Subtop: ‘Hij wordt steeds sterker’

Subtop: ‘Hij wordt steeds sterker’

0 145
schimmel dressuur

Tatiana Makarova en Manon van Hylckama-Vlieg wonnen vandaag de tweede selectiewedstrijd voor de KNHS Kampioenschappen tijdens de Subtopwedstrijd van de week in Benningbroek. Manon deed dat met Archibald (v. Krack C) op Prix st. Georges niveau. De juryleden gaven deze harmonieuze combinatie een beoordeling van 73,49%. Tatiana zadelde President’s Allright (v. Jazz) en scoorde 70,29% in de klasse ZZ-Zwaar.

Hoofdjury van de Prix st. Georges rubriek, Hergen van Hall, was enthousiast over de top van het deelnemersveld: ‘Ik heb genoten van deze leuke rubriek. Manon reed heel vriendelijk en met veel harmonie. Daarnaast liep haar paard met veel afdruk en was de proef mooi afgewerkt. Als de aanleuning nog iets stiller en constanter bovenin zou zijn, kon ik nog wel meer negens kwijt.’ Manon bekeek kritisch haar protocol: ‘Zelf vond ik Archibald nog iets gespannen. Ik had negens voor de middendraf en voor een pirouette en ook veel achten. Eigenlijk ben ik niet heel erg bezig met de Prix st. Georges proef, maar richt ik me in de training met Archibald op de Zware Tour oefeningen. Je merkt dat hij daar sterker van wordt en dat uit zich ook op dit niveau. Thuis rijd ik hem altijd op trens. Alleen de dag van tevoren train ik op stang en trens. Hij is gewoon op allebei heel fijn te rijden.’ Deze rubriek gold tevens als selectie voor Jumping Amsterdam. Maar dat startbewijs had Manon vorige maand al in de pocket. De ticket naar Amsterdam ging daarom naar de nummer twee in het sterke veld. Dit was Marieke van der Putten met Glock’s Federleicht (v. Fürst Piccolo). Over Marieke, die 72,17% scoorde, vertelt Hergen: ‘Het scheelde maar een paar puntjes met Manon. Ik vond beide combinaties echt super. Ze reden in hun proef heel goed van onderdeel naar onderdeel. Van mij mocht Federleicht af en toe iets losser in de bovenlijn. Dat kwam met name tot uiting in de verzamelde stap.’ Zelf was Marieke ook erg tevreden over het optreden van Federleicht: ‘Ze geeft gewoon een heel fijn gevoel. Met haar kun je echt een strakke en fijne proef neerzetten. In de training ga ik mij nog meer richten op het losser door haar lijf lopen. Ik ben super blij met het startbewijs voor Jumping Amsterdam. Het wordt voor mij de eerste keer dat ik daar mag rijden.’ Met Zingaro-apple (v. Painted Black) reed Marieke naar een derde plek met 69,74%. ‘Zingaro kan som overijverig zijn, maar ik krijg steeds meer controle. Hij gaf een fijn gevoel met veel power, met name in het drafgedeelte’, aldus de stalamazone van Edward Gal en Hans Peter Minderhoud.

‘Allright vindt wedstrijden leuk’

Enthousiast vertelt de winnares van het ZZ-Zwaar Tatiana Makarova: ‘Ik rijd nu acht maanden voor President Dressage Stables en merk dat Allright en ik steeds meer een combinatie vormen. Voor de wissels scoorde hij meerdere achten. Ook de oefeningen waarin lengtebuiging wordt gevraagd, zoals het zig-zag appuyement in draf leverde een acht op. Allright is een ervaren wedstrijdpaard en houdt ervan om op wedstrijd te gaan. Hij wil het echt voor me doen en is altijd scherp op mijn hulpen. Met Allright wil ik deelnemen aan de KNHS Kampioenschappen ZZ-Zwaar en daarna wil ik graag over naar de Lichte Tour. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik de paarden voor President Dressage Stables mag rijden. Naast Allright rijd ik nog meer paarden voor deze stal, waaronder ook twee paarden waarvan één op Z2 en één ZZ-Licht niveau. Met deze paarden richt ik mij ook op de KNHS Kampioenschappen. Ik krijg hierbij super begeleiding van zowel bij Patrick van der Meer als Edward Gal.’ Tweede (69,14%) in deze rubriek werd Mara de Vries die haar Cuvanck PP (v. Downtown) reed. Elisabeth Posmus-Penterman en Lischa de Vos behaalden het witte lint. Met respectievelijk Captain Cooks AAV (v. Johnson) en Bretagne (v. OO Seven) reden ze ieder 66,57% bij elkaar.

Op drie locaties werden dit weekend de tweede selectiewedstrijden gehouden. Gisteren reden de ZZ-Zwaar en Prix st. George combinaties in Erica. Vandaag vormden Benningbroek en Uden het strijdtoneel. Binnenkort zal het tussenklassement na twee selectiewedstrijden hier gepubliceerd worden. (CdB)

Uitslag-Subtop-Benningbroek-14-12-2014

 

Reacties