Marith Spaan: “Tijdens het rijden vergeet je alles”

Marith Spaan: “Tijdens het rijden vergeet je alles”

De nu zevenjarige Imano (v. Sir Donnerhall) kocht Marith Spaan drie jaar geleden. Hij is uitgegroeid naar 1.80 m en inmiddels komen ze uit in de Z1. Ondanks haar beperkingen, zijn ze toch volop bezig met de overstap naar de Z2.

“Als klein meisje kochten we een driejarige pony, maar dat was toch te moeilijk voor mij en dat ging niet. Toen we voor een paard gingen kijken, waren we dan ook op zoek naar een leerpaard.”

Toch een jong paard

“We gingen bij iemand kijken die een twaalfjarige te koop had staan. Maar de eigenaar was bezig met de bouw van zijn huis. Daarom kon ik die twaalfjarige niet uitproberen, want die was daar erg van onder de indruk. De eigenaar gaf aan dat hij ook nog een vierjarig paard had, die wel uitgeprobeerd kon worden. Dat was Imano en die gaf er niets om. Hij was zo braaf, dat we het toch wel aandurfde om een jong paard te kopen. Hij schrikt nooit. Hij vindt wel eens iets spannend, maar dan is hij eigenlijk ook wel nieuwsgierig.”

Baan uit

“Ik nam hem mee naar de verenigingsles, waar ik les bij Carolien Reverdink. Iedereen was enthousiast en vroegen waarom ik niet ging starten. Dat ben ik gaan doen. We zijn uiteraard in de B begonnen. Ik moet zeggen met zijn grote lichaam zijn we ook wel eens de baan uitgevlogen. Toch zijn we inmiddels Z1 en zijn we druk bezig met de wissels voor het Z2. Daarnaast rijd ik ook lekker buiten met hem.”

Super stoer

“Ik les bij Sabine Evers en proefgericht bij Marlon van Wissen. Imano heeft een hele goede galop en zijn middengalop is super stoer. Hij heeft sowieso ruime gangen. Waar we aan werken is de verzameling en afdruk.”

Spelenderwijs

“Naast het rijden volg ik een opleiding tot onderwijsassistent en loop ik twee dagen in de week stage. Verder volgen we nu nog online school. Ook werk ik nog in het restaurant van de Intratuin. Het is dus best druk, maar wel leuk. Ik vind het ook leuk om kennissen en vriendinnen les te geven. Vooral kinderen spelenderwijs iets uitleggen, vind ik heel leuk. In de toekomst zou ik graag de instructeursopleiding gaan doen. Wie weet ga ik wel manegelessen geven. Dat sluit ook goed aan bij mijn opleiding.”

Even vergeten

“Helaas heb ik ook erge last van eczeem en hooikoorts. Dat is, zeker in deze periode, wel heel lastig. Ik kan er echt heel ziek van zijn, maar toch als ik op het paard zit, vergeet ik dat. Daarnaast kun je je op het paard ook ontspannen na een drukke dag.” (CdB)

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Privébezit/Nicky Koopmans Photography

Reacties