Jumping Indoor Maastricht drie dagen paardensport ten top

Jumping Indoor Maastricht drie dagen paardensport ten top

Komend weekend, van elf tot en met dertien november, is het MECC in Maastricht het decor van JIM, het internationale driesterrenconcours. Jumping Indoor Maastricht keerde drie jaar geleden terug en is alweer een van de toonaangevende indoorwedstrijden van ons land. De Nederlandse top van dressuur- en springen reist naar Maastricht waar ze concurrentie krijgt van Isabell Werth, Markus Beerbaum, Lucy Davis en Hans Dieter Dreher, de winnaar van de Grote Prijs in 2015.

In totaal hebben zich veertig ruiters gekwalificeerd voor de Marli Hommel Art Prijs, Paarden Klasse Z via de Limburgse kampioenschappen 2016 outdoor, de Belgische en Duitse selectie wedstrijden. Uit Duitsland en België komen ieder tien combinaties en voor Nederland komen er twintig ruiters in de ring op vrijdag elf november om 16.00 uur. Op zondag, dertien november, komen er veertig ponyruiters (achtentwintig Nederland, zes België en zes Duitsland) naar het MECC om tijdens de Jimmy Ochtend om 09.30 uur voor het nodige spektakel te zorgen.

Jumping Indoor Maastricht schaart zich weer onder de topconcoursen van ons land. Het is niet voor niets dat de complete Nederlandse ruitertop komend weekend in Maastricht deelneemt.

Springen

Vrijdagmiddag staat in het MECC het eerste springparcours opgesteld. De regionale ruiters bijten het spits af gevolgd door internationale toppers waaronder Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Jur Vrieling, Marc Houtzager, Leopold van Asten, Willem Greve en Wout Jan van der Schans. Limburgse topruiters die in hun hoofdstad een gooi doen naar de hoofdprijzen zijn Aniek Poels, Timothy Hendrikx en Michel Hendrikx, die onlangs is gepromoveerd naar het Olympisch kader van de springruiters. Jelmer Hoekstra, lid van het Rabo Talententeam, is verbonden aan de stal van Leon Thijssen. Zijn dochter Sanne Thijssen maakt haar internationale debuut bij de paarden in het MECC. Sanne mag gerust al een wereldtopper genoemd worden. Op de wereldranglijst staat ze op plaats tachtig. De concurrentie onder andere van de Duitse ruiter Hans-Dieter Dreher, die vorig jaar het hoofdnummer op zijn naam schreef, en van Markus Beerbaum, de Amerikaanse Lucy Davis en de Belgische topruiters Pieter Devos, Niels Bruynseels en Jérôme Guery.

Opvallend veel ‘kinderen’ van bekende ruiters komen tijdens Jumping Indoor Maastricht aan de start.Timothy en Michel Hendrix en Sanne Thijssen, waarvan vader Leon ook op de deelnemerslijst staat, naar het MECC afreizen. Uit België komt Nicola Philippaerts en William zal de eer van de familie Whitaker hooghouden.

Dressuur

Anders dan de naam van het concours doet vermoeden staat er ook dressuur op het programma. Vrijdagochtend begint het driedaagse evenement in congrescentrum MECC met de Grand Prix dressuur. Hans Peter Minderhoud heeft zich ingeschreven met Glock’s Flirt. De combinatie won dit voorjaar de wereldbeker in Gothenburg en is dan ook favoriet voor de zege.
Voor Minderhoud’s teamgenoot Diederik van Silfhout is Maastricht zijn eerste wedstrijd sinds de Spelen met Arlando N.O.P.. In Rio de Janeiro won de Duitse amazone Isabell Werth teamgoud en zilver. In Maastricht mengt ze zich met Don Johnson tussen de Nederlandse combinaties, waarvan Marlies van Baalen met Zinidi, Daniëlle Heikoop met Badari, Marieke van der Putten met Ambria, en Patrick van der Meer en Zippo en de Limburgse Jeannette Haazen en haar paard Dabanos D’O4 genoemd mogen worden. Op zaterdag rijden de dressuurruiters de Grand Prix Special en de altijd aansprekende Kür op Muziek.

Tijdens de Jimmy Ochtend op zondag staat er het Euregio springen voor de pony’s op het programma. Klasse DE-L & DE-M met barrage en een show met onder andere Shetland mini steeple en ook ontvangst van Sinterklaas met stuntpieten.

Kijk hier voor het programma van Jumping Indoor Maastricht.

Bron: KNHS/JIM

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17)

Vergelijkbare artikelen

Reacties