OS Rio: Sanne Voets maakt bezwaar bij KNHS

OS Rio: Sanne Voets maakt bezwaar bij KNHS

Sanne Voets
Sanne Voets - Vedet Pb CHIO Rotterdam 2013 © DigiShots

Dinsdag liet para dressuuramazone Sanne Voets op haar Facebook pagina weten dat ze bezwaar heeft ingediend bij de KNHS tegen het besluit haar niet op te nemen in het Nederlandse team voor Rio. “De bondscoach heeft mij niet geselecteerd voor de Spelen van Rio. Dat doet pijn, als je alles gegeven hebt en de beslissing niet kunt begrijpen. Zeker als de beslissing niet in lijn lijkt te zijn met het eigen selectiebeleid van de KNHS. Dat geeft mij het gevoel dat ik geen eerlijke kans heb gekregen om af te maken waar ik vier jaar geleden aan ben begonnen. De argumentatie van de KNHS is mij ook nog niet bekend,” zo schrijft ze op het sociale medium. Ze is vooral benieuwd naar de argumentatie van de bond en of die reglementair klopt. Voets: “Ik begrijp niet hoe de totstandkoming van de selectie is verlopen. Op de precieze details van mijn bezwaar wil ik in de media niet ingaan. Liever los ik deze kwestie intern met de KNHS op.”

In Denemarken, waar mijn grootste concurrenten vandaan komen, hangen ze nu de vlag uit.

Niet geloven

“Bij ons werken de klassementen iets ingewikkelder dan bij andere disciplines, omdat we met vier grades door elkaar te maken hebben. Iedere grade kent zijn eigen beoordelingssysteem en je kunt daarom niet zomaar ruiters uit verschillende grades met elkaar vergelijken. Wie de grootste bijdrage levert aan het teamresultaat, hoeft niet meteen de grootste individuele medaillekansen te hebben. Ik ben de nummer één ruiter van grade III en lig op koers voor dubbel goud in Rio. In Denemarken, waar mijn grootste concurrenten vandaan komen, hangen ze nu de vlag uit. En kunnen ze tegelijkertijd niet geloven dat ik niet naar Rio ga.” Wie er dan in plaats van Voets thuis zou moeten blijven, doet volgens haar nu niet ter zake. “Ik wil mij niet richten op wie er niet had moeten gaan. Het gaat erom dat ik een grote kanshebber ben en de verwachting van aanwijzing had naar aanleiding van mijn prestaties. Ik ben benieuwd naar de achterliggende gedachte van de bondscoach en hoop spoedig van haar en de KNHS terug te horen. Ik heb vier jaar lang iedere dag keihard gewerkt voor Rio en het is dan zo bizar als het ineens niet doorgaat. Natuurlijk, als er vijf anderen beter zijn, moeten zij gaan en ik niet. Maar deze beslissing begrijp ik gewoon niet en ik denk dat het niet raar is dat ik om uitleg vraag.”

Overall zesde

Bondscoach Joyce Heuitink verklaarde eerder al op de persconferentie na afloop van het NK paradressuur dat zij haar keuze puur en alleen heeft gemaakt op basis van de scores. De vier teamleden en vijfde individuele ruiter vormden ook de top vijf van het NK. Voets werd over de observatiewedstrijden en op het NK in Ermelo overall zesde. Uit navraag bij de KNHS blijkt dat Voets inmiddels een inhoudelijke reactie heeft gekregen van de bond.

Tekst: Koosje Mulders

Foto: Leanjo de Koster / Digishots

banner-website

Reacties