Subtop: ‘Eigenlijk had ik m’n wedstrijdjasje al opgeborgen’

Subtop: ‘Eigenlijk had ik m’n wedstrijdjasje al opgeborgen’

0 2028
Sem Stiemer - Waldemar Nederlands Kampioenschap 2017 © DigiShots

Het was nog maar de vierde wedstrijd voor Marian Dorresteijn met Enjolien in het ZZ-Zwaar en telkens gaat de merrie een beetje beter. Vandaag op de subtop wedstrijd in Oud Gastel bedroeg de score al bijna 67%, genoeg om het oranje lint in ontvangst te nemen.

‘Het is nog wel heel groen, hoor’, vertelt Dorresteijn, die het trainen en rijden van haar paarden en coachen van leerlingen combineert met haar werkzaamheden als lid van de Hengstenkeuringscommissie Dressuur bij het KWPN. ‘Het kan veel beter, maar ik merk dat ze alweer met meer vertrouwen de ring in loopt.’

Eigen fokproduct

De bijna 9-jarige merrie vindt het nog steeds wel heel erg spannend. ‘Maar ze is veel meer op mij en op haar werk gericht dan in de eerste keren dat we op stap waren.’ Enjolien is een eigen fokproduct van Jazz x Ulft, uit de volle zus van het Grand Prix-paard Habibi.

Elitemerrie

Nadat Enjolien elite verklaard werd, heeft ze eerst twee veulens gekregen. Een driejarige hengst van George Clooney hebben Marian en Hennie Broekhuizen nog in hun bezit. ‘Ik heb Enjolien daarna weer opgepakt, want paarden opleiden is het mooiste wat er is!’, vindt Dorresteijn.

‘Het ging toch weer kriebelen’

‘Eerlijk gezegd had ik na Waldemar (foto; de eveneens zelfgefokte Negro-zoon werd anderhalf jaar overgenomen door Sem Stiemer, die er nu succesvol mee is bij de Young Riders, red.) mijn rijjasje al ver weg in de kast gehangen, maar bij Enjolien ging het toch weer kriebelen. Ik wilde toch graag weten waar ik met haar stond. Na een paar keer ZZ-Licht zijn we overgestapt naar de subtop.’

Instelling en looplust

Dorresteijn roemt de instelling van haar merrie. ‘Ze is een hele fijne merrie om mee te werken. Ze heeft veel inzet en looplust. Ik doe het kalm aan met haar. Het enige wat ze nodig heeft is tijd en vertrouwen dat ze het kan.’

Stallion Show

Voorlopig was Oud Gastel even de laatste wedstrijd van het duo. ‘Ze heeft heel veel geleerd in deze paar wedstrijden. Nu krijgt ze even pauze.’ Voor de amazone zelf breken echter drukke tijden aan. ‘Op 31 januari begint de hengstenkeuring in Den Bosch. Vóór en tijdens de Stallion Show heb ik geen tijd om te trainen, laat staan op wedstrijd te gaan!’

Het rode lint in het ZZ-Zwaar was voor Judith Evers-van Loon met 62,93%. Derde werd Joyce Komejan en Griendheuvel’s Exxon (v. Oscar).

Karen Nijvelt spekkoper Lichte Tour

In de Lichte Tour was het Karen Nijvelt met de Hemmingway-zoon Caramba die er met de hoogste score vandoor ging. Ze zag 68,75% op haar protocol staan. Toch kon de 23-jarige nieuwe stalruiter van Platinum Stables, Spanjaard Antonio Laiz Zandio, heel tevreden zijn over zijn debuut met de KWPN-hengst Eye Catcher. Voor dit duo was er 68,38%.

Aniek de Laat werd derde met Endyrava (v. Lord Leatherdale). Ze begon niet best, met een 3 voor het binnenkomen, maar waardeerde haar resultaat enorm op naar 67,94% en een derde plek. Vlak achter haar eindigde Jenneke Overduin met Candreo (v. Sandreo) op plek vier.

Uitslag subtop Oud Gastel_20012018

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

Reacties