Leve de hartslagmeter: ‘Het had maar zo anders kunnen aflopen met Parzival’

Leve de hartslagmeter: ‘Het had maar zo anders kunnen aflopen met Parzival’

0 4725

Samen met het sportprogramma Langs de Lijn blikt Adelinde Cornelissen terug op die periode in 2013, als ze merkt dat haar Parzival niet de oude is. Dankzij de hartslagmeter kwam ze erachter dat haar maatje niet fit was.

Het is 2013, vlak voor het NK Dressuur. Adelinde is net terug van vakantie en pakt de training van Parzival, met wie ze zal deelnemen aan het NK Dressuur, weer op. ‘Normaal barst hij uit zijn vel als hij een paar dagen niet gelopen heeft, maar toen was dat niet zo.’

Conditiemeter

De amazone traint sinds een tijdje met de hartslagmeter. Ze gebruikt hem zelf tijdens het hardlopen, om haar eigen conditie te meten, maar ziet dat ook leerlingen uit de eventingsport er een gebruiken voor hun paard. Ze besluit haar gevoel te volgen en dat te toetsen met behulp van de hartslagmeter.

‘Einde sportcarrière!’

‘Die gaf 160 slagen per minuut aan. En Parzival stond nog stil! Eerst dacht ik dat er iets niet klopte. Maar nog eens testen en ja, wéér zo hoog. In stap schoot het aantal slagen fiks omhoog. Ik dacht, hier klopt iets niet. Mijn dierenarts constateerde hartritmestoornissen en stelde de diagnose: “Einde sportcarrière!”

‘Resetten’ van het hart

Daar legde Cornelissen zich niet bij neer. Ze nam Parzival mee naar de kliniek in Gent, waar hij binnenstebuiten gekeerd werd. ‘Normaal gesproken duurt een conditietest twintig minuten, maar na tien minuten wisten ze genoeg. Parzival’s hart moest ‘gereset’ worden.’

Operatie geslaagd

Bij paarden gaat dat niet, zoals bij mensen, via het geven van een ‘shock’ van het hart. Het moet middels een op zich niet ingewikkelde operatie, waarbij een interne cardioversie gegeven wordt. Maar we weten allemaal dat een operatie, hoe klein ook, risico’s met zich meebrengt.

EK-medailles

Gelukkig was de ingreep succesvol; het hart liep weer netjes ‘in de pas’. ‘Sindsdien ging het weer top met Parzival’, aldus een opgeluchte Adelinde. Twee maanden later haalde hij medailles voor Nederland binnen op het EK.

Hulpmiddel

‘Als ik die hartslagmeter niet had gehad, had hij maar zo dood neer kunnen vallen’, is Adelinde zich bewust. ‘Het is goed dat zo’n hulpmiddel te gebruiken is om eventuele onwelkome zaken aan het licht te stellen.’

Luister naar het geluidsfragment van Radio Langs de Lijn

Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties