Saskia Kemps: “Plezier blijven maken met alle paarden om mij heen is...

Saskia Kemps: “Plezier blijven maken met alle paarden om mij heen is het belangrijkst”

Saskia Kemps met links Oliviér K en rechts Chelsea © Edzard Vlak

Saskia Kemps is met de pony Creekman’s Cameron (Cammie) (v. Ysselvliedt’s Matador) succesvol in de dressuursport tussen de paarden. Toen haar eigen merrie Chelsea (v. Welthitt II) geblesseerd raakte, mocht ze van een vriendin met Cammie haar carrière voortzetten . Chelsea fungeert nu als fokmerrie en haar anderhalf-jarige zoon Oliviér K (v. Fleau de Baian) is Kemp’s wedstrijdpaard in spé. Een belofte voor de toekomst, want de jonge hengst lijkt qua karakter sprekend op zijn moeder.

Eigen paard

“De paardensport is mij zeker niet met de paplepel ingegoten”, begint Kemps lachend haar verhaal. “Mijn ouders en zussen hebben helemaal niks met paarden. Maar als klein meisje ging ik met een vriendinnetje mee naar een boerderij waar ze geitjes en pony’s hadden. Daarna ben ik gewoon op een manege gaan rijden en ben ik verzorgpony’s gaan zoeken. Van de pony’s kwamen ook de verzorgpaarden en op mijn 30ste heb ik mijn eerste eigen paard gekocht, Chelsea.

Chelsea en Saskia © NH Photo

Eerste indruk

Het verhaal van Kemps en Chelsea begon zo’n tien jaar geleden toen de amazone een bijrijdpaard zocht. “Een meisje dat ik al kende zei op een dag: “Hey, ik heb nog wel een leuke driejarige staan die je mag rijden.” Dat wilde ik wel! Maar toen ik er voor het eerst was en haar in de wei zag staan dacht ik ‘wat ben jij lelijk’. Maar ik had toendertijd niks te rijden, dus vol goede moed ben ik met haar aan de slag gegaan en ze bleek ontzettend leuk! Toen ze vier jaar was wilde de eigenaresse van Chelsea haar verkopen, maar gelukkig had ik de eerste keus. Als je bijrijdpaarden heb worden ze na verloop van tijd allemaal verkocht, of gaan ze weg, dus ik wilde heel graag een paard voor mezelf. Omdat ik zo’n goede klik met Chelsea had, heb ik haar meteen gekocht.”

Opvolger

De combinatie begon ook samen aan hun wedstrijd carrière. “We zijn in de B begonnen en uiteindelijk zijn we M1 +9 winstpunten geworden.” Helaas hield het toen op, want de merrie kreeg een blessure. “Ik heb vrij snel een veulentje van haar gefokt die nu doorverkocht is. Ik vond dat zo leuk, dat ik twee jaar geleden nog een veulentje van haar heb gefokt. Hem doe ik zeker niet weg. Oliviér K moet straks zijn moeder op gaan volgen.”

Uitzonderlijk karakter

Wat de band tussen Kemps en haar merrie bijzonder maakt is het oneindige vertrouwen. “Ik doe dat echt met de volle 100%! Als je wat ouder wordt, word je toch voorzichter. Vroeger stapte je zomaar overal op, maar dat doe ik nu echt niet meer. Met Chelsea durf ik wel alles. Het wederzijdse vertrouwen is echt iets moois dat je zeker moet koesteren. Haar veulentjes in de wei zien lopen is ook erg bijzonder. Ik zie bij Oliviér karaktereigenschappen van zijn moeder terug. Hij is bijvoorbeeld ook uitzonderlijk rustig en niet snel onder de indruk. Als er iets gebeurt is het ‘oh wat is dit’, maar na een paar seconde zie je hem denken ‘laat maar, het is oké’. 

Goede match

Cammie en Saskia © NH Photo

“Helaas is de blessure van Chelsea blijvend en is ze met vervroegd pensioen. Ik hoef de wedstrijden niet te missen, want ik mag op de pony van een vriendin rijden. Met Cammie mag ik alles doen. Vorig jaar zijn we voor het eerst op wedstrijd geweest in het L2 en binnen een jaar tijd reden we al in het Z1.” Maar toen kwam Corona en stonden ze net als zovelen stil. “Toen ik de Hoefslag@Home-competitie voorbij zag komen vond ik dat wel leuk om te doen. Omdat het wat slechter weer wordt kan ik niet altijd in de 20×60 buitenbak rijden, dat jullie proeven voor een 20×40 bak zijn maakt het helemaal ideaal.”

Plezier maken

Kemps wil zeker uitzoeken hoe ver ze met Cammie kan komen. “Het zou ontzettend gaaf zijn om met deze pony het Z2 te behalen tussen de paarden. Mijn doel met Chelsea is om nog lekker van haar te genieten en mooie veulens van haar te fokken. Uiteindelijk hoop ik dan ook om met Oliviér K en haar volgende veulens goede resultaten te behalen in de sport. Maar het allergelukkigst ben ik als ik gewoon met alle paarden om mij heen plezier kan blijven maken.”

In het nieuw

Als je meedeed aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “We zijn al zo lang niet weg geweest, dus als ik straks helemaal in het nieuw met Cammie op pad kan is het helemaal leuk!”, vertelt de amazone tot slot.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:  Edzard Vlak

Reacties