Subtop l Golda Nunes Nabarro: ‘Ik heb er echt slapeloze nachten van...

Subtop l Golda Nunes Nabarro: ‘Ik heb er echt slapeloze nachten van gehad’

0 1944
Golda Nunes Nabarro en Excellent Black.

Golda Nunes Nabarro maakte in Aalsmeer haar debuut in de Grand Prix met de door haarzelf opgeleide hengst Excellent Black (v. Painted Black). Nabarro is zeer tevreden met de score van 64 procent. “Mijn doel is nu om te laten zien wat Excellent allemaal kan”, vertelt de trotse amazone.

Slapeloze nachten

“Ik was heel erg zenuwachtig voor deze wedstrijd, ik heb er echt slapeloze nachten van gehad”, vertelt ze. “Een week voor de wedstrijd kwam ik erachter dat ik de zigzag helemaal verkeerd telde. Ik maakte mijn wissels steeds om de vijf sprongen, terwijl het om de zes moet zijn. Dit kan je natuurlijk niet zomaar oplossen en dat resulteerde ook in telfouten in de proef. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want het had niet gehoeven. Maar voor een debuut ben ik erg tevreden.”

Liefde op het eerste gezicht

Nabarro heeft de hengst al sinds hij een veulen was. “We hebben Excellent gekocht op de veiling in Borculo. We gingen erheen voor een ander paard, maar daar werd zo hoog op geboden dat we die moesten laten gaan. Toen we Excellent zagen, wisten we het meteen: ‘deze moeten we hebben’. Na de veiling kwamen er mensen naar ons toe met de vraag of we hem toch nog wilden verkopen. Ze deden een goed aanbod, maar mijn gevoel zei dat we hem gewoon moesten houden.”

Toen Excellent Black drie was, werd hij zadelmak gemaakt. “Hij is al vanaf het begin super braaf en is nooit moeilijk geweest met rijden. Na het zadelmak maken heb ik hem bij mij op stal gezet en hem zelf doorgereden. Hij is intussen tien jaar en nu starten we Grand Prix. Ik vind het echt super gaaf.”

Eerste wedstrijd

De combinatie heeft de afgelopen jaren al veel meegemaakt. “Onze eerste wedstrijd was een wedstrijd voor jonge paarden. Hij vond alles spannend en wilde niet laden. Uiteindelijk moesten we er lopend heen. Met een vijfjarige hengst, die nog nooit van het terrein was geweest, over de openbare weg”, lacht Nabarro. “Ik dacht echt dat de wedstrijd niks zou worden, maar we werden uiteindelijk kampioen die dag.”

Bijzonder paard

Volgens zijn amazone is Excellent Black een heel bijzonder paard. “Hij is knap, leergierig en heeft een superfijn karakter. Hij heeft heel veel aanleg voor de piaffe-passage. Het liefst wil ik hem houden, maar er komt een tijd dat ik hem toch echt zal moeten verkopen. Mijn doel was om een paard op te leiden van veulen tot Grand Prix, en die heb ik nu bereikt. Heel misschien kunnen we uiteindelijk wel internationaal rijden, ik wil laten zien wat hij kan. We hebben de smaak te pakken!”

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Sharon Iwerebor

Reacties