Petitie tegen strakke neusriemen bij dressuurpaarden

Petitie tegen strakke neusriemen bij dressuurpaarden

0 213

The Noseband Project is een petitie gestart tegen het gebruik van strakke neusriemen. De onbekende oprichter wil met dit initiatief de FEI aansporen om het huidige reglement aan te passen en tijdens controles strenger te letten op te strakke neusriemen. Aanleiding van de petitie is het onderzoeksresultaat van de Universiteit van Sydney, dat onlangs uitwees dat een strak aangetrokken neusriem kan leiden tot stress, vervorming van het nasale neusbot en een verminderde doorbloeding.

Experiment

Tijdens het experiment werden de dieren opgetoomd met een stang-en-trens hoofdstel met aansnoerneusriem. Vervolgens werden de paarden in een testomgeving gezet dat was afgezet met hooibalen en canvas. De neusriem werd op vier manieren gebruikt: met de twee vingers ruimte tussen de neusriem, één vinger ruimte tussen de neusriem, zonder ruimte en compleet los.

De paarden werden gedurende tien minuten geanalyseerd, waarna het hoofdstel werd afgedaan en het paard in vrijheid mocht rusten. Tijdens dit onderzoek werd gebruik gemaakt van hartmetingen en thermografie om de oogtemperatuur voor stress te analyseren. Bij het optomen met strakke neusriem bleek de hartslag van de paarden flink omhoog te gaan, waarbij de oogtemperatuur ook toenam. Volgens de onderzoekers wijst dit op toenemende stress en ongemak.

Voorkeur voor fysieke controles

Eerder gaf Trond Asmyr, FEI directeur Dressuur en Para-dressuur, al aan dat de richtlijn van twee vingers tussen de neusriem en huid uit het officiële wedstrijdreglement is verwijderd. De vingerdikte van personen zouden teveel afwijken om dit op een correcte manier te kunnen meten. Volgens The Noseband Project zou een officieel meetinstrument hier verandering in kunnen brengen en moet er alsnog streng gecontroleerd worden. De FEI is het hier niet mee eens: ‘Wij respecteren het onderzoek naar het gebruik van een meetinstrument. Bij gespannen wedstrijdpaarden is een vlak gatkaliber meetinstrument echter geen veilige meetmethode. Wij geven daarom de voorkeur aan een fysieke controle.’

De initiatiefnemers zijn van mening dat de FEI haar ‘plicht’ verzaakt en richt zich daarom direct aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De petitie is inmiddels 1200 keer ondertekend.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Hoefslag/Change

Foto: Shutterstock

Reacties