KWPN scoort op WBFSH rankings

KWPN scoort op WBFSH rankings

deklicentie

De laatste WBFSH rankings van 2014 is vandaag gepubliceerd. Uit deze eindranglijsten, die lopen van 1 oktober 2013 t/m 30 september 2014, blijkt dat het KWPN opnieuw bij zowel de dressuur als het springen als beste stamboek ter wereld uit de bus komt. Bij de dressuur neemt het KWPN deze positie sinds 2009 onafgebroken in. Zoals verwacht domineert Europees, Olympisch en wereldkampioen Valegro (v. Negro) op de lijst van de individuele dressuurpaarden. Daarnaast vinden we Glock’s Undercover N.O.P (v. Ferro) op de derde plaats, Totilas (v. Gribaldi) op vier en Jerich Parzival (v. Jazz) op vijf. Dit zorgt ervoor dat de top vijf uit maar liefst vier KWPN’ers bestaat. Alleen de Westfaler gefokte Damon Hill NRW (v. Donnerhall) wist met een tweede plek de hegemonie te doorbreken. De eveneens KWPN gefokte Kingsley Siro N.O.P. (v. Gribaldi), goed voor een elfde plek, en gekeurde hengst Glock’s Johnson TN N.O.P (v. Jazz), goed voor een zeventiende plaats, dragen eveneens bij aan het succes voor het stamboek, waarvoor de zes hoogst genoteerde paarden tellen. Het Hannoveraner Verband volgt op de tweede plek, voor het Westfaalse stamboek.

Springen

Bij het springen zwaaide het KWPN dit jaar eveneens met de scepter, wat het -op 2012 na- al sinds 2004 doet. Chaman (v. Baloubet du Rouet), is net als vorig jaar de best presterende KWPN’er. Hij staat op de negende plaats. Onder Ludger Beerbaum won de hengst recent nog in Ebreichsdorf, in Lyon en in Lausanne. VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam) maakte deel uit van het gouden WK team en volgt op de tiende plaats. Wereldkampioen Zenith SFN (v. Rash R) finisht op de zestiende plek, voor Zigali PS (v. Kigali) op 23. De zeventienjarige KWPN erkende hengst Plot Blue (v. Mr. Blue) droeg eveneens zijn steentje bij. Opvallend is dat – overigens net als bij de dressuur – de toppaarden van het KWPN allen zijn terug te vinden in de top 30 van de individuele lijst, die werd aangevoerd door de sBs gefokte Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef), het toppaard van Scott Brash. Het Holsteiner Verband scoorde de tweede plek, voor studbook sBs, wat een enorme prestatie is voor het kleine Waalse stamboek.

Eventing

Bij de eventingranking is het opnieuw het Irish Sport Horse dat de beste prestaties behaalde. Selle Francais volgt op de tweede plaats, voor het Holsteiner Verband. Het KWPN eindigt op de vierde plaats met als beste paard Vira (v. Jazz), opvallend genoeg dressuurgefokt en onder Elaine Pen nog goed voor teambrons en een individueel dertiende plaats op de wereldruiterspelen. Wesko (v. Karadansj) eindigde op de dertigste plaats. Bovenaan de lijst vinden we de Sachsen-Thüringer gefokte Fischerrocana FST (v. Ituango), het jonge supertalent van Olympisch kampioen Michael Jung.

Bron: persbericht KWPN (bewerkt door Hoefslag)

Klik hier voor alle rankings.

 

Reacties