Live: Grand Prix Special

Live: Grand Prix Special

0 87

Vanochtend is de Grand Prix Special van start gegaan. De Russische Inessa Merkulova verzorgde met Mister X de aftrap, die met 70.29% werd beloond.

Marc Boblet en Noble Dream Concept Sol
Marc Boblet en Noble Dream Concept Sol kwamen vervolgens in de baan. Zij vullen de startplek van Isabell Werth (Duitsland) en Bella Rose, die wegens een hoefzweer afhaakten. De Fransman toonde een knappe verheven passage en aansprekende uitgestrekte gangen. De overgang draf naar passage was vloeiend. De piaffe mocht actiever, meer op het achterbeen en van de grond. De galoptour was sterk, met goede pirouettes en een nette lijn eners over de A-C lijn. De afsluitende passage was opnieuw zeer expressief. Met 70.88% nemen zij de leiding over van Merkulova.

Michael Eilberg en Half Moon Delphi.
Michael Eilberg (Engeland)  en Half Moon Delphi toonden mooie grote doorsprongen changementenseries en goede uitgestrekte gangen. De passage was goed van de grond en de piaffes goed tactmatig, hoewel de overgangen uit de piaffe wel vloeiender mochten. Met 75.46% nemen zij revanche na hun teleurstellende proef van gisteren en gaan overtuigend aan de leiding.

Edward Gal en Glock’s Voice
Gal opende met een vierkant halthouden en knappe uitgestrekte draf die door de jury met een lage relatief lage 7.6 werd beoordeeld. De appuyementen waren technisch van zeer hoge kwaliteit en ook de passage was goed, waarbij het eerste gedeelte weliswaar iets meer vanuit het achterbeen mocht komen. De piaffe was tactmatisch goed, maar te weinig expressie en gedragenheid. De overgang naar galop was met twee achterbenen tegelijk gesprongen. In de eners kreeg de combinatie een dure fout, waardoor de score, die voor de piaffe nog op 75% stond en na de piaffe kelderde naar 71%, nog meer omlaag ging. De afsluitende piaffe was de sterkste, maar tekort. Vlak voor het groeten kreeg de combinatie nog een kleine communicatiestoornis. Met een score van 70.54% is nu al duidelijk dat deze combinatie zich niet plaatst voor de Kür. 

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein en Digby
Nathalie zu Sayn-Wittgenstein en Digby kwamen tot fijne passages en uitstekende appuyementen. Tijdens de eerste piaffe trapte Digby een keer naar het been, waardoor de Zweedse deze wat meer naar voren reed. De tweede piaffe was zeer goed. De changementenseries waren correct en de pirouettes uitstekend in balans en op een dubbeltje gedraaid.72.68%.

Fabiënne Lütkemeier en D’Agostino FRH
Fabiënne Lütkemeier (Duitsland) en D’Agostino FRH toonden een goede draftour, waarbij het mooie front van de ruin extra opviel. De passage mocht iets meer vanuit het achterbeen worden gereden. De uitgestrekte stap was ruim en ontspannen. De piaffe was tactmatic goed, maar niet vanuit de achterhand en mocht veel meer van de grond. De changementen om de twee waren uitstekend voorwaarts en in balans gesprongen. De inzet naar de eners was slordig, maar verder verliep de serie goed. De uitgestrekte galop was voluit. De eerste pirouette was wat uit balans. 74.18%

Diederik van Silfhout en Arlando NH N.O.P.
Van Silfhout, de benjamin van het Nederlandse team, stuurde zijn Arlando door een sterke uitgesterkte draf. De passage was energiek, vol ritme, tact en van de grond. In de appuyementen bleef de achterhand iets achter. Arlando mocht meer verruimen in de uitgestrekte stap, waardoor de score van 77% naar 74% kelderde. De overgang naar de piaffe en de piaffe zelf waren goed. De tweede piaffe mocht iets meer energie hebben en wat meer op de achterhand. De overgang naar galop was prima. In de galopappuyementen kwam de achterhand duidelijk beter mee. De changementen om de twee waren safe en correct en de eners waren zelfs beter vanuit het achterbeen gesprongen. De eerste pirouettes waren goed en ook de tweede serie eners zag er makkelijk uit. De afsluitende piaffe mocht iets actiever. 75.92% en een voorlopige eerste plaats. Daarmee is Van Silfhout ook nagenoeg zeker van een startbewijs voor de Kür.

Valentina Truppa en Fixdesign Eremo del Castegno
Valentina Truppa (Italië) en Fixdesign Eremo del Castegno scoorden hoog voor de passage, hoewel de overgangen naar uitgestrekte draf niet overal even vloeiend waren. In de uitgestrekte stap mocht de ruin meer verruimen en zakken in de hals. De piaffes waren correct. In de changementenseries werden er achter diverse fouten gemaakt, waarbij Eremo erg heet werd. 73.89%

Carl Hester en Nip Tuck
Carl Hester en Nip Tuck overtuigden met zeer scherpe drafappuyementen en uitstekende passagetour. Het stapgedeelte was redelijk, waarbij de grote ruin meer mocht verruimen. De eerste piaffe was te snel uitgereden. De tweede piaffe was beter, maar de overgang naar passage te abrupt. De changementenseries waren ruim en simpel gesprongen. De pirouettes waren correct, maar mochten meer vanuit de achterhand en iets kleiner gesprongen. 75.53%

Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN
Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN toonden een expressieve en krachtige uitgestrekte draf en zeer goed scharende appuyementen. De passage was goed, maar mocht krachtiger en gelijkmatiger van achteren ondertreden. In de uitgestrekte stap mocht de hengst meer overstappen. De eerste piaffe verliep correct en ook de tweede piaffe was goed. In de overgang naar galop trok Johnson wat naar links, wat goed werd hersteld. De changementen om de twee waren vloeiend en ook de eners werden goed doorgesprongen. Zoals altijd gaf Minderhoud goed gas in de uitgestrekte draf, om vervolgens weer op het achterbeen terug te komen voor het changement. De pirouettes werden mooi klein gesprongen. De laatste piaffe op de A-C lijn viel even bijna helemaal stil, waardoor Minderhoud er flink aan moest blijven trekken. Een zeer goede verrichting van dit duo. 75.57% en voorlopig tweede achter Van Silfhout.

Morgan Barbancon en Painted Black
De Spaanse stuurde de alweer zeventien jaar oude KWPN hengst naar 74.90%. Het duo toonde een iets behouden uitgestrekte draf. De passage was redelijk, maar de hengst kreeg hierbij wel de neiging om achter de loodlijn te duiken en teveel terug te komen in tempo. De eerste piaffe was goed. In de tweede piaffe werd de hengst af en toe iets onregelmatig in het achterbeen. Ook in de galop  kwam Painted Black diverse keren achter de loodlijn. In de eners kreeg de combinatie twee fouten. De pirouettes waren zeer klein en goed in balans.

Tinne Vilhelmson-Silfven en Don Auriello
Tinne Vilhelmson-Silfven (Zweden) en Don Auriello lieten een zeer expressieve draftour zien. Ook in de passage bleef Don Auriello expressief in het voorbeen met een fijn ondertredend achterbeen. De appuyementen waren volgens het boekje en de uitgestrekte gangen tactmatig goed. De overgang verzamelde stap naar piaffe was makkelijk gereden. In de piaffe kwam Don Auriello erg goed onder, maar het geheel mocht iets actiever. De overgang naar galop kende een hapering. De changementenseries waren goed, evenals de erg klein gesprongen pirouettes. 78.29% en aan de leiding.

Kristina Sprehe en Desperados FRH
Kristina Sprehe (Duitsland) en Desperados toonden een fijne verrichting met een goede draftour en sterke passage. De piaffe was goed in evenwicht en vanuit het achterbeen. De changementenseries waren sterk, maar in de eners waren de changementen niet allemaal even gelijk gesprongen. De pirouettes waren mooi klein en bergopwaarts gesprongen. Ook in de uitgestrekte draf bleef de hengst goed op het achterbeen. In de afsluitende passage was Desperados niet altijd tactmatig goed van achteren. 79.74%

Charlotte Dujardin en Valegro
Charlotte Dujardin en Valegro openden met een superieure uitgestrekte draf die met negens en tienen werd beloond. De passage was uitstekend in evenwicht, tact, regelmaat en met een moeiteloze expressie. De uitgestrekte stap leek sterk verbeterd in vergelijking met Aken. Tijdens de inzet van de eerste piaffe moest de ruin mesten, waardoor er even een hakkeling ontstond. De piaffes zelf waren zoals we van deze combinatie gewend zijn. De overgang passage naar galop was abrupt. De changementen om de twee begonnen ruim en bergopwaarts gesprongen, maar bij het einde kreeg de combinatie een fout. Voor de eners en pirouettes werden opnieuw tienen gegeven. 86.08%.

Helen Langehanenberg en Damon Hill NRW
Helen Langehanenberg (Duitsland) en Damon Hill NRW toonden een uitstekende passage en goede uitgestrekte stap. De overgang naar piaffe was iets hakkelend, maar de piaffe zelf was uit het boekje. De changementen waren goed ruim en bergopwaarts gesprongen. In de pirouettes mocht het duo iets meer eraan blijven rijden. De eners over de A-C lijn waren kaarsrecht en met veel ruimte doorgesprongen. Met een excellente piaffe op de afsluitende lijn kwamen zij tot 84.55%.

Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival
Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival kwamen buiten de toegestane tijd van 45 seconden de ring binnen voor hun proef, wat -2 op het protocol betekende. Het duo toonde wel direct een fraaie uitgestrekte draf. De passage was fijn op het achterbeen, waarna de ruin op leek te stijgen voor de uitgestrekte draf. In de uitgestrekte stap maakte Parzival mooi ruimte, maar de ruin begon al in de hoek te piafferen. De appuyementen en changementen om de twee leken moeiteloos, en ook de eners waren van zeer hoog niveau. De pirouettes waren klein en mooi doorgesprongen. De afsluitende piaffe was één van de beste van de dag. Het halthouden en groeten was uitstekend vierkant. 79.34% en een vierde plaats.

De volgende starttijden zijn van de belangrijkste deelnemers:

11:10 uur: Edward Gal – Glock’s Voice
12:10 uur: Diederik van Silfhout – Arlando NH N.O.P.
14:05 uur: Carl Hester – Nip Tuck
14:15 uur: Hans Peter Minderhoud – Glock’s Johnson TN
15:45 uur: Kristine Sprehe – Desperados FRH
15:55 uur: Charlotte Dujardin – Valegro
16:05 uur: Helen Langehanenberg – Damon Hill NRW
16:25 uur: Adelinde Cornelissen – Jerich Parzival

De wedstrijd is live te volgen via FEI.tv en NOS.nl

Foto: Remco Veurink

Reacties