Blog: Van renzadel naar dressuurzadel

Blog: Van renzadel naar dressuurzadel

Normaal leer je als kind paardrijden op een manege waar de pony’s netjes achter elkaar aanlopen en doen wat er van hen gevraagd wordt. Bij mij liep dat net even anders; ik leerde rijden op een renstal met super snelle en vooral eigenwijze Arabieren. Deze toppers werden gefokt en getraind voor de renbaan.

Flinterdun zadel

Het was een komen en gaan van jaarlingen die uit de opfok kwamen en ingereden, doorgetraind en uitgebracht werden op de renbaan. Het was fascinerend om te rijden op deze snelle paarden. Steeds harder en sneller, niets was mij te gek. Korte beugels en een flinterdun zadel, ik kende niet anders. Van netjes een rondje door de bak was geen sprake, het merendeel van de paarden (en ik ook niet) had überhaupt nog nooit een dressuurbaan van dichtbij gezien.

Een afgeschreven paard

Naarmate ik ouder werd nam de ‘productie’ van de stal af, meer paarden bleven langer bij ons staan en zo ook Duc. Duc kwam als jonge hengst op stal, hij was net als alle andere redelijk maf; een echte Arabier. Luisteren was niet zijn sterkste kant. Na een aantal buitenritjes die geëindigd waren tegen een boom of in de sloot, werd besloten hem te castreren. Duc was op de baan niet echt een topper, hij durfde niet in te halen (wel zo handig als hij ooit nog iets wilt winnen in de rensport) en hij werd ‘afgeschreven’.

Niemand reed graag op hem

Ik was in de loop der jaren helemaal verliefd geworden op zijn gekke karakter. Bij het trainen reed niemand graag op Duc, behalve ik. Op het moment dat er besloten werd om hem niet meer uit te brengen op de baan, heb ik een bod op hem gedaan. Na hard sparen kocht ik als zeventienjarige een Frans gefokte Arabisch volbloed genaamd Duc.

Lange stijgbeugels

De renstal liet ik achter en wij vertrokken naar een kleine stal in mijn woonplaats. Hier maakten wij voor het eerst kennis met een bak, een baan van 40 bij 20. Dit was wel iets anders dan de eindeloze grasvlakte waar je gemakkelijk de 50km per uur haalde. Met veel vallen en opstaan begonnen wij met de beginselen van de dressuur, beugels die langer waren dan je zadel, rijden met je benen in plaats van je handen en zitten in plaats van staan.

Galopperen op standje ‘renbaan’

Een aantal jaar later starten we voor het eerst in de F1, dit ging goed, vooral omdat Duc dan niet hoefde te galopperen. Galopperen ging namelijk nog steeds op standje ‘renbaan’ en geloof mij, dat was niet handig in dat bakje :). Inmiddels zijn wij samen verder gekomen dan ik tien jaar gelegen durfde te dromen en zijn wij onlangs gestart in het L1.

Ervaring en kennis delen

Toen ik begon met paardrijden maakte wij nog geen gebruik van internet zoals nu. Verbinding maakte je door in te bellen en niemand wist wat Google was. Voor vragen of informatie over paardrijdspullen ging je naar de winkel. Dit is met de komst van internet tegenwoordig heel anders. Op internet is van alles te vinden, vaak goed, soms fout. Vanuit mijn kennis en ervaring, die ik graag wil delen met ruiters zoals ikzelf, is mijn website www.galopperen.nl ontstaan.

Het gezicht van Galopperen.nl

Op mijn website deel ik informatie over allerlei paardenspullen en ruiterbenodigdheden zoals rijhandschoenen, maar ook specifieker over bijvoorbeeld een Mexicaans hoofdstel. Ik bespreek de trends in de paardenwereld en geef tips over het onderhoud van jouw paardenspullen. Regelmatig schrijf ik blogjes om mijn ervaring te delen, afgewisseld met een blogje over het leven van mijn paard Duc. Om de productpagina’s te voorzien van de juiste afbeeldingen heeft Duc model gestaan. Mijn bijrijder en ik hebben een hele dag gek gedaan om zijn aandacht te trekken voor een mooie foto. Maar nu kan ik met trots zeggen dat hij het gezicht is van Galopperen.

Work in progress

De website staat nog in de kinderschoenen en wordt iedere week verder uitgebreid. Er zullen nog veel pagina’s, blogs en afbeeldingen volgen, maar toch ben ik al ontzettend trots op het mooie design, informatie en de mooie foto’s.

Bedankt voor het lezen van mijn artikel! Ben jij benieuwd geworden naar Galopperen.nl? Neem snel een kijkje! Galopperen is actief op Facebook (www.facebook.nl/galopperen) en Instagram (www.instagram.com/galopperen.nl).

Liefs, Lieve de Wit en Duc

Reacties