KWPN hengstenkeuring bijna van start

KWPN hengstenkeuring bijna van start

KWPN Stallion SHow

De KWPN hengstenkeuring vindt in 2013 plaats van woensdag 30 januari t/m zaterdag 2 februari in ’s-Hertogenbosch. 25.000 bezoekers uit alle delen van de wereld komen naar de Brabanthallen voor vier dagen bomvol fokkerij, sport en show. Het biedt de bezoekers alle dagen een uiterst gevarieerd en inspirerend programma.

Woensdag 30 en donderdag 31 januari staan helemaal in het teken van de fokkerij van springpaarden. Dan komen in het dagprogramma de springgefokte hengsten voor de tweede bezichtiging in de keuringsbaan. Deze driejarige hengsten die door de hengstenkeuringscommissie worden beoordeeld op hun bouw, bewegingen en hun aanleg als springpaard hebben allemaal reeds een eerste selectie achter de rug.
Woensdagavond wordt voor de eerste keer een nakomelingenwedstrijd springen georganiseerd, waarin drie nakomelingen van dezelfde hengst, waaronder Cardento, Cartano, Ustinov, Whitesnake, Ukato, Oklund, Rascin, Untouchable, Up to Date en Vittorio, het in teams tegen elkaar opnemen.
Op donderdagavond komen de hengsten die ingezet worden voor de fokkerij van springpaarden in actie in drie verschillende finalewedstrijden. Drie wedstrijden zijn leeftijd gerelateerd en worden verreden in het kader van de KNHS/KWPN GMB Hengstencompetitie. Ook neemt de hengst Van Schijndel’s Rascin afscheid van de sport en zullen leden van het Rabo Talententeam gaan strijden in het barrièrespringen. De iets oudere hengsten strijden om de VHO Trofee (1.40m), een ereprijs die wordt uitgeloofd door de Vereniging van Hengsten Opfokkers. Komende editie wordt de springavond voor het eerste afgesloten met een Grote Prijs (1.50m) voor KWPN-goedgekeurde en erkende hengsten, waaronder boegbeeld VDL Groep Verdi TN (v.Quidam de Revel) met Maikel van der Vleuten.

Vrijdag 1 februari is de dressuurdag, met overdag de tweede bezichtiging van driejarige dressuurgefokte hengsten. Het avondprogramma bestaat uit vele hoogtepunten zoals de finales van de KNHS/KWPN GMB Hengstencompetitie, waar in de jongste groep hengsten een spannende ontknoping zal plaatsvinden in de strijd tussen Dream Boy en Desperado. Natuurlijk wordt ook de VHO Trofee verreden, een publieksprijs voor dressuurhengsten vanaf de Lichte Tour. Ook is de avond gevuld met een aantal zeer interessante clinics, zoals de presentatie van Olympische verervers, met een toelichting door Wim Ernes en deelname van onder andere de hengst Glock’s Ziësto met Hans Peter Minderhoud. In de clinic van het Rabo Talententeam begeleidt niemand minder dan Anky van Grunsven de jonge talenten Diederik van Silfhout met de KWPN-hengst Uphill (v.Oscar), die hij sinds kort onder het zadel heeft, Danielle Heijkoop met haar Grand Prix Paard Siro (v.Gribaldi), Stephanie Kooijman met haar Young Riders A-kaderpaard President’s Winston (v.OO Seven), Daniëlle Houtvast met Lichte Tour paard U2 (v.Kennedy) en Angela Krooswijk die de nog onervaren Black Painted Zeldenrust (v.Painted Black) rijdt. Maar ook Adelinde Cornelissen geeft toelichting op haar trainingmethode en neemt hiervoor ‘KWPN Paard van het Jaar’ Jerich Parzival mee naar de Brabanthallen!
Er wordt ook een aantal ‘Coming stars’ voorgesteld. Onder leiding van Gert van den Hoorn krijgt het publiek paarden te zien die de afgelopen drie jaar hebben deelgenomen aan het WK voor jonge dressuurpaarden. De beloftes voor de toekomst zijn: Duval’s Capri Sonne (v.Rhodium) met Dinja van Liere, Borencio (v.Florencio) met Emmelie Scholtens, Boston STH (v.Johnson ) met Denise Nekeman, President’s Avanti (v.United) met Anne Meulendijks, TC Athene (v.United) met Gerdine Maree en Zamora (V. Krack C) met Lynne Maas.

Zaterdag 2 februari volgt de afsluiting van deze vier dagen durende hengstenkeuring. Op deze dag vindt de derde bezichtiging van de dressuur-, spring- en Gelderse hengsten en de tweede bezichtiging van de tuigpaardhengsten plaats. Uiteraard hopen de eigenaren van alle aangewezen driejarige dressuur- en springhengsten dat hun geselecteerde hengst wordt aangewezen voor de kampioenskeuring, die aansluitend plaatsvindt. Naast de kampioen van de spring- en dressuurhengsten presenteren op deze zaterdag ook de jonge tuigpaardhengsten zich alsmede de Gelderse hengsten. De besten daarvan zullen ook gaan strijden om de kampioenstitels. Daarnaast wordt het KWPN Paard van het Jaar 2012 bekend gemaakt. De beste tuigpaardhengsten komen in het tuig in actie en strijden om de Oregon Trofee. Net als voorgaande jaren wordt ook de editie van de KWPN Hengstenkeuring 2013 afgesloten met de KWPN Select Sale, een eliteveiling met driejarige spring- en dressuurhengsten.

Hoefslag/KWPN

Vergelijkbare artikelen

Reacties