Kristel Szakály: “Je leert door te zetten”

Kristel Szakály: “Je leert door te zetten”

Na een aantal jaar niet gereden te hebben, begon het bij Kristel Szakály toch wel weer heel hard te kriebelen om te rijden. Na een opstart op de manege en verschillende bijrijdpaarden, rijdt ze nu leasepaarden van eigenaresse Nicky Star en is haar droom de Grand Prix.

Kristel: “Mijn paard ging op zijn dertiende met vervroegd pensioen vanwege artrose. Ook kreeg ik twee kindjes. Toen die naar school gingen had ik weer wat meer tijd en het rijden lonkte weer. ”

Uitdaging

“Ik ben weer gestart op de manege, maar al snel zocht ik naar meer uitdaging. Toen heb ik geprobeerd een bijrijdpaard te vinden, maar dat lukte ook niet echt. Totdat ik in aanraking kwam met Nicky Star. Zij is professioneel en serieus bezig met haar paarden en rijdt zelf op Grand Prix-niveau. Maar zij heeft ook te veel paarden, dus zocht ze mensen die de paarden wilden leasen en onder haar begeleiding wilden lessen. Nu rijd ik twee paarden van haar en krijg ik met beide wekelijks les. Daarbij mag ik ook meedoen aan wedstrijden. Ik deel de paarden met twee anderen die ook lessen bij Nicky, dus dat gaat goed.”

Mega

“Ik rijd twee twaalfjarige paarden. Dani VOD (v. Jazz, red.) en Equinova’s Diva (v. Valeron red.).  Dani rijd ik sinds januari en is een echte grote, 1.85m, vriendelijke reus. Gelukkig waren mijn eigen paarden vroeger ook al rond de 1.80 m, dus ik ben wel wat gewend. Hij is heel lief en braaf, beweegt gemakkelijk en heeft een mega galop. Die zit ik bijna niet uit. Daarnaast blinkt hij uit in de zijgangen. Diva heeft een heel mooi front en loopt altijd mooi opgericht. De galop is heel fijn en we werken aan de draf. Diva rijd ik pas sinds mei.”

Hogere werk

“Met Dani heb ik meegedaan met Hoefslag@Home, want net op het moment dat ik wilde gaan starten, brak het coronavirus uit. Het was leuk om hier aan mee te doen en ik kreeg leuk en goed commentaar, waar ik wat mee kon. Nu staat het eerste meetmoment gepland. Ik moet meteen in het ZZ-Licht starten met beide paarden, omdat ik dat zelf voorheen gereden heb en Dani ZZ-Licht geklasseerd is en Diva Lichte Tour. Ik vind het heel leuk om met het hogere werk bezig te zijn. Mijn droomdoel is de Grand Prix. We gaan door de lessen van Nicky hard vooruit, dus wie weet.”

Dravertje

“Het is heerlijk om te rijden. Het is niet alleen fysiek intensief,  toch kan je ook ontspannen. Je vergeet even de rest. Daarbij ben je lekker buiten bezig. Een ander voordeel van paarrijden is dat je leert doorzetten. Ik ben zelf met een dravertje begonnen en best ver gekomen. Dat gaat gewoon niet vanzelf. Natuurlijk heb ik ook veel aan Nicky die mij er nu bij helpt.  Nicky geeft heel consequent les en let op de kleinste dingen. Ze is kritisch, maar wel positief opbouwend. het is gewoon heel leuk. Zij kijkt echt of je een klik hebt met het paard, want het moet voor paard en ruiter leuk zijn.”

Mentaal sterker

“Mijn twee kinderen zijn ook al aardig besmet met het virus. Ik denk dat paardrijden voor kinderen ook heel goed is. Ze vinden het spannend, maar leren dan toch hun angsten te overwinnen. Als ze daarna merken dat iets lukt, geeft dat hen ook veel voldoening. Ze worden mentaal sterker.” (CdB)

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Vergelijkbare artikelen

Reacties