‘Rijdbaarheid en instelling een 9? Hoe is het mogelijk!’ *video*

‘Rijdbaarheid en instelling een 9? Hoe is het mogelijk!’ *video*

0 13750

Rijdbaarheid, kwaliteit in beweging en goede instelling. Met die eigenschappen hebben de negen dressuurhengsten die afgelopen weekend bij het KWPN werden goedgekeurd weten te overtuigen.

Invershin

Acht hengsten scoorden 80 punten of hoger. De Charmeur-zoon Invershin (mv. Balzflug) van fokker René Franssen maakte indruk met zijn goede rijdbaarheid en instelling; hij scoorde een 9 voor dit onderdeel. Vanuit de tribunes en op de social media rezen vraagtekens op bij dit zeer hoge cijfer. Immers, de zwarte kwam volgens mensen die bij de trainingen aanwezig waren ‘regelmatig’ steil omhoog. Ook HK-kampioen Indian Rock (Apache x Vivaldi) schijnt volgens reacties op het facebook-bericht van het KWPN te weten hoe hij op zijn achterbenen kan dansen; hij kreeg een 8,5 voor het onderdeel rijdbaarheid en instelling.

‘Eén misse dag’

In een toelichting vertelt Marian Dorresteijn, lid van de hengstenkeuringscommissie, dat Invershion één keer zijn dag niet had. En juist van het moment dat de hengst ontplofte bij het binnenkomen, is een foto gepubliceerd op social media. Verder zou hij nooit een pas verkeerd gezet hebben. De geplaatste foto maakte echter de tongen los. ‘Ik geloof dat de commissie een ander idee heeft bij rijdbaarheid en bewerkbaarheid dan ik’ en ‘Die zou ik nooit gebruiken op mijn merrie’, is de strekking van veel reacties.

Social media

De vraag is in hoeverre dergelijke reacties blijven hangen bij de fokkers. Gaan zij puur af op de cijferbalk en de rapportage van de hengst of is het beeld van een protesterende hengst op hun netvlies blijven hangen en laten ze hem links liggen? Berichten op social media waaien snel over, maar zijn ook te allen tijde terug te vinden.

‘Niet respectvol’

René Franssen zit niet met de reacties op Facebook en heeft een rotsvast vertrouwen in de inmiddels aan Eric Koele verkochte Invershin; hij gaat zeker een aantal van zijn eigen merries met hem dekken. Dochter Anne vindt het niet gepast om negatieve berichten over een hengst te verspreiden. ‘Ik heb de dame die die foto gemaakt heeft een mailtje gestuurd. Dat ik het niet netjes en niet respectvol naar de eigenaren van de hengst toe vind. Ik zie het maar als een tekortkoming van zulke mensen zelf dat ze zo’n foto openbaar maken. Een reactie van haar heb ik trouwens nog niet gehad.’

Het KWPN heeft alle geslaagde dressuurhengsten vastgelegd in deze mooie video:

Facebook KWPN/Hoefslag

Foto: DigiShots

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties