Queenie Brandsma: “De slipjacht ingeruild voor de dressuurring”

Queenie Brandsma: “De slipjacht ingeruild voor de dressuurring”

0 1012

In 2016 begon Queenie Brandsma met het rijden van de schimmelruin Four Arches (Fuzz).  Hiervoor liep de ruin mee met slipjachten tussen de honden, maar vanwege een blessure moest zijn carrière voortijdig worden stopgezet. Ondanks dat de ruin al een dagje ouder is, is Brandsma begonnen aan zijn omscholing tot dressuurpaard, wat zijn vruchten afwerpt.

De amazone rijdt Fuzz sinds 2016. “Op dat moment kwam hij net uit de jachten, die hij zowel in Ierland als in Nederland gelopen heeft. Vier jaar hiervoor was hij vanuit Ierland naar hier verhuisd, waar hij met zijn huidige eigenaar ook jachten heeft gelopen. Helaas kreeg hij daarna een fikse blessure, waardoor hij niet meer mag springen. Om hem toch in beweging te houden ben ik hem dressuurmatig gaan rijden”.

Goed begrijpen

Bij slipjachten volgen honden een vooraf getrokken geurspoor, die ruiters dan kunnen rijden. Hierbij kom je onderweg sloten en boomstammen tegen, een hele andere tak van de sport dan dressuur. “Ik ben Fuzz toen gaan rijden om hem dressuurmatig op te pakken, in de eerste instantie was het niet de bedoeling om hem echt uit te brengen. Toen het trainen steeds beter ging besloot ik in 2018 om toch een keer een B wedstrijdje mee te pakken en ondertussen rijden we L1″.

Tijdens het omscholen heeft Brandsma veel hulp gehad van haar instructrice. “Zij kon precies zien hoe hij in elkaar zit en wat wij allebei nodig hebben, daar heb ik veel aan gehad en dat heeft ons ook geholpen bij het omscholen. Het is belangrijk dat we elkaar goed aanvullen en elkaar goed begrijpen in de training”.

Nooit verwacht

Omdat de ruin al 20 is zorgt Brandsma dat hij zijn lijf zo goed mogelijk gebruikt. “Dit doen we door middel van grondwerk en longeren met dubbele lijnen, wat heel erg goed gaat. Daarnaast blijf ik hem goed over zijn rug rijden, zodat hij zijn lichaam correct gebruikt, dat is heel erg belangrijk natuurlijk”.

De amazone had nooit verwacht dat ze zo ver met Fuzz is gekomen. “Totaal niet”, lacht ze. “Maar het is wel heel leuk dat dit gelukt is. Hij is qua bouw ook redelijk breed, een echte koudbloed. Dat is op wedstrijd niet altijd voordelig, maar als hij eenmaal gaat kan hij heel fijn lopen. Het M en het Z zijn misschien iets te veel, dat hoeft ook helemaal niet, maar het zou mij heel erg leuk lijken om nog een paar goede wedstrijden in het L te rijden”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Kimberley Brandsma / Judimage

Reacties