‘Professor’ Ampère vertrekt naar Verenigde Staten

‘Professor’ Ampère vertrekt naar Verenigde Staten

0 588
Ampère: foto: Tullstorp.nu

Na een aantal dekseizoen op het station van Jan Brink, Tullstorp Dressage, zal de beroemde KWPN-hengst Ampère Zweden verlaten en naar de Verenigde Staten verhuizen. In Willow Hill Equestrian Ltd in Orange, Virginia, waar zijn eigenaar Fritz Kudrun zetelt, staat zijn nieuwe stal. Na zes jaar in training te zijn geweest bij Tullstorp Dressage, vertrekt hij in januari. De elfjarige zoon van Rousseau werd kampioen van de hengstenkeuring van 2008 en vervolgde dat succes met een geweldige score in de KWPN-verrichtingstest: 88,5 punten. Naar aanleiding daarvan kreeg hij de bijnaam ‘de professor’.

Daarop werd de hengst naar Zweden verkocht, met het stempel ‘ongelooflijk talentvol’, maar ook als een paard dat in korte tijd veel had meegemaakt en daarom zeer gestrest was geraakt. In een interview met Ridehesten in 2015 zei Wim Ernes over Ampère: ‘Tijdens zijn verblijf in Ermelo toonde de hengst zo’n aangeboren balans en wilde hij zo enorm graag werken. Hij was zonder twijfel de beste hengst in de test. Juist omdat hij zo bereidwillig, intelligent en talentvol was, maakte hem stuk.’

Op Tullstorp kreeg Ampère langzaam maar zeker het vertrouwen en de arbeidsvreugde terug. De jonge amazone Ida-Linn Lundholm werkte geduldig met hem, totdat hij weer onder de man in de ring kon verschijnen. Ampère werd al snel populair in Zweden, in een tijd dat de dekcijfers op een dieptepunt waren. Hij was goedgekeurd voor de belangrijkste stamboeken in Duitsland én voor het KWPN en dekte grote aantallen merries. Om aan de vraag te kunnen voldoen stond hij ook op de stoeterij van Gerd Sosath in Duitsland.

Bij het KWPN werden zijn zonen (nu overleden) Electron (mv. Fidermark), Fellini (mv. Jazz) en Franklin (v. Ferro) goedgekeurd. Daarnaast staan in Duitsland vele goedgekeurde zonen de fokkerij ter beschikking, zoals de halfbroer van Vontango en Don Tango, Antango (mv. Jazz), Zijn oudste nakomelingen zijn nu zeven jaar en zij tonen het talent van hun vader; velen lopen al in de subtop.

Ridehesten/Hoefslag

Foto: Tullstorp.nu

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties