Paardensport OS 2020: To change or to be changed

Paardensport OS 2020: To change or to be changed

0 104

Tijdens de Algemene Vergadering van de FEI stond ook de Olympische paardensport op het programma. Onder de naam Olympic Agenda 2020 werd deze week en zal in de toekomst ook besproken worden hoe de paardensport aantrekkelijker gemaakt kan worden. ‘We weten dat veranderingen nodig zijn in de format en de presentatie van onze sport. Maar waarom willen we deze veranderingen? Dit antwoord is simpel. We willen in de toekomst relevant blijven in een omgeving waar sport continue veranderd. Onze sport verdient zichtbaarheid.’, aldus FEI President Ingmar de Vos.

‘Zoals de president van het IOC (Internationale Olympisch Comité) al zei: Zelf veranderen of de verandering wordt voor je gedaan. Daarom zijn wij hier vandaag, om deze verandering zelf te leiden.  We moeten de pluspunten van onze sport duidelijker en zichtbaarder maken, we moeten een jonger en groter publiek aan kunnen trekken. Onze sport moet ook uitzendvriendelijk zijn en onze sport zou in meer landen gebezigd moeten worden.’ vervolgde de Vos.

Kleinere teams

Eén van de veranderingen die op de Agenda staat is het veranderen van de naam voor de eventingsport.  Andere voorstellen zijn het veranderen van het aantal teamleden; van vier naar drie voor alle drie de disciplines. Hierdoor kunnen meer landen meedoen. Team en individuele prestaties zouden ook gescheiden kunnen worden. Voor de dressuur zou er bijvoorbeeld 15 landen mee doen en 15 individuele deelnemers. De top 18 rijdt de finale. Bij het springen zou het om 20 landen en 15 individuele sporters gaan, een barrage zou plaats moeten vinden voor de individuele en teamplaatsen. Als het teamgoud bepaald moet worden via een barrage zouden alle teamleden moeten rijden, maar alleen de beste score zou tellen. Een ander voorstel volgt het Nations Cup format, waarbij de beste 10 teams starten waarbij de lei weer schoon is.

Voor de eventing zou de dressuur op één dag plaats moeten vinden, waarbij de proef korter gemaakt wordt. De individuele springfinale zou de kwalificatie worden voor de zes of zeven beste teams die doorgaan naar de finale. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat alle teamleden achter elkaar springen, waardoor het teamresultaat direct duidelijk is.

De FEI zal de plannen tijdens het FEI Sport Forum 2016 dat plaats vindt in april nader presenteren.

Lees hier alle mogelijke voorstellen van de FEI

Bron: The Horse/ Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties