Subtop: Broere-paarden bovenaan

Subtop: Broere-paarden bovenaan

0 200

Bij Manege het Zwarte Water in De Mortel organiseerde Fleuy Sport Events weer de subtop wedstrijd. Mark van den Donk won twee keer in het ZZ-Z met de tienjarige Room for Living’s Zirkoon (v. Londonderry) met scores in de 64%. De winst in de Prix St. Georges ging naar Kirsten Beckers met Jazz-zoon Broere Bristol met 68,29%. Sanne van Grotel reed met twee paarden een Intermediaire I-proef en eindigde met VPS Worker CI (v. Rhodium) bovenaan met 68,75%. In de gecombineerde Grand Prix Special en Intermediaire II was het Marjan van de Jagt die de hoogste score behaalde: 65,88% met Radetzky (v. Houston). Kirsten Beckers was ook de beste in de Grand Prix. Ze stuurde KWPN-hengst Broere Westpoint (v. Jazz) naar 66,65%.

Twee keer oranje voor Van den Donk

Mark van den Donk was tevreden over zijn Room For Living’s Zirkoon. ‘Hij kan nog een stuk beter, maar het gevoel in de ring was nu super.’ In proef 37 scoorde hij 64,43% met de grote zoon van Londonderry. Nadja Bosten met Zaphira B (v. Rubiquil) werd tweede met 64,14%, voor Sofie van Vugt met Zhara-Obertje (v. Jazz) en Mariska van der Linden met Zarouti (v. Negro) die beiden 63,71% op hun protocol zagen staan. Proef 38 leverde 64,57% op voor Van den Donk, die samen met partner Robert Roel van den Bos sinds dit jaar een eigen dressuurstal runt op Landgoed Groot Malckenhorst in het Gelderse Terschuur. Het rode lint ging nu naar Mariska van der Linden met Zarouti (62,86%). Yvette van der Zilver met Ulaan (v. Welt Hit II) reed naar 61,86%. Daniëlle Vorselaar stuurde Armstrong (v. Parcival) naar 61,71% en de vierde plaats.

Broere Bristol: hoogste dagscore

De hoogste score van de dag, 68,29%, was voor Kirsten Beckers met Broere Bristol (Jazz x Goodtimes) in de Prix St.Georges. Kirsten: ‘Bristol is zo’n fijn paard! Thuis heb ik hem geweldig aan het lopen, maar op concours doet hij nog groen aan; hij is pas acht en dit is pas zijn vierde wedstrijd. Ik had in De Mortel niet het idee dat het ik hoog zou scoren, want eerlijk gezegd moest ik er aardig aan rijden, hij vond het nog wat spannend. Maar blijkbaar zag het er toch goed uit.’ Bristol is goedgekeurd bij het KWPN, maar dekt niet meer. ‘Met rijden was hij teveel hengst’, aldus Kirsten. ‘Hij had zijn aandacht teveel bij andere paarden en werd veel te brutaal. Je moest hem altijd eerst ellenlang longeren. Nu pakt hij goed aan. We hebben wel een paar jonge paarden van hem lopen, waarvan de oudste nu vier is, een hele fijne Bristol uit een Sandro Hit-merrie. Hij is nog te groen om Pavo Cup te lopen, maar waarschijnlijk nemen we hem daar volgend jaar wel mee naar toe.’
Lianne Crielaard met Amerto (v. Kennedy) was met 66,25% goed voor de tweede plek. Mark van den Donk had een goede dag, want ook nu reed hij prijs. Met Vivaldi GW (v. Jazz) was de derde plek voor hem: 66,12%. ‘Hij was superscherp en daardoor hadden we wat foutjes. Maar hij laat wel merken dat hij nu toe is aan een stapje hoger. Weer met een fijn gevoel terug naar huis!’, laat de ruiter op zijn facebookpagina weten. De prijzen in de Intermediaire I/Intermediaire A gingen naar Sanne van Grotel. Haar Inter I-proeven met VPS Worker (v. Rhodium) en Showtime (v. Showstar) ontliepen elkaar niet zoveel. Met de schimmel Worker viel de score iets hoger uit: 68,75%, terwijl met Showtime 66,97% bijelkaar gereden werd.

‘Oefenrondje voor Westpoint’

Voor Marjan van der Jagt met Radetzky (v. Houston) was er 65,88% in de Grand Prix Special. Zij was een van de twee amazones die een Special lieten zien. Ook Marije de Lange kwam tot een voldoende score: 62,11%. De tweede prijs in de gecombineerde GPS/Intermedaire II-rubriek was echter voor Joyce van Schaick met Well Done Sollenburg (v. Metall), met 64,01%.
Juryleden Else Mouw en Willemien Blanken-van der Scheer kregen tien Grand Prix-proeven voorgeschoteld. Kirsten Beckers met alweer een Jazz-afstammeling, de KWPN-hengst Broere Westpoint, reed nipt naar winst: 66,65%. Geen wereldscore, aldus Beckers. Maar dat was ook niet de opzet. ‘Westpoint liep op Outdoor Gelderland en vooral op het CHIO in Rotterdam echt zo slecht! Hij was compleet achter mijn been en wilde helemaal niet aanpakken. Terwijl hij tijdens het losrijden zo apart liep… Wim Ernes zei dat ik gewoon met hem de ring in moest. Het werd dus een oefenrondje in De Mortel. En dat was te merken. We kregen foutjes door de spanning, maar er zaten ook mooie onderdelen bij, zoals de piaffes. In een overgang naar de passage was hij terughoudend dus moest ik hem een por geven en ja, dan krijg je weer lage punten. In Rotterdam hólde hij bijvoorbeeld bij het achterwaarts gaan achteruit, nu heb ik hem eerst laten wachten, eerst laten ontspannen en toen pas naar achteren. Ook de pirouettes waren nu veel beter. Dus nee, geen mooi rondje, maar ja, wel geslaagd!’ Bij Broere Westpoint (mv. Michelangelo) – die nu een jaar op Grand Prix-niveau loopt, ligt de focus dit jaar volledig op de sport. ‘Als hij niet hoeft te dekken is hij op wedstrijd gewoon een stuk makkelijker. We hebben dus de keus gemaakt om hem dit jaar uit de dekdienst te halen’, aldus Kirsten. ‘De volgende wedstrijd wordt hopelijk Uden. Ik hoop dat ik hem daar kan bijschrijven, zodat we kunnen kijken of hij geleerd heeft van deze proef. Daarna staat Verden op het programma.’
Hub Houben werd tweede met Jetset-D-zoon Ukkie met 66,30%, terwijl Thamar Zweistra de blonde vos Whoopy (v. Rubiquil) naar de derde score reed van 64,75%. (cd)

Subtop De Mortel 28 juni 2014

(Foto: DigiShots)

Reacties