Myrthe Wedda: ‘Terug naar de basis, en van daaruit opgebouwd’

Myrthe Wedda: ‘Terug naar de basis, en van daaruit opgebouwd’

0 1577
Myrthe Wedda
Myrthe Wedda met Diamond Geezer © DigiShots

In Nispen verschijnt ze vandaag bij de Young Riders aan de start in het kader van de de KNHS-Greenpoint Kostendrukkers Cup. En daarmee richt de 20-jarige Myrthe Wedda zich op het zo goed mogelijk Young Riders rijden. ‘Of ik voor het EK ga? Nou dat zou ik zo niet durven te zeggen. Het is wel een droom. Maar ik ga eerst maar eens rijden in Nispen en daarna internationaal ervaring opdoen’.

Diamond Geezer

Myrthe Wedda
Myrthe Wedda – Diamond Geezer
© DigiShots

Myrthe Wedda en haar 10-jarige Diamond Geezer (Diamond Hit x Krack C) begonnen enkele jaren geleden in de M1. ‘Ik kwam toen van de pony’s af, en Diamond was zes jaar oud. Hij liep op M1 niveau, maar er zat nog wel wat werk aan. Het was een paard dat snel klaar was gemaakt voor de verkoop. Dat zag je vooral terug in de aanleuning en de soms wat onrustige mond. We zijn eerst helemaal teruggegaan naar de basis en hebben het van daaruit uitgebouwd. Diamond is echt een fantastisch paard om mee te werken. Als je hem zo ziet, dan is hij misschien gewoon ‘een leuk paard’. Maar als je er op zit, dan lijkt het wel of hij een soort knop omzet, en dan gaat hij ervoor. Je kan dan voor je gevoel alles met hem rijden. Ik ben in het M1 met Diamond begonnen. Daar liep hij echt mega scores. En van daaruit zijn we steeds een stapje verder gegaan. Het gaat nu lekker op de Subtopwedstrijden op lichte tour niveau. De volgende stap is het rijden van Young Riders wedstrijden’, vertelt Wedda.

Marrigje en Seth

Myrthe Wedda
Myrthe Wedda – Diamond Geezer
© DigiShots

Ook internationaal zal de Young Riders combinatie binnenkort aan de start komen. ‘Het plan is om in Saumur te starten. Eerder heb ik met Diamond daar al Junioren gereden. En ook met mijn pony heb ik indertijd in Saumur gestart. Nu wordt het dus Young Riders. Daar heb ik veel zin in’, vervolgt de amazone die bij Marrigje van Baalen en Seth Bosman traint. ‘Ik ga iedere week naar Marrigje toe. Met haar zetten we de puntjes op de i. We trainen ook proefgericht en alles moet echt netjes afgewerkt worden. Met Seth kwam ik in aanmerking via het Rabo Talentenplan. Ik reed toen nog op mijn pony, dus dat is al weer even geleden. Via Seth hebben we indertijd ook Diamond aan kunnen kopen. In de training let Seth goed op de ontspanning en het losgelaten zijn. Wat dat betreft vullen Marrigje en Seth elkaar heel goed aan’.

Lange lijnen

Hoewel de focus op de Young Riders ligt, en het rijden van het Young Riders EK een droom zou zijn, kijkt Wedda ook al verder. ‘De volgende stap is natuurlijk toch de U25. Op dit moment train ik de oefeningen als piaffe en passage nog niet. Je hebt ook kans dat daardoor het Young Riders werk minder wordt en dat wil ik niet riskeren. Julia Groenhart, die ook Young Riders rijdt, vertelde mij dat zij goede ervaringen heeft om de piaffe en de passage aan de lange lijnen vanaf de grond aan te leren. En mijn plan is om dat ook met Diamond te proberen.’

Opleiden

Naast Diamond Geezer rijdt Wedda ook de vierjarige RS2 Just4u (All at once x Stedinger). ‘Deze is, zoals de naam doet vermoeden, in eigendom van RS2. Hij is met zijn 1.64m niet de grootste, en ik pas er prima op, maar hij was voor Seth en Robin (van Lierop, red.) wat aan de kleine kant. Dat is één van de redenen dat Seth mij vroeg hem te rijden. In eerste instantie had ik het te druk met mijn studie, maar sinds oktober heb ik hem op stal gekregen en ben ik met hem aan de slag gegaan. Ik ben van plan om met hem L1 te starten, en gewoon vanaf het begin te beginnen. Het is super leuk om een jong paard te rijden en op te leiden.’

In de paarden?

Wedda studeert aan de Hogeschool Utrecht. ‘Ik doe nu het derde jaar van de studie Bedrijfskunde. De combinatie is voorlopig nog goed te doen. Ik stal mijn paarden bij Stal van Kooten in Montfort. Ik ben daar de enige pensionklant. Jessy (Tewis, dochter van Sjoukje van Kooten, red.), is een vriendin van mij en zo is het gekomen. Ik sta daar natuurlijk super. Er wordt optimaal voor mijn paarden gezorgd, de accommodatie is voorzien van alle faciliteiten en iedereen helpt me altijd’. Of Wedda van haar hobby haar beroep gaat maken weet ze nog niet. ‘Ik maak eerst mijn studie maar eens af. En daarna doe ik er misschien nog wel een Masterstudie achteraan. Ik weet gewoon nog niet precies wat ik straks ga doen. Wie weet probeer ik het inderdaad een paar jaar in de paarden. We zullen het zien’, besluit Wedda lachend.

 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Leanjo de Koster / Digishots

Reacties