Olympische paardendisciplines mogelijk niet in Brazilië *Update*

Olympische paardendisciplines mogelijk niet in Brazilië *Update*

0 418

Wegens het ingewikkelde invoerreglement voor paarden zou het goed mogelijk kunnen zijn dat de Olympische paardendisciplines volgend jaar niet in gastland Brazilië worden verreden. ‘We moeten dit probleem voor eind oktober oplossen, anders zou het goed kunnen dat de wedstrijden op een alternatieve locatie plaatsvinden,’ aldus president Luiz Roberto Guigni van de Braziliaanse hippische bond. Afgelopen weekeinde vergaderde de federatie met FEI afgevaardigden in Sao Paulo over dit probleem.

Volgens Giugni ligt de kern van het probleem bij het Ministerie van Agricultuur. Er zou onduidelijkheid zijn over de benodigde veterinaire onderzoeken. De FEI pleit dan ook voor een snelle afwikkeling van deze kwestie. Het Ministerie reageerde in eerste instantie echter niet op de herhaalde verzoeken, waardoor de communicatie moeilijk verloopt. Giugni voelt zelf ook niets voor alternatieve plannen.

In de geschiedenis van de Olympische Spelen kwam het slechts één keer voor dat de hippische disciplines niet in het gastland werden verreden. Tijdens de editie van 1956 (Australië) moesten de ruiters en amazones wegens stricte quarantaine-reglementen uitwijken naar Stockholm (Zweden).

Reactie FEI President

FEI President Ingmar de Vos heldert de situatie op: ‘We werken al geruime tijd samen met Rio2016, de Braziliaanse autoriteiten en het Braziliaanse Ministerie van Agricultuur om het gezondheidscertificaat en protocol goedgekeurd te krijgen, waardoor de voorwaarden voor het importeren en exporteren van de paarden duidelijkheid krijgen. Dit proces heeft ontzettend veel tijd gekost en is nog altijd niet rond. Dit zorgt voor vertraging in de planning en de voorbereidingen van de paarden die in actie komen tijdens de Olympische Spelen. We gaan volgende week opnieuw in bespreking en ik verwacht dat het certificaat niet zijn afronding krijgt, waardoor de voorbereidingen doorgang kunnen vinden en de protocollen voor bioveiligheid zorgen voor veilige import en export van de paarden. We zijn dan ook overtuigd dat onze paarden naar Rio mogen reizen en kijken uit naar succesvolle hippische disciplines in Deodoro, volgend jaar.

Bron: Hoefslag/Handelsblatt/KNHS

Foto: IOC

Reacties