NK Dressuur vandaag van start

NK Dressuur vandaag van start

0 99

Vandaag beginnen de Nederlandse Kampioenschappen dressuur voor Junioren, Young Riders en Senioren. Ook bij de Para Dressuurruiters wordt er bepaald wie zich een jaar lang Nederlands kampioen mag noemen en in de Lichte Tour en de klasse ZZ-Zwaar worden KNHS-titels verdeeld.

Het NK Dressuur begint vandaag met voorrondes; alle finales van de Nederlandse Kampioenschappen worden verreden op zondag 3 augustus. De finales van de KNHS Kampioenschappen worden op vrijdagavond 1 augustus (ZZ-Zwaar) en zaterdagavond 2 augustus (Lichte Tour) verreden.

Nieuwe opzet van NK Senioren

Het NK Dressuur Senioren heeft een nieuwe opzet. Dit jaar tellen alleen de Grand Prix en de Kür op Muziek mee voor het Nederlands Kampioenschap. Ook is dit NK het laatste observatiemoment voor bondscoach Wim Ernes in aanloop naar het wereldkampioenschap. Van de negentien combinaties die in de Grand Prix aan de start verschijnen, mogen de twaalf beste combinaties de Kür op Muziek rijden; aan de Grand Prix Spécial doen de overige ruiters en amazones mee. Ook de deelnemers die meerdere paarden meebrengen, komen na de Grand Prix met hun tweede (of eventueel derde) paard op de startlijst van de Spécial.

De Grand Prix is op vrijdag 1 augustus, de Grand Prix Spécial is op zaterdag 2 augustus en de Kür op Muziek is op zondag 3 augustus. “Er is eind vorig jaar voor deze opzet gekozen omdat de paarden richting het Wereldkampioenschap in Frankrijk veel proeven moeten lopen”, legt bondscoach Wim Ernes de beslissing van de KNHS uit. Na het Nederlands Kampioenschap in Hoofddorp wordt de balans opgemaakt van de nieuwe opzet.  “Mijn persoonlijke inschatting is dat deze wijziging de komende jaren zo blijft”, aldus Ernes. “Ook de ruiters vinden dit een betere formule. Op deze manier is het een minder zware belasting voor de paarden.” Juist dit jaar wordt de verandering doorgevoerd, omdat het programma in aanloop naar de Wereldruiterspelen pittig is.

Deelnemers Senioren

Aan de start van het Nederlands Kampioenschap verschijnen in ieder geval titelverdediger Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P. en Glock’s Voice, Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro N.O.P., Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN en Glock’s Flirt en de aan een sterke opmars bezig zijnde Diederik van Silfhout met Arlando NH N.O.P. In totaal strijden 19 combinaties op vrijdag 1 augustus vanaf 16.00 uur voor een startplaats op zondag in de Kür. De resultaten van de Grand Prix en de Kür bij elkaar opgeteld leveren de uitslag op van het Nederlands Kampioenschap. In overleg met teamveterinair Jan Greve en bondscoach Wim Ernes is besloten om Jerich Parzival N.O.P. met Adelinde Cornelissen niet van start te laten gaan tijdens het NK. Na evaluatie van de internationale wedstrijd in Aken is besloten om Parzival een week langer rust te geven in de aanloop naar het WK.

Para dressuur en jeugd

Behalve het NK Dressuur Senioren wordt in Hoofddorp ook het NK Junioren en Young Riders verreden, hier wordt de titel wel bepaald over drie onderdelen. Daarnaast wordt het NK Para Dressuur georganiseerd. Dit kampioenschap wordt ook verreden over drie proeven en geldt eveneens als laatste observatiewedstrijd voor bondscoach Joyce Heuitink.

Deelnemers paradressuur

De Nederlandse Kampioenschappen voor de Para Dressuurruiters worden in vier Grades verreden. In Grade 1B is Nicole den Dulk met Fifty Fifty de enige deelnemer. Dit kampioenschap wordt daarom samengevoegd met Grade 2. In Grade 2 komen drie deelnemers aan de start, waaronder Rabo Talententeamlid Rixt van der Horst met Uniek. Gelet op eerder behaalde resultaten hebben alle vier de combinaties kans op de titel. In Grade 3 lijkt Europees Kampioen Sanne Voets met Vedet PB N.O.P. de beste papieren te hebben. Lotte Krijnsen met Rosenstolz en Ilona Goes met Zalisto zijn echter met een opmars bezig en kunnen het Voets nog lastig gaan maken. In Grade 4 lijkt de strijd om de kampioenstitel zich te zullen gaan afspelen tussen Frank Hosmar met Alphaville N.O.P. en Ellen van den Berg met Showdiva.

Deelnemers Junioren en Young Riders

Op vrijdag 1 augustus staat voor zowel de Junioren als de Young Riders de eerste wedstrijd van het NK op het programma. Lotte Meulendijks (Heeze) met Tom Tom Go, Jeanine Nekeman (Hasselt) met Vlingh en Rosalie Bos (Weert) met Bolita maakten samen met Marjan Hooge (Ees) met Fulltime deel uit van het zilver winnende team op het Europees Kampioenschap in Arezzo en boekten ook individueel schitterende successen. Zo won Bos in de Kür brons, nadat Nekeman in de individuele wedstrijd brons had gewonnen. Al deze ruiters komen aan de start, alleen Marjan Hooge start met een ander paard: Jive.

Het Young Riders team dat aan de start kwam tijdens het EK in Arezzo won daar zilver. De teamleden Denise Nekeman met Boston STH, Jeanine Nieuwenhuis met Hexagon’s Baldacci, Anne Meulendijks met President’s MDH Avanti en Rabo Talententeamlid Stephanie Kooijman met Winston komen alle vier aan de start van dit EK. Meulendijks sloot het EK af met de gouden medaille in het individuele kampioenschap en was ook de sterkste in de Kür. Zij is dan ook de grote favoriet voor de zege in dit kampioenschap.

Bekendmaking teams WK

Op zondag 3 augustus wordt om 16.30 uur tijdens de persconferentie na afloop van het NK Dressuur (Zware Tour) door bondscoaches Wim Ernes en Joyce Heuitink bekend gemaakt welke dressuurruiters Nederland vertegenwoordigen tijdens de Wereldruiterspelen, van 23 augustus tot en met 7 september in het Franse Normandië. De Dressuur en Para Dressuur worden tijdens deze kampioenschappen verreden van 25 tot en met 29 augustus.

Alle informatie over het NK Dressuur in Hoofddorp.
Programma NK Dressuur.
Startlijsten, liveresults en uitslagen.

KNHS
/Hoefslag

(Foto: Remco Veurink)

Reacties