Subtop: Gelderse hengst Zethar ‘met gemak’ naar GP-zege

Subtop: Gelderse hengst Zethar ‘met gemak’ naar GP-zege

0 984

Precies een jaar geleden startte Stephanie de Frel de Gelderse hengst VMF Zethar voor het eerst in de Grand Prix. Vandaag op de Subtop wedstrijd bij de Develruiters in Heerjansdam ging het gemakkelijker dan ooit en daar was de score ook naar: 69,2% was het resultaat voor de amazone uit Koewacht, de hoogste score die ze haalde met de hengst in de Zware Tour. ‘Ik ben ontzettend blij met de manier waarop ik Zethar door de proef kon sturen. In het begin was het meer een kwestie van “zorgen dat ik aan het eind kwam”; nu kan ik er mooi aan blijven rijden en ondertussen ook nog corrigeren als het nodig is. Hij bleef daarbij mooi bovenin lopen. Het was een heel gelijkmatige proef, zonder uitschieters naar boven of beneden; de cijfers lagen tussen de 6,5 en 7,5. Het commentaar van jury Dirk de Haas mocht er zijn. Hij vond het een fijne proef en had “genoten van zoveel gemak”. Voor de passage-piaffe heeft Zethar veel aanleg, maar thuis gaat het nóg beter.’ Van het hengst-zijn van de Parcival x Cabochon-vos had de 26-jarige amazone vandaag weinig last. ‘Dat is niet altijd zo, hoor, soms laat hij zich behoorlijk gelden. Maar vandaag lette hij goed op mij. Hoe hij zich gedraagt op wedstrijd is nog altijd een beetje afwachten. Hij doet niet onder voor een ‘gewoon’ dressuurpaard; hij is namelijk ontzettend scherp en snel. Alleen zijn uiterlijk verraadt dat hij Gelders gefokt is; hij is gewoon superstoer.’ Stephanie werkt nu zo’n twee jaar bij VMF Stables. Ze rijdt zowel jonge als meer ervaren paarden, waarvan zes in de Subtop. VMF Zipp liep ook mee in Heerjasdam. De grote Jazz x Glennridge-ruin is net als Zethar elf jaar. Hij liep voor de tweede keer een Grand Prix-proef. ‘Het ging al beter dan twee maanden geleden, maar voor hem is het nog moeilijk genoeg. Ik ben dan ook heel tevreden met zijn 64%-score.’ Zowel met haar onervaren paarden als de paarden die al ‘hoog’ lopen traint Stephanie met Alex van Silfhout op het scherp aan de hulpen krijgen.

Tweede in de GP werd Wijnanda van den Brenk met Gribaldi-zoon Urbanes, op slechts een tiende punt van De Frel. Joyce van Schaick mocht het witte lint afhalen voor haar 67,10% met Well Done Sollenburg (v. Metall). Zij bleef Els Lanhorst met Silhouet (v. Ferro) net voor.

ZZ-Zwaar: Spaan twee keer naar oranje

In het ZZ-Zwaar sprong Carlijn Spaan met Begijnhoeve’s Creatzo (v. Johnson) er bovenuit. Ze won zowel proef 37 als 38, met scores van ruim 65%. Ook twee keer in de prijzen vielen Letty Roseboom met Crocket Times (v. Sorento) met een tweede en vierde prijs en Andrea Villaverde met een zesde en vierde plek. De overige ZZ-Z linten gingen naar Juliska Verhoog met BB Bubbels (v. Tuschinski), Anne-Marie Telkamp met Voque of Class (v. Diamond Hit), Sylvia van den Broek met Aida (v. Painted Black), Parel van Rooijen met Zantosz (v. Indoctro) en Tim Eijkelenboom met Toscane TCE (v. Welt Hit II).

Lichte Tour: 70%-score voor Okkema

De Prix St.Georges viel ten prooi aan Jeroen Okkema met Rolling Stone (v. Ravel), met de mooie score van 70,40%. Tatiana Makarova werd tweede met President’s Allright (v. Jazz) met 69,14%. Mara de Vries reed de bij het DWB goedgekeurde, maar nu geruinde, Cuvanck PP (v. Downtown) naar 67% en een derde plek in hun Lichte Tour-debuut. Vierde werd Vivienne Bos met Baronijke I (v. Vivaldo) met 65,39%.
Nathalie van Herwijnen streek met de eer in de U25-rubriek. Ze stuurde de sjieke Vabiola  NVH (v. Idocus) naar 65,76%.
In de Intermediaire I was Adrianne Wigmans met Vamp (v. Stravinsky) de beste met een score van 65,46%.
Ceylan Avinal reed Zygrande le Coupied (v. Krack C) in de Midden Tour (Intermediaire II) naar de winst met 63,42%.

Kür: Huybregts top

In Heerjansdam stond ook de kür op muziek op het programma. Haar winst in de ZZ-Z-kür leverde Bonny Kraakman met Clarina O (v. San Remo) een van de fraaie sponsordekens van Epplejeck op. In de Zware Tour won de in deze klasse nog onervaren Young Rider-amazone Jill Huijbregts met Eventz Zamacho Z (v. Rousseau) met ruim 74%. Kim Schmid mocht haar Pharmahorse Theodoor (v. Metall) als tweede opstellen met 71,5%. (cd)

Uitslag Subtop Heerjansdam 25-05-15.

Foto: Remco Veurink

Reacties