Liselotte Dols: “‘Echt Wel’ deed het eerst echt niet”

Liselotte Dols: “‘Echt Wel’ deed het eerst echt niet”

Liselotte Dols was voorheen als amatrice actief in de drafsport. Na een les met een vriendin op een manege begon de interesse voor de dressuursport. Zelf na er jaren tussen uit te zijn geweest en ze niet eens actief op zoek was naar een paard, rijdt ze nu zo’n driekwart jaar met haar eigen Echt Wel (v. San Remo).

“Met mijn vriendin Tessa de Haas trainde ik vroeger dravers en ik bracht ze ook uit in de wedstrijden. Daar moest je overigens vooraf wel een examen voor doen en dat was best pittig. Maar toen de drafsport onder andere door allerlei regeltjes minder werd, ben ik samen met Tessa eens een rijles gaan nemen op Manege Beukers. De spring- en dressuurlessen van Ronald Beukers waren goed en leuk. Zo kwam het dat ik een paard van hem in de wedstrijden ging uitbrengen en we uiteindelijk in de M1 kwamen. Het paard was al wat ouder en helaas stopte dat.”

“Ik bleef er naar kijken”

“Daarna heb ik eigenlijk jaren niet gereden. Ik was ook heel druk met de restaurants die ik run in de kop van Noord-Holland. Totdat Tessa mij een foto stuurde van een paard waarvan ze wist dat de eigenaresse er weinig tijd voor had, omdat zij veel in het buitenland zat. Ik dat ‘Ja, leuk, maar moet ik dat nou wel doen?’. Toch bleef ik naar de foto’s van dat paard kijken en zo kwam het dat ik toch maar gewoon een afspraak had gemaakt om het eens te proberen.”

Ken ik jou?

“De nacht daarvoor lag ik er helemaal wakker van. Ik vroeg mij af of het wel goed zou gaan, zou hij niet gaan rennen of iets anders raars doen. Hij is toch ook best groot met zijn 1.80 meter. De volgende dag stapte ik op Echt Wel, wat zo heet hij en hij verzette letterlijk geen stap. Hij deed niets, bewoog geen been en bleef staan. Het bleek dat zijn eigenaresse er alleen nog maar op had gezeten en dat hij bij een ander persoon gewoon niet wilde lopen. Hij keek achterom en zei nog net niet ‘ken ik jou?’. Dat vond ik juist wel heel grappig aan hem. Door hem vaker te ontmoeten, wilde hij uiteindelijk ook voor mij lopen.”

Oude stempel

“Hij is opgeleid tot en met ZZ-Licht niveau en ik word onmiddellijk afgestraft als ik het niet goed doe. Gelukkig krijg ik les van Ingrid van Kralingen en zij is echt van de oude stempel. Ze let dus erg op mijn houding en zit, en op de basis. Daarbij is ze heel perfectionistisch. Eind van de maand heb ik mijn eerste wedstrijd in de L1 en ik hoop zo ver mogelijk met hem te komen.”

Welzijn

“Maandelijks laat ik hem nakijken door Tessa de Haas. Zij helpt blokkades voorkomen of verhelpt ze door middel van massages, essentiële oliën, neural reset therapie en frequentie therapie met de Healy. Echt Wel heeft namelijk lichte artrose in zijn hals en dit wil ik wel met deze behandelingen verzachten. Dit doe ik voor het welzijn van mijn paard en daarbij rijd ik voor de afwisseling ook eens in het bos en maak ik een sprongetje met hem. Omdat hij zo groot is en er een box naast hem vrij kwam, heb ik zelfs van twee boxen één box laten maken voor hem.”

Coronatijd

“Natuurlijk was het stil toen de restaurants gesloten waren in de Coronatijd, maar ik was dolblij met Echt Wel. ik had alle tijd voor hem en hij hielp mij erdoor heen.” (CdB)

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties