Olympia: Wie van de drie wint de kür vanavond?

Olympia: Wie van de drie wint de kür vanavond?

0 876

Gisteravond won Charlotte Dujardin voor de vijfde keer op rij de Grand  Prix op de Olympia International Horse Show in Londen. Dit jaar zat ze niet op haar kampioenspaard Valegro, maar reed ze een andere KWPN’er, de veertienjarige hengst Uthopia (v. Metall) van haar werkgever Carl Hester en Sasha Stewart. ‘Uti’ behaalde de hoogste score ooit in een Grand Prix: 77,46%. Met 76,66% moest Hester zelf genoegen nemen met de tweede positie met Nip Tuck (KWPN, v. Don Ruto); hij bleef Hans Peter Minderhoud met Glock’s Flirt (v. Florestan) een half procent voor. De nummers één, twee en drie lagen heel dicht bij elkaar, dus het belooft een zeer spannende wereldbeker-kür te worden vanavond.

‘Uthopia niet te vergelijken met Valegro’

Dujardin was uitermate tevreden over haar proef. Ze noemde haar overwinning ‘verrassend’. ‘Hij was gewoon geweldig’, prijst ze Uthopia. ‘Zoveel heb ik hem nog niet gereden en het was voor het eerst sinds bijna twee jaar dat hij weer op wedstrijd was. Maar hij voelde super, totaal niet onwennig! We hadden een miscommunicatie in de linker pirouette; Uti kent de proef zo goed dat hij al weet wat er komt en nu liep hij wat voor me uit.’ Ze noemt Uthopia een heel ander paard dan Valegro. ‘Bij Valegro hoef ik alleen maar te dénken en hij doet het al. Uthopia moet geréden worden. Voor mij is het dus ook een hele goede test om te kijken of ik een beetje kan rijden. Carl vindt ook dat ik verschillende paarden moet kunnen rijden.’ De amazone rijdt vanavond een oude kür van Valegro, ‘How to train your dragon’.

Hester: Nieuwe kür

Ook Hester toonde zich content met zijn paard. ‘Voor Nip Tuck (foto) is dit een moeilijke ring, omdat hij zo sensibel is. Ik had een paar kleine foutjes, maar eerlijk is eerlijk, het is de wereldbekerwedstrijd die telt, dus ik ga m’n uiterste best doen vanavond!’ De Brit heeft een splinternieuwe kür, nét af. ‘Het is een proef met een zeer hoge moeilijkheidsgraad. De muziek is stoer, net als ‘Barney’ zelf. Lichtvoetige tonen passen niet bij hem.’ Hester was niet alleen blij met zijn paard, maar ook met zijn leerlinge. ‘In de ring wil ik haar graag verslaan, maar ik ben supertrots op haar én op Uthopia. Voor allebei is het wennen; ik ben een stuk langer en zwaarder en mijn hulpen komen anders door. En Uti is geen Valegro, dat mag duidelijk zijn.’

Glock’s Flirt in vorm

Met 76,12% eindigde Hans Peter Minderhoud ook op het podium, net achter de thuisrijders. ‘Het was een goede test; Flirt doet altijd zijn best, ook deze keer. Op de laatste lijn hebben we wat punten verloren, maar ik ben heel blij met hem en kijk uit naar de kür van vanavond, met ongetwijfeld volgepakte tribunes.’

De Reem Acra Wereldbeker-kür in Londen begint om 21.00 uur Nederlandse tijd. Dujardin is de eerste van de favorieten die de ring betreedt, om 22.45 uur. Daarna is het de beurt aan Minderhoud, met om 23.12 uur Carl Hester. Diederik van Silfhout presenteerd Bonzanjo, zevende in de Grand Prix, om 21.45 uur.

Startlijst wereldbeker-kür Olympia International Horse Show.

British Dressage/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties