Nederland derde in Nations Cup wedstrijd Vidauban

Nederland derde in Nations Cup wedstrijd Vidauban

0 608

Na de winst in het eerste onderdeel, de Grand Prix, was er vanmiddag ook een zege in de Grand Prix Special voor het Duitse Nations Cup team, dat hiermee op overtuigende wijze deze wedstrijd in het derde pilotjaar op naam schreef. Frankrijk, na het eerste onderdeel nog op een derde plaats, klom op naar de tweede plek. Het Nederlandse team (Dominique Filion met Wenicienta; Laurens van Lieren met Ulysses la Haya en Lynne Maas met Zamora) was goed voor de derde plaats. Net als gisteren noteerde Filion weer het beste oranjeresultaat met haar Rosario-merrie. Gisteren was er voor de combinatie nog winst in de Grand Prix, maar vandaag moesten zij met 72.23% het hoofd buigen voor Thomas Wagner (Duitsland) en Amoricello (v. Abanos), die 72.66% ontvingen. Bertrand Liegard en Star Wars (v. Show Star) eisten met 71.44% de derde plek op.

FEI Nations Cup™ Dressage Vidauban Thomas Wagner
Thomas Wagner en Amoricello

Lynne Maas en Zamora (v. Krack C) kwamen met 67.60% tot de tiende plaats, terwijl Laurens van Lieren en de veertienjarige Ulysses la Haya (v. Gribaldi) met 67.13% op de twaalfde plek eindigden.

Gezamelijk was het Duitse team, dat naast Wagner nog bestond uit Bernadette Brune (Spirit of the Age OLD); Victoria Michalke (Dance On OLD) en Sanneke Rothenberger (Wolke Sieben) goed voor een eindpercentage van 420.55 punten. Frankrijk sleepte een totaalscore van 413.97 punten in de wacht, gevolgd door Nederland met 412.70 punten. Italië volgt met 397.61 punten op vier, terwijl Rusland als hekkensluiter met 397.46 punten eindigde.

Nieuwe potentiële combinaties ontdekken

“Het resultaat valt na de tweede plaats op eerste dag wat tegen, maar we hebben de wedstrijd goed kunnen gebruiken om nieuwe potentiële combinaties te ontdekken.” Bondscoach Wim Ernes doelt hiermee op Dominique Filion en de merrie Wenicienta. “Vandaag in de Grand Prix Special ging het nog beter dan in de Grand Prix die ze gisteren wonnen. Jammer van de foutjes die ze kregen in de galopchangementen om de twee passen. Anders hadden ze de Special ook gewonnen. Dit was pas de tweede internationale proef die ze reden. Dat ze zo goed presteert zegt iets over de potentie die er is. Fouten in de proef daar leer je van. Wedstrijden rijden is dan belangrijk. Dat kun je thuis niet nabootsen.”

Ook bij Lynne Maas en Zamora ziet Ernes veel mogelijkheden voor de toekomst. “Op het voorterrein ging het echt fantastisch. In de proef slopen er nog te veel foutjes in, waardoor ze wegzakte in het klassement. Laten we van Laurens van Lieren maar zeggen dat het niet zijn weekend was.”

FEI Nations Cup™ Dressage Vidauban Winners
Het Duitse team

“Ik had gehoopt de tweede plaats van gisteren vast te kunnen houden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om hier derde te worden op 1,2 procent achter de Fransen. Maar deze wedstrijd heeft zijn waarde afgelopen twee jaar wel bewezen voor ons. In Vidauban wonnen we twee jaar op rij de landenwedstrijd en kwamen nieuwe combinaties als Arlando N.O.P. en Diederik van Silfhout en Katja Gevers met Thriller boven drijven. Ik denk dat dat ook geldt voor Dominique met Wencienta en Lynne met Zamora”, besluit Ernes.

Derde pilotjaar

Deze landenwedstrijd is nog altijd een pilot en dus wordt er van alles getest. Dit jaar kunnen de organisaties kiezen uit verschillende wedstrijdformats. In Vidauban telde het resultaat van zowel de Grand Prix (6 maart) als dat van de Special (7 maart) mee. Drie resultaten per team tellen mee. Wat ook een optie is, is alle scores van de GP mee te tellen, één GPS-score en twee Kür-scores. De spanning is dan groter, omdat er drie competities meetellen.

Minimaal vier teams doen mee aan elke CDIO-wedstrijd en een land mag zo vaak meedoen als het wil. Er mag ook een aantal individuele combinaties op uitnodiging meedoen, zowel van het thuisland, als van een land dat niet deelneemt aan de competitie. Een team bestaat minimaal uit drie en maximaal uit vier combinaties. Vier van de zes landenwedstrijden tellen mee voor het eindresultaat. Nederland schreef zowel het eerste als het tweede pilotjaar op naam.

Klik hier voor de uitslag van vandaag.

Klik hier voor de totaaluitslag.

Foto: FEI /Quotes: KNHS

Vergelijkbare artikelen

Reacties