Noodweer op Outdoor Gelderland

Noodweer op Outdoor Gelderland

0 2964

Tegen zeven uur beginnen wolken zich samen te pakken boven Papendal, waar een tot dan toe zonnig en warm Outdoor Gelderland plaatsvindt. De springruiters hebben ‘s middags in zomertenue het 1.40m afgewerkt en hun paarden hebben niet te lijden onder de tropische omstandigheden. Sprinklers zorgen voor verkoeling en onder tenten kan de schaduw opgezocht worden. Het publiek komt mondjesmaat binnen voor de CDI4* Lichte Tour-rubriek, die volgens het programma om half acht begint. Misschien verheugen zij zich om Glock-coryfeeën Edward Gal en Hans Peter Minderhoud te zien schitteren, met hun toekomsttalenten Glock’s Zonik en Glock’s Casper, maar de favorieten hebben zich net als teamgenoot Gerco Schröder voor het springen, afgemeld vanwege de extreme omstandigheden. Het zal hoe dan ook een aantrekkelijke wedstrijd worden, met bekende namen als Kirsten Beckers, Theo Hanzon en de Amerikaanse Charlotte Jorst, en regionale favoriet Bart Bax.

De als eerste startende amazone, Laura Zwart met Horses2fly Zandokan smh (v. Rousseau) is net vijf minuten bezig met losrijden, als de bui en het onweer losbarst. En niet zo zuinig ook. Dikke druppen razen naar beneden en de mensen van het strodorp haasten zich om hun spullen onder dak te zetten. Laura rijdt nog even door, maar de regen is hardnekkig. En dus wachten paard en amazone gelaten onder de tent in de losrijring -eigenlijk bedoeld tegen de zon- tot de weergoden de sluizen weer dicht doen.

Noodweer Outdoor GelderlandEven plotseling als het begonnen is, houdt de regen op. Ook Geert-Jan Raateland begint met losrijden. Samen met Laura kan hij vlak voor de rubriek begint de baan verkennen. Maar al snel gaat het weer regenen en Raateland houdt het voor gezien. Als na een keurige serie wissels Laura centimeters grote hagelstenen om de oren krijgt, moet ze wel stilstaan, met de kont van haar paard naar de hagel toe.

Schuilen-Outdoor Gelderland-hagelDe heftige hagelbui houdt zo’n vijf minuten aan; dan is het afgelopen met het onstuimmige weer. Vijf minuten later is het tijd voor de juryleden om hun plek in de hokjes in te nemen. Voor Zwart niet de meest ideale voorbereiding voor haar proef. Ze zal op een negende plek eindigen in deze Prix St. George met 62,289%.

Voordeel heeft het noodweer wel voor de volgende starters in de Lichte Tour: het is lekker afgekoeld!

Ook morgen wordt er onweer verwacht, net als vandaag tegen de tijd dat de laatste rubriek van start gaat. Dat is de belangrijkste springrubriek van de dag, het CSI3* 1.50m met barrage.

Bron: Hoefslag

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Reacties