‘Onder klassiek versta ik ‘op de juiste manier’, niet ‘ouderwets’ *WIN EEN...

‘Onder klassiek versta ik ‘op de juiste manier’, niet ‘ouderwets’ *WIN EEN LES VAN RIEN*

In navolging van de miniserie’ Aanleuning’ vertelt Grand Prix-ruiter en trainer Rien van der Schaft over zijn visie op het correct trainen van een dressuurpaard.

Gerenommeerd internationaal Grand Prix dressuurruiter en trainer Rien van der Schaft runt Stal Sprengenhorst in Wenum-Wiesel samen met zijn vrouw Inge en dochter Romy, die eveneens succesvol is op het hoogste niveau. Naast zijn enorme staat van dienst in de wedstrijdsport leidde hij menig ruiter op tot de Grand Prix. Edward Gal is een van de grote namen die met rijden begon bij Van der Schaft, net als Marieke van der Putten, die er elf jaar lang werkte als stalamazone.

Door wie ben je als trainer het meest gevormd?

‘Piet Oothout, zonder twijfel. Maar ook als ruiter trouwens. Ik heb mijn opleiding op Deurne gedaan en ben daarna gaan lessen bij Henk van Bergen. In die tijd heb ik ook mijn vrouw Inge leren kennen. Toen ik een baan als instructeur kreeg bij de Rotterdamsche Manege, kwam het precies verkeerd uit met mijn vrije dagen en de dagen dat Henk mij kon trainen. Via hem kon ik bij meneer Oothout terecht en vervolgens ben ik achttien jaar Oothouts leerling gebleven. Hij was ongelofelijk goed. Hij had een oplossing voor ieder probleem en kon werkelijk door een paard heen kijken. Ik reed al Grand Prix toen ik bij hem kwam lessen, maar ik heb daar geleerd hoe een paard echt in balans te rijden, wat verzameling inhoudt en hoe dat te verkrijgen.’

De ware klassieke scholing dus. Hang je die nog steeds aan?

‘Tegenwoordig heeft de term klassiek meer de betekenis gekregen van ouderwets, terwijl dat de lading niet dekt. Maar ik hang wel de FEI-regels aan, waarin wordt beschreven dat een paard niet achter de loodlijn mag lopen. Die regels zijn gebaseerd op het klassieke rijden en dat is niet voor niets. Ze zijn bedacht om het paard en ruiter makkelijker te maken, niet moeilijker. Onder klassiek versta ik ‘op de juiste manier’. Of dat nou met een paard of een instrument is. Een muzikant wordt ook eerst klassiek geschoold voor hij eventueel een ander genre kiest. Het is mijn inziens dus de basis voor iedereen.

Dat sommige topruiters vervolgens op hoog niveau hun eigen weg kiezen, is helemaal niet erg, want die zijn intussen goed genoeg om te weten wat ze doen. Maar al onze Olympische ruiters hebben in eerste instantie op de klassieke manier leren paardrijden. Ik maak me wel ernstig zorgen over de gemiddelde dressuurruiter die op lager niveau zonder kennis en ervaring de ‘moderne’ methode probeert na te doen. Daar erger ik me op de maneges en basiswedstrijden al tien jaar aan. En op veel subtop wedstrijden trouwens ook.’

Les van Rien via Hoefslag

Hoefslag geeft een dressuurles van Rien van der Schaft weg. Ben je nog geen abonnee? Zorg dan dat je snel een abonnement neemt *Let op: Aantrekkelijke actie!* Uiteraard doet de Hoefslagredactie verslag van de les, waarvan het resultaat verschijnt in Hoefslag Magazine. Mail bovendien vóór 30 september je naam en adres, je paard, je niveau en een filmpje van ongeveer één minuut van jou en je paard naar hoefslag@mediaprimair.nl. Uit de ingezonden reacties zal de redactie samen met Rien een combinatie uitkiezen.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

Reacties