden in het Z2, die daarmee weer het sportpredicaat hebben gehaald.’

Aparte naam, apart karakter

Met haar negenjarige Obama was Kim Thijssen de duidelijke winnares in het ZZ-Zwaar. ‘Ik ben er heel blij mij. Sinds kort rijd ik weer wedstrijden, na het twee jaar even rustig aan te hebben gedaan. Met losrijden moest ik even afstappen, omdat haarknot niet goed bleef zitten. Na tien minuten kon ik toch zo weer opstappen en hem oppakken waar ik gebleven was. Zelf vond ik dat zijn neus er af en toe nog iets meer uit mag. Op mijn protocol stonden wel meerdere achten, onder andere voor het binnenkomen, schouderbinnenwaarts, pirouettes, slangenvolte in galop en voor mijn houding en zit. Obama heb ik als driejarige gekocht op de Equine Elite veiling en is een volle broer van de goedgekeurde hengst Zuidenwind. Hij heette eigenlijk Amoor, maar dat vond ik niet zo’n leuke naam. Omdat het mijn eerste zwarte paard was en Obama toen de eerste zwarte president van Amerika werd, kwam ik op die naam. Hij heeft een apart karakter. Zo kun je dingen bij hem niet afdwingen, maar moet je er altijd een beetje ‘omheen’ rijden. Ik train bij Patrick van der Meer en hij zorgt ervoor dat ik Obama goed rechtgericht rijd en meer tempocontrole krijg’, vertelt Kim, die naast het opvoeden van twee kinderen en het rijden van haar vijf paarden, ook lessen geeft. (CdB)

Uitslag subtop Barsingerhorn 1-11-2014

Reacties