Prachtdebuut Van Baalen

Prachtdebuut Van Baalen

0 171

Een paar maanden pas vormen Marlies van Baalen en Zinidi DVB (Gribaldi x Wisconsin) een combinatie. Ze nam het paard over van Engie Kwakkel, die zwanger is, omdat hij zo’n geweldig gevoel gaf en potentie leek te hebben voor het grote werk. Op de subtopwedstrijd in Dordrecht werden die verwachtingen al waargemaakt in de eerste proef waarin Marlies met de zwarte hengst van start ging. Ze won de Prix St.George met glans. De combinatie stond bij beide juryleden Harro Goudsmit en Janine van Twist op kop en scoorde 71,97%. Goudsmit: ‘Dat is natuurlijk een prachtig resultaat. We zaten als juryleden precies op één lijn en konden beide hoge punten kwijt.

Goudsmit: ’Zinidi is een paard voor de toekomst’

‘Voor Submission was er zelfs een 8’,  vervolgt jurylid Goudsmit. ‘Marlies/Zinidi was de enige combinatie in Dordrecht die zo hoog scoorde op dat onderdeel. De hengst is een paard met een geweldig mooie uitstraling en veel uitdrukking in de gangen. Enige puntje was dat het halthouden iets meer gesloten kon zijn. Maar Marlies rijdt haar proeven altijd heel precies en het paard stond er heel mooi aan. Een combinatie met toekomst.’ Seth Boschman en Toermalijn – ook al van Gribaldi – mocht met 69,47% de tweede prijs ophalen. Kirsten Beckers met Broere Argentino (v. Jazz) reed een constante proef, maar mocht volgens Goudsmit nog wat meer verzameling tonen. Zij kreeg een score van 68,95%. Als vierde eindigde nogmaals Seth Boschman, nu met Adriaan rvl (v. Special D). Goudsmit: ‘Dit paard had ik wat hoger staan. Het is er eentje met veel uitdrukking; hij sprong goede rechte wissels, daarvoor scoorde hij een 8.’ Het resultaat van Boschman/Adriaan was 67,76%.

‘Graag iets meer lossigheid’

Na deze klinkende overwinning van Van Baalen volgde in de Grand Prix de winst met een eigen fokproduct van de familie Van Baalen, Zigeuner DVB (Gribaldi x Ehrentusch). De negenjarige ruin liet zien de GP-oefeningen heel goed te beheersen. De combinatie won met 71%. Jurylid Harro Goudmit over de Grand Prix: ‘Zigeuner is een interessant paard, dat met nog meer lossigheid en uitdrukking mag bewegen. Het totaalbeeld moet nog meer uitstraling krijgen. Nu kon ik in de midden- en uitgestrekte gangen een 6 of 6,5 kwijt; dat kunnen zevens worden. De piaffe en passage-tour is al mooi bevestigd en voor een van zijn piaffes kreeg hij zelfs een 8,5. Het paard sprong kaarsrechte changementenseries en mooie pirouettes. Gedurende de proef toonde hij een prettige en stille aanleuning. Een hele goede score dus al met al.’ Het rode lint ging naar Kirsten Beckers met de goedgekeurde KWPN-hengst Broere Westpoint (Jazz x Michelangelo). Volgens Goudsmit toonde Westpoint even weinig afdruk, met name in de appuyementen. ‘En de laatste rechte lijn ging de mist in. Het paard denderde door op de AC-lijn en daar moet toch nog heel wat gebeuren.’ Toch ruim 68%. Op de derde en vierde plaats Marije de Lange. Met Valencio D (v. Gribaldi) en Paolo (v. Jazz) reed ze bijna 65% bij elkaar. ‘Ze moet nog wat meer ervaring opdoen op dit niveau. Soms treedt er balansverlies op’, aldus Goudsmit.

‘Stemhulp leuk voor mennen, niet in dressuur’

Er was ook een Future Test-rubriek in Hippisch Centrum Dordrecht. ‘Over het algemeen kwamen de paarden wat te weinig van de grond en was er nog sprake van te weinig verzameling. Bovendien werd er nogal eens gebruik gemaakt van stemhulpen. Dat is leuk voor de mensport, maar in de dressuur moet je nu eenmaal alles met je been oplossen’, vertelt Goudsmit. Winnares werd Jill Huijbrechts met Eventz Zamacho (v. Rousseau), vóór Machteld Hoeflake met Ontario (v. Contango). Derde werd Kim Huizer met Oxford (v. Topas). Deze drie combinaties zaten allen rond de 61%. ‘Ik vond het paard van Kim Huizer heel aansprekend. Oxford liet goede dingen zien en de amazone reed een redelijk gesloten proef, maar kreeg aan het eind wat foutjes. Ze was bijvoorbeeld met een hele mooie pirouette bezig, maar daar zat dan weer een drafpasje tussen. Jammer. Zeker een duo met potentie’, meent Goudsmit.
Vanwege een aantal afmeldingen kwam er in de Middentour maar één combinatie in de ring, maar wel een goede: Tonnie Huberts reed ruim 65% bij elkaar met de grote chique hengst Uno (Metall x Ramiro). Hij mag nu Grand Prix starten. (cd)

Klik hier voor de uitslagen van de KNHS-subtopwedstrijden.

Bron: Hoefslag

Reacties