Subtop: 70% voor Diana Boer in ZZ-Z

Subtop: 70% voor Diana Boer in ZZ-Z

0 252

Vanwege het voorspelde wisselvallige weer liet de helft van het aantal aangemelde ruiters het afweten voor de subtop wedstrijd in Emmeloord, waardoor de rubrieken met name in de Lichte Tour slechts een klein aantal deelnemers kende. Toch genoten de juryleden van fijne sport, aldus Hergen van Hall, die samen met Bennie van Es een ZZ-Zwaar-proef en een handvol combinaties in de Lichte Tour beoordeelde.

’Diana Boer in de gaten houden op NK’

Ondanks dat maar vijf van de dertien combinaties op een voldoende score uitkwamen voor proef 36 in het ZZ-Zwaar, heeft Van Hall geen combinaties gezien die niet toe zijn aan dit niveau. ‘Je zou het aan de uiteindelijke scores misschien niet aflezen, maar dat niet iedereen onder de streep aan een voldoende kwam, wil niet zeggen dat we ontevreden waren over de kwaliteit van deze groep. Over het algemeen was het beeld goed en hebben we prima sport gezien. De onvoldoendes zijn te wijten aan onervarenheid, spanning en fouten. Maar het was absoluut niet zo dat we elkaar hoofdschuddend aankeken.’ KNHS ZZ-Licht kampioene indoor van maart dit jaar Diana Boer stak er met kop en schouders bovenuit. Ze scoorde precies zeventig procent met Nebim’s Hot Fever (v. Hotline). ‘Bij Diana loopt alles heel fijn, haar paard heeft zoveel kwaliteit over de benen en kan zo onwijs schakelen en verruimen! Hij heeft drie goede gangen, een hele mooie stap ook, goeie keertwendingen, mooie pirouettes… Hot Fever zat alleen wat te klooien in de aanleuning en dat zorgde ervoor dat je niet naar die acht gaat. Diana vertelde later dat ze expres een keertje met stang en trens gestart was en dat Hot Fever daarom wat zoekerig was. Ze zal hem dus op het NK met een gewone trens voorstellen. Verder is alles bij haar super bevestigd. Dat paard loopt ook met twee vingers in z’n neus in de Lichte Tour.’ Tweede met ook een mooie score van 66,86% werd Nicole de Leeuw-Vonk met Duvel (v. Florencio). ‘Ook een combinatie met potentie. Ik had het idee dat er meer in zat. Het is een paard met veel power, maar die werd niet helemaal uitgebuit. Hij kan met meer afdruk lopen. Nicole reed misschien wat behouden, maar het beeld was zeer zeker heel sympathiek.’ Annemarie Olff met Waleska (v. Weltruhm) en Robin Luurssen met Bologna (v. Florencio) vielen ook in de prijzen met 62,57 en 61,57%.

In proef 35 -beoordeeld door de heren Groen en Smit- ging de winst naar Robin Luurssen met 64,00%, gevolgd door Annemarie Olff met 63,43% en Amarins Veenstra met 62,14%. Zij reed met de Clavecimbel-zoon Surprise (v. Clavecimbel).

Lichte Tour: ’Er zit meer in’

In de Lichte Tour won Nicky Snijder met Kalshoven Zalsa & Jazz (v. Jazz) de eerste (Prix st.George) proef met 67,02%. Het duo Van Hall/Van Es jureerde de vijf gecombineerde PSG/Inter I-combinaties, waarvan er drie goed genoeg scoorden voor een (dikke) voldoende. ‘Dat waren dan ook meteen de drie amazones en paarden die echt toe waren aan dit niveau. Uzarmus van Marloes Oosterhof is goed bevestigd in de Lichte Tour en scoorde als enige boven de 65% voor haar Inter I-proef. Het paard kan alle oefeningenp prima aan en loopt met veel kracht en afdruk, maar was vandaag niet zo constant in de aanleuning. Ik heb het er na afloop niet met Marloes over gehad waar dat aan lag, misschien was het spanning. Ook Kalshoven’s Zalsa & Jazz van Nicky Snijder, die eveneens een Inter I-proef liet zien, was niet helemaal constant in de aanleuning en dat kost gewoon punten. Kenna Bakker debuteerde vandaag in de Lichte Tour met Binck (v. Santanto, red.). Ze reed een constante PSG-proef en liet een heel sympathiek beeld zien. Ik had het idee dat ze wat behoudend reed, dat is misschien te verdedigen als je voor het eerst zo’n proef rijdt. Kenna kan de overgangen nog wat meer markeren en het paard moet nog meer tot dragen komen. Het was jammer dat de series mislukten, dat heeft veel punten gekost natuurlijk. Maar haar paard is zeker eentje die in principe dit niveau aankan.’
Van Hall noemt het jammer dat er zoveel combinaties hadden afgezegd. ‘Het was heel goed te doen in Emmeloord, niet alleen vanwege de mooie accommodatie en fijne bodem, maar ook omdat het weer er gewoon prima was. Het waaide iets, wat nu eigenlijk heel fijn was. Ik denk dat wij het in het juryhok warmer hadden dan de ruiters op de paarden!’ (cd)

Subtop Emmeloord 5 juli 2015

Foto: Remco Veurink

Reacties