Rechter: ‘Zygrande moet sowieso vrijdag terug zijn’

Rechter: ‘Zygrande moet sowieso vrijdag terug zijn’

0 3594

Het Grand Prix-paard Zygrande le Coupied lijkt sinds vorige week spoorloos verdwenen, net als zijn amazone Ceylan Avinal. Eerder was het paard door de rechtbank aan Theo Verboort toegewezen. Die vreesde dat Krack C-zoon nooit meer terecht zou komen en spande een spoed-kort geding aan. De advocaten van Avinal en haar moeder Diana Adriaansen, Mr Gea Stibbe en Mr Stephan Wensing pleitten in de Rechtbank Breda voor het recht op retentie. Voor de rechter was een ding duidelijk: “Er is al een vonnis dus dat paard moet vrijdag terug zijn.”

‘Alles is al besproken’

De rechtbank had in haar vonnis van 31 augustus namelijk al bepaald dat Zygrande le Coupied aan Verboort was toegewezen. “En alle argumenten voor en tegen zijn dus daar al besproken”, oordeelde de voorzieningenrechter.

Theo Verboort vreest alleen dat hij het paard niet terugkrijgt, omdat Ceylan Avinal en Zygrande spoorloos zijn. “En als we vrijdag hadden afgewacht, dan zou dat paard al aan de andere kant van de wereld kunnen zijn”, beargumenteerde zijn advocaat Mr Danny Nomen de reden voor het spoed-kort geding. Hij pleitte voor een dwangsom en zelfs een gijzeling als Avinal Zygrande niet aan Verboort overdraagt.

‘Af en toe een mail’

Verboort eist bovenop de overhandiging van Zygrande een onmiddellijke bekendmaking waar het paard zich momenteel bevindt. Maar dat lijkt onmogelijk. Mr Gea Stibbe zelf heeft maar mondjesmaat contact met haar cliënt. “Ze stuurt af en toe een mail”, vertelt Stibbe. Avinal heeft sowieso aangegeven geen gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter.

Zij en haar moeder Diane Adriaansen, die in Breda werd bijgestaan door Mr Wensing, hebben als tegeneis namelijk een retentievordering. Avinal heeft door Zygrande op te leiden een meerwaarde aan het paard gereden en haar moeder heeft al die jaren voor de stalkosten opgedraaid. “Maar er is nu een vonnis”, aldus de rechter, “en dat stelt dat het paard toch naar meneer Verboort moet.”

Het recht op retentie kan dan worden aangevochten in een Hoger Beroep, maar niet door het huidige vonnis te negeren. “Want dat is eigenrichting”, meldt de rechter.

Afwachten tot vrijdag

“We hadden ook gehoopt op een snellere uitspraak van de rechter”, beaamt Verboorts advocaat Nomen. Er zit niets anders op dan af te wachten of Zygrande vrijdag terug is op Den Goubergh of dat aan Verboort bekend wordt gemaakt waar het paard zich wel bevindt.

Dat de verblijfplaats van Zygrande nu onbekend is doet niet ter zake, aldus Avinals advocaat Mr Stibbe: “Het vonnis is van 2 september en is pas veertien dagen na ondertekening van kracht. Tot die tijd mag Avinal gerust met het paard op pad. Er ligt immers wel beslag op, maar het paard is niet in bewaring.”

‘Alles gaat goed met haar’

Op de onbekende verblijfplaats van Avinal reageert Stibbe: “Ze is van slag door alles wat er de afgelopen jaren gebeurd is en een paar dagen weg. Er blijkt nergens uit dat zij definitief weg is.”

Ook Adriaansen heeft geen idee waar haar dochter Ceylan momenteel is. “Ze heeft gebeld dat alles goed met haar is en dat ik me geen zorgen moet maken”, vertelt ze in de rechtbank.

De rechter doet over twee weken uitspraak in dit kort geding, en dat is dus ruimschoots na het verstrijken van de deadline van de uitspraak in de bodemprocedure. Die verstrijkt namelijk aanstaande vrijdag al.

Albertine Nannings voor Hoefslag

Reacties