Subtop: ‘Geen toproef’ en al ruim 73% voor Desperado *update*

Subtop: ‘Geen toproef’ en al ruim 73% voor Desperado *update*

0 2011
Emmelie Scholtens met Ibiza's vader Desperado. Foto: Remco Veurink

Nog nooit op een ‘gewoon’ concours geweest, voor het eerst in de Lichte Tour en dan zo’n debuut: 73,29% bedroeg de score voor de KWPN-hengst Desperado. Op de subtop wedstrijd in Velddriel vond dit wapenfeit plaats. Amazone Emmelie Scholtens is dan ook superblij met de zwarte beauty: ‘We hebben hem lang thuis gehouden omdat we best problemen hadden met het aanleren van de wissels. De rustige trainingen en gewoon doorgaan met de basis hebben hun vruchten afgeworpen. We hadden geen fouten in de proef, al kan hij nog veel en veel beter. Zo springt hij bijvoorbeeld die wissels normaal mooi groot en hij was nog iets gespannen. Logisch natuurlijk, als je voor het eerst op zo’n wedstrijd bent. Maar zelfs ‘met de rem erop’ loopt hij zo’n score en winst, zoveel kwaliteit heeft hij. Als ik geen fouten maak, doet hij het ook niet. Het was geen topproef, maar we hadden ook wel hele mooie punten hoor, bijvoorbeeld voor de pirouettes. Met losrijden ging hij al fijn, maar Desperado is -ondanks dat hij een hengst is- een paard dat onzeker wordt als het heel druk om hem heen is, met andere paarden in de buurt. Vandaar dat ik een vrij rustige wedstrijd had uitgekozen, en in de buurt. Ik had de andere deelnemers die aan het losrijden waren gevraagd of ze een beetje rekening met hem wilden houden en het was fijn dat iedereen zo sociaal was.’ De laatste keer dat de achtjarige Vivaldi-zoon in actie kwam, was op de hengstenkeuring vorig jaar in Den Bosch. Hij werd toen als prijswinnaar van de hengstencompetitie klasse Z/ZZ naar voren geroepen (foto).

‘De kop is eraf’

De combinatie wordt begeleid door Edward Gal, net als bijvoorbeeld collega’s/stalgenoten Grand Prix-hengst Apache (v. UB40) en leeftijdgenoot Dorado (v. Krack C), die vorige week de eerste selectiewedstrijd in Lisserbroek won, ook in de Lichte Tour. ‘Ook Edward vond dat we maar een keer moesten starten. Een planning hebben we nu verder niet; de kop is eraf; we bekijken wel waar en wanneer we hem weer gaan inschrijven.

Desperado en Emmelie waren de uitschieter in de Prix St.Georges. Karen Nijevelt volgde met 65,26% op haar Caramba (v. Hemmingway). De derde en vierde plek waren voor Ilse de Groot met Dj Tiësto (v. Ziësto) en Janneke van Riet met Duval’s Catwalk (v. Vic) met respectievelijk 64,87% en 64,54%.

Johnsons aan kop in Inter I

Twee kinderen van Glock’s Johnson haalden de prijzen binnen in de Intermediaire I-proef. Ook hier was er een groot verschil tussen de winnaar en de nummer twee. Arthur van Rooij, geweldig op dreef met zijn nummer één van het indoorkampioenschap ZZ-Zwaar dit jaar, behaalde de mooie score van 70,59%. Nikki Schaap was met de door Karin Retera gefokte Chocolate Cookie Rdp degene die het tweede lint kon ophalen voor de door haar behaalde 65,86%.

Grand Prix-winnares: Lianne Crielaard

De zwaarste rubriek in Velddriel was de Intermediaire II en Grand Prix, die in handicap gereden werd, met zes deelnemers. Lianne Crielaard met Kennedy-zoon Amerto trok aan het langste eind. Zij won met een score van 64,10%, gevolgd door Leontien Raijmakers-Dingsmans met Winnetou D (v. Obelisk) met 62,85%. Beide amazones starten in de Zware Tour.

ZZ-Zwaar: Vier keer voldoende

Vier van de dertien starts behaalden ruim zestig procent in het ZZ-Zwaar. Cristina van Alphen was koploper met Darlington-zoon Zelvito, met 62,14%. Op de tweede plek zien we Hanneke Ariëns met Wannahave (v. Kennedy). Rienke van de Ven-Veeneman pakte de derde en vierde plaats. Met de twee Gribaldi’s Cristall’s Il Divo en Grande-Cristall behaalde ze 61,29% en 60,43%.

Uitslag Subtop Velddriel 01052016

Tekst: Christine Dijk
Foto: Remco Veurink

Reacties