App om mee te jureren: Publiek kritischer dan jury

App om mee te jureren: Publiek kritischer dan jury

0 297

Steeds vaker jureert het publiek de laatste tijd mee op grote dressuurwedstrijden. Sinds Aken 2013 konden toeschouwers hun cijfers al vergelijken met die van de juryleden. Zo kon het publiek op de Stuttgart German Masters, de London Olympic Christmas Show gebruik maken van de app waarmee de Grand Prix-proef mee-beoordeeld kon worden. Ook op Jumping Amsterdam konden dressuurliefhebbers mede de proef beoordelen en komend seizoen wordt de app gratis aangeboden aan de organisaties van de negen wereldbeker kwalificatiewedstrijden in de West Europese league.

Veel dressuurliefhebbers, en ook ruiters als Carl Hester, omarmen het systeem als een mogelijkheid om nog meer betrokkenheid van het publiek te creëren en de transparantie van het jureren te vergroten. ‘Het is ook een manier om de toegankelijkheid van de sport te verbeteren’, stelt voorzitter van het FEI Dressage Committee Frank Kemperman. ‘Wat is er nou leuker dan jouw cijfers te vergelijken met die van de expert? Daarnaast is het met name mooi om een jonger publiek – dé smartphone-gebruikers bij uitstek – aan te spreken.’ De app wordt volgend jaar uitgebreid met keuzes als ‘Deel je score op facebook’ en ‘Jureer tegen een vriend’.

Op het WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo vorige maand kon eveneens mee-gejureerd worden. Een groot succes, aldus een woordvoerder: ‘Telkens als een publieksscore bekendgemaakt werd, kwam er een hoop applaus.’ Jonge paarden blijken wel lastiger te beoordelen dan de bekendere Zware Tour-proeven. Daardoor waren de verschillen tussen de scores van de jury en die van de toeschouwers soms behoorlijk. Opvallend was ook dat de cijfers van het publiek lager uitvielen dan die van de jury. ‘De tendens was dat het publiek voorzichtig was met het geven van écht hoge en écht lage cijfers.’

Over de nummers één in Ermelo waren jury en publiek het in elk geval wel met elkaar eens. Bij de vijfjarigen won Victoriá’s Secret (Beatrice Buchwald), de zesjarigen werden aangevoerd door Fiontini (foto, Severo Jurado Lopez) en Sezuan (Dorothee Schneider) was de winnaar bij de zevenjarigen. Hun beoordelingen: Victoria’s Secret: jury 95%; publiek 93,394%; Fiontini: jury 95,8 en publiek 93,172% en Sezuan: jury 98,008% – publiek 85,913%.

Dressage-News/Hoefslag

Foto: Focussed

Vergelijkbare artikelen

Reacties