Rio: Laura Graves redt de VS; geen medaille voor Nederland *liveblog*

Rio: Laura Graves redt de VS; geen medaille voor Nederland *liveblog*

In de Grand Prix Special, waarin we de ruiters van de beste zes landenteams plus de acht beste individuele combinaties uit de Grand Prix terugzagen, was het erop of eronder voor het Nederlandse trio van Johan Rockx. De boodschap was duidelijk: ‘aanvallend rijden’. Dat deden Edward Gal met Voice, Diederik van Silfhout met Arlando en Hans Peter Minderhoud met Johnson. En daardoor ontstonden er fouten die het team zich niet kon permitteren. Maar ook naaste concurrent voor het brons, de Verenigde Staten, maakte fouten. Na drie van de vier Amerikaanse ruiters lagen de oranje mannen voor op de VS. Laura Graves reed echter een voortreffelijke proef met Verdades (80,644%) en redde de eer van de stars and stripes. Nederland staat voor het eerst sinds 2004 niet op het podium bij de Olympische dressuur en als we met een schuin oog kijken naar de stand in de Grand Prix en Grand Prix Special is de kans groot te noemen dat er voor het eerst sinds 1988 geen medaille wordt gewonnen in de dressuur.

Intussen ging Duitsland gewoon rustig door met fantastisch rijden. Weihegold verraste iedereen door als beste van het Duitse team 83,711% te behalen met meervoudig Olympisch kampioene Isabell Werth, nog vóór Charlotte Dujardin met Valegro, die een foutje in de tweeërs moet laten noteren. Dorothee Schneider met Showtime en Kristina Bröring-Sprehe behaalden eveneens een score boven de 80%.

80,644% voor Graves

Nu is het alles of niks voor de VS, of liever, voor Laura Graves. In het eerste gedeelte gaat Verdades spectaculair, met mooie verruimingen. Overgang in een geweldige piaffe vanuit de verzamelde stap en ook de tweede piaffe klinkt als een klok. Als de galop ook zo gaat verdient ze een hoge klassering. Op een iets overdraaide tweede pirouette na, gaat ook de galoptour fantastisch. Met een terechte 80,364% voor Graves en haar Florett As-zoon gaat het brons naar de VS; Nederland belandt voor het eerst sinds 1992 naast het podium bij de Olympische dressuur.

76,485% voor de foutloze proef van Carl Hester, met zoals altijd een correct, maar weinig spectaculaire draftour en een gaaf galopgedeelte, waar Nip Tuck heel even teveel doordraait na de tweede pirouette.
Met een voorlopige tweede plek van Kristina Bröring-Sprehe met Desperados is de Duitse hegemonie duidelijk, 81,401%.

Matige proef Steffen Peters

En het onverwachte gebeurt: ook de ervaren Steffen Peters rijdt geen goede proef met Legolas. De Amerikaan moet er flink aan werken en is lang niet zo goed te pas als in de GP. Geen naadloze overgangen in piaffe, ook de overgang naar stap komt laat op gang. Legolas is gewoon niet lekker aan het been, waardoor de aanleuning ook niet smakelijk is. 74,622% is nog rijkelijk beloond. We liggen nu net voor op de VS (75.517 om 75.433). Alle druk komt op Graves en Verdades te liggen.

Met een fantastische laatste lijn maakt Fiona Bigwood haar dure fout in een piaffe, waarin haar Orthilia in verzet komt en een pas naar achteren maakt, wat goed. Toch is die fout een hele dure in een verder zeer smakelijke proef: 74,342%.

Eén storing bij het uitgaan van de tweede pirouette werpt een smetje op een verder naadloze voorstelling van Dorothee Schneider met Showtime. Wat komt die van de grond en wat een harmonie; super overgangen, geweldig ritme, alles klopt. Behalve dat dure foutje dus… en in de eners kan de hals iets meer op lengte blijven: 82,787%. Ruim aan kop in het voorlopige klassement; nog zeven combinaties te gaan… Bigwood, Hester en Dujardin voor GB, Bröring-Sprehe en Werth voor Duitsland en Peters en Graves voor de VS.

Perry-Glass in de fout

Dure fouten bij tweede teamruiter van de VS, Kasey Perry-Glass met Dublet, zoals overgang naar galop in de uitgestrekte draf, weinig buiging in de appuyementen, maar ook prachtige pirouettes en goede eners. Dublet loopt af en toe met z’n mond open: 71,849% eindigt ze in de onderste regionen. Toch nog mogelijkheden op een teammedaille voor Nederland? Steffen Peters en Laura Graves kunnen zich geen grote fouten permitteren.

Spencer Wilton, de eerste ruiter van het Britse team, stelt Super Nova II mooi op lengte voor, knap met zo’n paard dat graag achter de loodlijn kruipt. Piaffe niet altijd even lekker en tijdens de galop loopt de spanning op, wat resulteert in ongelijke wissels om de pas en moeizame pirouettes. In de laatste lijn denkt ‘Neville’ dat hij al klaar is, storinkje dus. Eindresultaat: 73,739%, ook net boven Edward Gal.

21-jarige ruiter, 9-jarig paard: het jongste duo op de Spelen dus: Sönke Rothenberger met Van Gogh-zoon Cosmo brengen het er goed vanaf, op de overgang van stap naar piaffe en een foutje in de eners na: 76,387%, net boven Diederik.

Eerste drie teams

De eerste teamcombinatie van naaste concurrent Verenigde Staten, Allison Brock met Rosevelt, doet het slechts een fractie beter dan Edward Gal met Voice, met 73,796%. Maar bij de VS kan dit het schrapresultaat worden, terwijl voor Nederland alle drie de resultaten tellen…

Wat is dat toch met Olympische Spelen? Vier jaar geleden reden Charlotte Dujardin, Helen Langehanenberg en Adelinde Cornelissen een verkeerde lijn in de galop; hetzelfde overkwam nu de Russische Inessa Merkulova. Ze moest het appuyement naar rechts inzetten, maar begon aan de tweeërs. Jammer, verder gemakkelijke proef met gummiballetje Mr X: 73,126%.

Jurado Lopez neemt leiding over

Na de pauze neemt eerste starter Severo Jurado Lopez met de sympathieke Lorenzo de leiding over. Knap werk van de Spanjaard, die de vosruin eind vorig jaar kocht met het oog op de Spelen. Met geweldige bewegingen en veel kwaliteit in de pi-pa tour komt zijn score uit op 77,605%.

Tinne Vilhelmsson Silfvén met Don Auriello en Beatriz Ferrer Salat met Delgado nestelen zich met zeer harmonieuze en foutloze proeven op een voorlopige eerste en tweede plek, met 77,199% en 76,863%. Met 74,580% doet ook Anna Kasprzak met Donnperignon goede zaken.

Droomscore voor HP blijft uit

Dan moeten Hans Peter en Johnson het nog doen voor ons land. Prachtige verruimingen en appuyementen; in stap wordt de spanning duidelijk. Net als gisteren moet HP er hard aan werken in de piaffe; Johnson komt wat op de voorhand. Mooie, naar voren gesprongen serie om de twee. In de eners wordt de Jazz-zoon wat diep, wel foutloos. Ook in de pirouettes komt de hengst achter de loodlijn. Niet de gehoopte droomproef; HP kan het verschil niet maken, met een score van 75,504%.

Zo’n frisse elegante combinatie als Catherine Dufour en Cassidy, daar kijken we graag naar. Fijne voorstelling van de 24-jarige Deense kampioene; net achter Diederik eindigt ze op plek twee: 76,050%.

Diederik voorlopig aan kop

Goed begin van de proef van Diederik en Arlando. Ruim scharende appuyementen, mooie uitgestrekte draf. De zuinige stap van Arlando is voor zijn doen ok. Piaffe vanuit stap iets voorwaarts en niet meteen in het ritme; tweede piaffe à l Arlando. Foutloze galop; pirouettes iets gehaast. Hakkeltje in de passage op de laatste middenlijn. Goede proef, met toch hier en daar een oneffenheidje: 76,092% en voorlopig ruim aan de leiding.

73,655% voor Edward

Het is behoorlijk gaan regenen als Edward Gal en Voice de ring binnenkomen. Kort halthouden en groeten, want Voice heeft er zin in. Hij staat er bijzonder scherp aan. De boodschap van de bondscoach is doorgekomen: rijden voor wat je waard bent! Prachtige appuymenten, piaffe iets voorwaarts. Overgang naar de stap met een hakkeltje, stap zelf komt er wel mooi uit. Dan de galop. Foutje aan het eind van de tweeërs. Oei, teveel gewaagd? 73,655%.. Na de eerste zes combinaties staat hij daarmee tweede, achter Judy Reynolds met Vancouver K,  die individueel start voor Ierland.  De Zweden (vlak na Nederland op een vijfde plek momenteel)  hebben al met twee combinaties gereden; Juliette Ramel met Buriel K.H. (v. Osmium) en Mad Hendeliowitz met Jimmie Choo Seq staan op vijf en zes met 72,003 en 71,681%.

Judy Reynolds en Vancouver K op dreef

Na een wat braaf gereden eerste gedeelte lijkt Anders Dahl (Denemarken) Zijn Selten wat te hebben wakker geschud.Het tweede passage-piaffe gedeelte is een stuk beter dan dat voor de stap. Galopgedeelte foutloos, maar met wat weinig expressie. Op de laatste middenlijn is te zien dat de piaffe van Selten erg zwalkend is: ruim 71%.

Eerst vier individuele combinaties. De Zwitserse Marcela Krinke Susmelj bijt het spits af. Met Molberg behaalt ze 72,885%. Tweede starter Judy Reynolds rijdt de wedstrijd van haar leven met de KWPN-ruin Vancouver K. Gisteren stuurde ze de grillige Jazz-zoon al naar een score van in de 74%, vandaag herhaalt ze dit staaltje: 74,090%. Anton van de Canadese Belinda Trussell blijft wat strak, maar maakt geen fouten: 72, 325%. De ijverige en elastische vosmerrie Badina Altena (v. Tolando) wordt te heet in de galoptour en meer dan 65,7% zit er niet in na flinke fouten in de series.

Individuele startlijsten en uitslagen.

Teamuitslagen.

Reacties