Moeder van Grunsven keek nooit naar wedstrijden Anky

Moeder van Grunsven keek nooit naar wedstrijden Anky

0 2426
Gerarda van Grunsven, moeder van drievoudig Olympisch kampioene Anky van Grunsven, durfde nooit te kijken naar de wedstrijden van haar dochter. Ze vluchtte steevast naar buiten als Anky een belangrijke wedstrijd moest rijden. Pas als het applaus klonk durfde moeder Van Grunsven terug naar de tribune.
“Ik heb dat nooit gekund. Ik vond het veel te eng, was veel te bang dat er iets mis zou gaan. Anky is wel eens van haar paard gevallen, hè. Ze heeft wel eens wat gebroken, haar schouder is uit de kom geweest en er is een keer een paard op haar voet gaan staan. Ik was altijd bang dat er opnieuw iets zou gebeuren als ik zat te kijken. Ook op de Olympische Spelen, ja. Ik ben mee geweest naar Barcelona, Atlanta, Sydney en Athene. Maar ik heb nooit gekeken. Als Anky moest rijden ging ik naar buiten, een stukje lopen. Ik bleef wel in de buurt. Want als ik dan het applaus hoorde, wist ik dat het afgelopen was en dat het goed was gegaan. Dan durfde ik weer naar binnen.”
De wedstrijden van haar zoons keek ze vroeger wel. En van haar kleinkinderen nu ook, zegt ze.„Ja, ik weet ook niet waarom ik dat bij Anky nooit gedurfd heb. Misschien omdat ze een stuk jonger was dan de twee jongens. En een meisje. De kleinste. Ik weet het niet. Maar het is altijd zo geweest.” Op tv durft ze wel naar de verrichtingen van haar dochter te kijken. „Ja, dat wel. Misschien omdat ik dan ver genoeg weg zit.”
Vooral op televisie
De laatste jaren kijkt ze ook vooral op televisie. „Naar de Spelen van Peking en Londen ben ik niet meegeweest. Ik word al wat ouder, hè. Als Anky zich plaatst voor Rio volgend jaar zal ik ook niet meegaan.”
Hoewel de complete rest van het gezin paardreed, heeft Gerarda zelf nooit op een paard gezeten. Die neiging had ze nooit. „Ik heb nooit gesport. Maar als ik nu jong was, zou ik dat wel gaan doen. Nee, geen paardrijden. Fietsen, of zo. Dan kun je de schuld alleen maar op jezelf steken. Bij paardrijden ben je altijd met zijn tweeën, hè. Van een dier afhankelijk.”

Reacties