Emotionele kampioenstitel voor Bart Veeze

Emotionele kampioenstitel voor Bart Veeze

0 553

“Eyecatcher liep echt top. Ik had geen enkele fout in de proef. Mooi dat de jury dat ook waardeerde.” L2-kampioene Jolien van Kollenburg ontving voor haar proef 69,11 procent. Op de tweede plaats eindigden Saskia van Esch en Flanagan RP, Carlijn Vaessen en Fossbury mochten zich als derde opstellen.

Op de vierde dag van de KNHS Indoorkampioenschappen 2015 is de eerste kampioen bekend. De winnaars in de klasse L werden gehuldigd in de Amaliahal. Kampioene Jolien Kollenburg (21) uit Oirschot rijdt de grote ruin Eyecatcher (Tuschinski x Sammarant) sinds vorig jaar april. “Dit was pas zijn elfde wedstrijd. Ik had hem van de zomer een keer in het L1 gereden. Dit is pas zijn eerste volle seizoen, dus de titel is een mooie afsluiting. De proef ging vandaag gewoon perfect. Op de Brabantse kampioenschappen waren we tweede. Ik heb er vandaag nog wat meer uitgehaald.”

Aniek de Laat en Endyrava M1 kampioenen

Aniek de Laat en Endyrava zijn de KNHS Indoorkampioen 2015 in de klasse M1. Twee Jazz-nakomelingen vinden we op de plaatsen 2 en 3. Edmar D gereden door Minke van der Linden en VDV D’Avicci met Suzanne van de Ven in het zadel. “Nu op naar het WK jonge paarden in Verden”, laat Aniek de Laat vol ambitie weten.

“Het ging vandaag heel fijn. Ik reed een foutloze proef. Het drafgedeelte ging heel goed, in de galop mocht het iets flitsender. Dat was ook de opmerking op mijn protocol. Super blij”, aldus Aniek de Laat (28) uit Roosendaal. De amazone combineert het rijden met een part-time baan als docente economie. Over haar paard is ze lovend: “Endyrava (v.Lord Leatherdale, red) is van mijn vader. Hij is een echte meewerker met een super fijn karakter en een goede beweger. Ik wil me proberen te kwalificeren voor het WK jonge dressuurpaarden in Verden. Vorig jaar werden we derde in de het KNHS-Subli Kampioenschap voor jonge dressuurpaarden en zesde in de Pavo Cup.”

Emotionele winst voor Bart Veeze

Het duurde even voordat Bart Veeze zijn emoties de baas was na het behalen van de KNHS Indoortitel in de klasse Z1. “Ik huil nooit na de proef, maar nu hield ik het niet droog.” Blijdschap was er ook bij Vai Bruntink die met haar goedgekeurde hengst Ebony zilver won en bij nummer 3 Julia Groenhart.

Winnaar Bart Veeze had een reden voor zijn emoties. “Delgado is gefokt en in eigendom van Joyce en Ad Vroom. Ad is een paar weken overleden. Dat maakt het zo bijzonder.” Veeze rijdt de bruine zevenjarige Delgado sinds vorige zomer. “We hebben een wedstrijd buiten gereden en zijn daarna gelijk aan de selecties begonnen tijdens het indoorseizoen. Dus het is wel snel gegaan. Delgado is een paard met veel tritt in de benen. Hij stapt goed en draaft heel goed. In de galop kunnen we nog het meeste winnen, al moet ik zeggen dat die vandaag ook heel goed was.”

Een jaar lang winst voor Arthur van Rooij

Een prachtig podium in het Z2 Indoorkampioenschap. Op de hoogste trede de ervaren Arthur van Rooij met de machtige Cupido, de talentvolle juniore Febe van Zwambagt met FS Las Vegas op zilver en Mara de Vries met de chique en talentvolle merrie De Mijne C op de derde plaats.

Voor kampioen Arthur van Rooij is de titel geen vanzelfsprekendheid. “De druk om te presteren wordt zeker niet minder. Je moet het elke keer maar zien te klaren om de proeven te rijden zoals de jury dat wil zien. Hier doen wel de beste 30 combinaties van Nederland mee. Het is heel intensief, de training en een lang traject van selectie via de kring, de Brabantse Kampioenschappen en dan hier in Ermelo. Dat kost veel energie. Voor mij is het maar hobby. Ik heb mijn eigen kapperszaak Beaucoupe in ’s Hertogenbosch met een 40-urige werkweek.”
Zijn achtjarige talentvolle krachtpatser Cupido rijdt Van Rooij nu een jaar. “Hij was tot M1 opgeleid toen zijn fokker Stal Eickendonck uit Den Dungen precies een jaar geleden bij me kwam. Ik ben nu mede-eigenaar van Cupido. Vorig jaar wonnen we de Z1-titel op de Hippiade. Eigenlijk hebben we in een jaar tijd alles gewonnen waar we gestart zijn. Dat is wel uniek.”

Dubbel feest voor Saskia van Es

Dubbel feest voor Saskia van Es in Ermelo. “Vanochtend was ik reserve-kampioen in het L2 en nu de titel in het M2 met Elastico”. Neelke van Kollenburg zorgde met het zilver voor een familiefeestje na de titel van haar zus Jolien in het L2. Derde in het M2 werd Danielle Noordermeer met North Lake’s Malente.

Met een brede glimlach maar met een pijnlijke lies stapt Saskia van Es van haar kampioenspaard Elastico (v.Johnson). “Vanochtend bij het losrijden voor het L2 kampioenschap maakte Flanagan RP een paar bokkesprongen en bezeerde ik mijn lies. Daar had ik met Elastico ook echt last van. Het was niet onze beste proef die we reden, maar ik ben niet ontevreden.”
De titel komt niet uit de lucht vallen. “Dit is al onze derde KNHS-titel op rij. Vorig jaar indoorkampioen in het L2, op de Hippiade wonnen we de M1 en vandaag het M2. Elastico is ook een super paard. Ik kom er nooit ontevreden van af. Ook niet in de training. Elastico doet zijn naam eer aan. Het is een heel los paard met veel aanleg voor het zwaardere werk.”
Van de Es (23) die onlangs haar eigen stal is begonnen rijdt de zoon van Johnson voor zijn eigenaren Sophie Textor en Johan Frencken.
KNHS

Foto: Jessica Pijlman

Reacties